Εξαιρετικά ενδιαφέροντα αλλά και άκρως εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης ορισμένων αστρικών εκρήξεων που εντοπίστηκαν πριν λίγα χρόνια. Επιστήμονες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι αυτές οι εκρήξεις ήταν απίστευτα ισχυρές, ότι διαφέρουν από τις υπόλοιπες και ότι στην ουσία πρόκειται για ένα νέο άγνωστο μέχρι σήμερα τύπο σουπερνόβα.
Μια εξ αυτών, η οποία έχει την κωδική ονομασία SN 2006gy, είναι η λαμπρότερη αστρική έκρηξη που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Η έκρηξη αυτή ήταν δέκα φορές πιο λαμπρή από τις εκρήξεις σουπερνόβα που γνωρίζουμε και σύμφωνα με την μελέτη ήταν 100 δισεκατομμύρια πιο λαμπρή από την λάμψη που έχει ο Ήλιος!
Η «λαμπερή» ανακάλυψη
Ο όρος υπερκαινοφανείς αστέρες ή σουπερνόβα αναφέρεται σε διάφορους τύπους εκρήξεων που συντελούνται στο τέλος της ζωής αστέρων με πολύ μεγάλη μάζα οι οποίοι καταρρέουν κάτω από την δύναμη της βαρύτητας τους.
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) μελέτησαν ορισμένους σουπερνόβα και διαπίστωσαν ότι τα χαρακτηριστικά τεσσάρων εξ αυτών είναι τόσο διαφορετικά από εκείνα των άλλων αστρικών εκρήξεων ώστε θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία σουπερνοβα για να καταχωρηθούν εκεί.
Η μια εξ αυτών των εκρήξεων, ο σουπερνοβα SN 2006gy, εντοπίστηκε το 2007 και είχε διαπιστωθεί από την πρώτη στιγμή ότι επρόκειτο για την πιο ισχυρή και λαμπρή έκρηξη σουπερνόβα που είχαμε εντοπίσει αλλά τώρα διαπιστώνεται η κολοσσιαία διαφορά της από τους υπόλοιπους σουπερνόβα.
Επίσης δύο μυστηριώδη κοσμικά φαινόμενα η ταυτότητα των οποίων δεν είχε εντοπιστεί είναι σύμφωνα με τους ερευνητές σουπερνόβα αυτής της νέας κατηγορίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ανάδειξη της νέας κατηγορίας σουπερνόβα θα βοηθήσει στην καλύτερη μελέτη της δημιουργίας άστρων σε μακρινούς γαλαξίες που δημιουργήθηκαν λίγο μετά την γέννηση του Σύμπαντος.
«Δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν άστρα που μπορούν να εκραγούν με τέτοιο τρόπο. Η λάμψη που παράγεται από μια τέτοια έκρηξη είναι ισχυρότερη από εκείνη που έχουν ολόκληροι γαλαξίες. Αυτοί οι σουπερνόβα, θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε στοιχεία για αρχαίους γαλαξίες και έτσι να έχουμε μια εικόνα του Σύμπαντος στα πρώτα στάδια της ύπαρξης του» αναφέρει ο Ρόμπερτ Κουίμπι, αστροφυσικός του Caltech που ήταν επικεφαλής της έρευνας.