Ερευνα: Οι εργαζόμενοι ζητούν ασφάλεια και όχι οικονομικές απολαβές

Αλλαζουν οι προσδοκίες των εργαζομένων σε περιόδους κρίσης, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Adecco Ελλάδας, η οποία τονίζει ότι εν μέσω κρίσης η αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας αποτελεί το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που αναζητά από την εργασία του το 32% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ μόνον το 4% όρισαν ως σημαντικό χαρακτηριστικό τις οικονομικές απολαβές



Αλλαζουν οι προσδοκίες των εργαζομένων σε περιόδους κρίσης, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Adecco Ελλάδας, η οποία τονίζει ότι εν μέσω κρίσης η αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας αποτελεί το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που αναζητά από την εργασία του το 32% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ μόνον το 4% όρισαν ως σημαντικό χαρακτηριστικό τις οικονομικές απολαβές.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα και προκαλεί ανασφάλεια και έντονους προβληματισμούς στους εργαζόμενους, οι οποίοι πριν από δύο χρόνια δεν θα περίμεναν με τίποτα ότι θα τους ανακοινώναν μείωση μισθού και αύξηση ωρών εργασίας και θα ήταν ικανοποιημένοι καθώς δεν απολύθηκαν ή δεν έβαλε λουκέτο η επιχείρησή τους. Οπως υποστηρίζει και η κυρία Ναταλία Μάκκα, ιδιωτική υπάλληλος στο διοικητικό τμήμα κέντρου αποκατάστασης αναπήρων, οι αλλαγές στον εργασιακό στίβο στην Ελλάδα είναι ραγδαίες τον τελευταίο χρόνο, αφού οι υπάλληλοι είναι φοβισμένοι λόγω ενδεχόμενης απόλυσης και κυριαρχεί μια ανασφάλεια που μειώνει την αποδοτικότητα σε πολλές περιπτώσεις. Πάντως, όπως προσθέτει η ίδια, αυτή την περίοδο προτεραιότητα της στην εργασία της είναι η ασφάλεια και όχι οι οικονομικές απολαβές, κάτι που δεν ίσχυε πριν από δύο χρόνια.
Ειδικότερα, εν μέσω κρίσης η αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας αποτελεί το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που αναζητά από την εργασία του το 32% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Ακόμη όμως και εν μέσω κρίσης που οι συνθήκες δεν ευνοούν την αλλαγή ή την εύρεση εργασίας η ικανοποίηση από το αντικείμενο εργασίας συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό, όπως δείχνει το 28% των συμμετεχόντων που το επέλεξε. Στην τρίτη θέση συναντούμε εκείνους που αναζητούν καλό εργασιακό περιβάλλον με ποσοστό 12% ενώ το 11% του δείγματος αναζητά προοπτικές εξέλιξης. Μόνον το 4% των συμμετεχόντων όρισαν ως σημαντικό χαρακτηριστικό τις οικονομικές απολαβές, κάτι που είναι αναμενόμενο σε περίοδο οικονομικής πίεσης, όταν εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα.
Παράγοντες οι οποίοι προκαλούν αίσθηση ασφάλειας στην εργασία
Μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση παρέχει αίσθηση ασφάλειας στην πλειοψηφία των ερωτηθέντων με ποσοστό 65%, καθώς είναι ικανή να διασφαλίσει πρωτίστως τη βιωσιμότητά της και κατ’επέκταση την ευρωστία των υπαλλήλων της. Στη δεύτερη θέση, με αρκετά χαμηλότερο ποσοστό (14%), οι συμμετέχοντες επέλεξαν την πρόσβαση σε επικοινωνία με την διοίκηση για εκτενή ενημέρωση, ενώ το 12% όρισε ως σημαντικότερο παράγοντα την ενημέρωση για τα μελλοντικά σχέδια και τους στόχους της επιχείρησης. Η αλληλεπίδραση με τη διοίκηση σε διαφορετικά επίπεδα (διάλογος – ενημέρωση) συμβάλλει στην αίσθηση ασφάλειας που νοιώθουν οι εργαζόμενοι.
Ευελιξία στο θέμα των οικονομικών απολαβών σε περίοδο κρίσης, εφόσον οι υπόλοιποι παράγοντες στην εργασίας είναι ικανοποιητικοί
Η συντριπτική πλειοψηφία (93,2%) του δείγματος προτίθεται να δείξει ευελιξία όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές κατά τη διάρκεια κρίσης και εφόσον οι υπόλοιποι παράγοντες όπως το αντικείμενο της εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, οι προοπτικές εξέλιξης κλπ είναι ικανοποιητικοί. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι από το ποσοστό του 93,2% περισσότερο διατεθειμένοι να προσαρμόσουν τις οικονομικές τους απολαβές εμφανίζονται οι άντρες με το 96% αυτών να απαντούν θετικά σε σχετική ερώτηση. Αντίστοιχα, θετική απάντηση έδωσε το 88,3% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα. Το ηλικιακό group 31 – 35 (άντρες και γυναίκες) αποτελεί το πιο «ευέλικτο» με το εντυπωσιακό 97,3% αυτού να απαντά θετικά σε σχετική ερώτηση και ακολουθεί με 91,5% το γκρουπ ανδρών και γυναικών άνω των 40 ετών.
Παράγοντες που καθορίζουν τον βαθμό ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον
Το ενδιαφέρον της διοίκησης για την προστασία των εργαζομένων από κινδύνους στο χώρο εργασίας απασχολεί το 57% των συμμετεχόντων, οι οποίοι επιθυμούν η διοίκηση της εταιρίας τους να τους εξασφαλίζει ένα υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Ακολουθούν, με ποσοστό 20%, οι κτιριακές εγκαταστάσεις ενώ στην τρίτη θέση προτίμησης, με ποσοστό 15%, κατατάσσεται ο εξοπλισμός γραφείου, που μπορεί να περιλαμβάνει από σύγχρονα, αξιόπιστα και φιλικά προς τους χρήστες μηχανήματα μέχρι γραφική ύλη. Στη σύγχρονη Κοινωνία της Πληροφορίας, η τεχνολογία συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή ροή της εργασιακής καθημερινότητας.
Παράγοντες που καθορίζουν την ικανοποίηση από τις σχέσεις με συναδέλφους και προϊσταμένους
Αδιαμφισβήτητα, το καλό εργασιακό περιβάλλον συμβάλλει στην απόδοση και παραγωγικότητα των υπαλλήλων. Σε πρώτη προτεραιότητα και με ποσοστό 36% των ερωτηθέντων, ο σεβασμός στο πρόσωπο του κάθε εργαζομένου, ανεξαρτήτου ιεραρχίας ή αντικειμένου εργασίας, καθορίζει την ικανοποίηση από τις εργασιακές σχέσεις. Ακολουθεί, με ποσοστό 19%, η αίσθηση πως ο εργαζόμενος ανήκει σε ομάδα με κοινούς στόχους και όραμα, ενώ τρίτη σε προτίμηση (15%) έρχεται η δίκαιη αντιμετώπιση, απελευθερωμένη από προκαταλήψεις, προτιμήσεις και υποκειμενικούς παράγοντες. Ένα μικρότερο ποσοστό, 12%, επέλεξε ως σημαντικό παράγοντα την εμπιστοσύνη στην ηγεσία της επιχείρησης, ενώ μόλις το 7% των συμμετεχόντων θεωρούν ως σημαντικό παράγοντα στη σχέση τους με τους προϊσταμένους τους την ελευθερία έκφρασης της γνώμης τους, ακόμα και αν είναι αντίθετη από αυτή των προϊσταμένων τους, χωρίς φόβο συνεπειών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας κατέταξαν τελευταίες σε σημαντικότητα τις διαπροσωπικές σχέσεις εκτός γραφείου με συναδέλφους και προϊσταμένους. Πιο συγκεκριμένα: μόλις το 6% επέλεξε ως παράγοντα ικανοποίησης τις ευκαιρίες για κοινωνικές συνευρέσεις με συναδέλφους και προϊσταμένους και το 5% τις φιλικές σχέσεις με τους συναδέλφους τους.
Απαραίτητοι παράγοντες για την εξέλιξη στον εργασιακό χώρο
Στην κορυφή των προτιμήσεων με ποσοστό 39%, οι συμμετέχοντες επέλεξαν τη δυνατότητα παρακολούθησης σεμιναρίων και απόκτησης γνώσεων και εξειδίκευσης στο αντικείμενο εργασίας μέσω της εταιρείας στην οποία εργάζονται, ως παράγοντα επαγγελματικής εξέλιξης. Ακολουθεί η προοπτική προαγωγής με 24% και η δυνατότητα συμμετοχής σε οργανωμένες διαδικασίες προαγωγής της επαγγελματικής εξέλιξης, που επιλέχθηκε από το 22% του δείγματος. Τέλος, το 15% των συμμετεχόντων επέλεξαν ως απαραίτητο παράγοντα για την εξέλιξη στον εργασιακό χώρο την επαρκή εσωτερική εκπαίδευση για νέα Trends και διαδικασίες της εταιρείας.
Work – life balance – Εργασία περισσότερες ημέρες και ώρες σε βάρος της προσωπικής ζωής των εργαζομένων εάν είναι απαραίτητο για τη βιωσιμότητα της εταιρείας
Το 92%, η συντριπτική πλειοψηφία τους δείγματος της έρευνας, δηλώνει διατεθειμένο να εργαστεί περισσότερες ώρες και ημέρες προκειμένου να επιβιώσει η εταιρεία. Η εργασία σε βάρος της προσωπικής ζωής αποκτά όλο και περισσότερους «οπαδούς» ιδιαίτερα κατά την τωρινή κρίσιμη οικονομική περίοδο, όπου η εύρεση και η διατήρηση της θέσης εργασίας δεν είναι εύκολη και σίγουρα δεν είναι αυτονόητη.
Το 90,4% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει διατεθειμένο να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην εργασία του για να βοηθήσει στη βιωσιμότητα της εταιρίας, ενώ ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των γυναικών που δήλωσαν θετική διάθεση (94,7% αυτών). Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι πιο έτοιμοι να θυσιάσουν την προσωπική τους ζωή σε δύσκολους καιρούς για να στηρίξουν την εταιρία όπου εργάζονται εμφανίζονται άντρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών, καθώς θετικά απάντησε το 95,7% του ηλικιακού αυτού group.
Πότε αντλούν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία τους τα στελέχη μόνιμου προσωπικού
Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως ο σημαντικότερος παράγοντας ικανοποίησης είναι να ταιριάζει το αντικείμενο της εργασίας με τα προσόντα και ενδιαφέροντά τους, καθώς έτσι αποκτούν προσωπικό ενδιαφέρον και η υλοποίηση της εργασίας έρχεται μέσα από θετική διάθεση και προσωπική ολοκλήρωση. Στη δεύτερη θέση σπουδαιότητας, με ποσοστό 22%, βρίσκεται η ελευθερία πρωτοβουλίας και αποφάσεων, που συνδέεται με την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό που αναζητούν οι εργαζόμενοι για να νιώσουν ασφάλεια. Το 11% επιλέγει ως σημαντικό παράγοντα το αντικείμενο της εργασίας να ανταποκρίνεται στην περιγραφή της από την αγγελία ή από αυτά που είχαν συζητηθεί μεταξύ υποψηφίου και διοίκησης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Τα χαμηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν το λογικό ωράριο εργασίας (5%) και ο λογικός φόρτος εργασίας (4%).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.