Οι μεγαλύτερες εταιρείες του διαδικτύου όπως οι Google, Facebook, Yahoo! θα διαθέσουν το ψηφιακό τους περιεχόμενο μέσω του πρωτοκόλλου IPv6 για 24 ώρες. Το γεγονός αυτό, γνωστό και ως World IPv6 Day διοργανώνεται από το Internet Society κι έχει ως σκοπό την εξάπλωση του IPv6, αλλά και την ομαλότερη μετάβαση σε αυτό.
Η παγκόσμια δοκιμή
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής θα συλλεχθούν χρήσιμα δεδομένα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ομαλότερη μετάβαση, των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, στο IPv6. Το IPv6 (Internet Protocol version 6) είναι η έκδοση 6 του Internet Protocol (IP) και σχεδιάστηκε ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος εξάντλησης των λεγόμενων ιντερνετικών διευθύνσεων (web addresses) αλλά και για να βελτιώσει την έκδοση 4 του πρωτοκόλλου IP που χρησιμοποιείται σήμερα.
H μετάβαση στο IPv6 κρίνεται απαραίτητη και αναπόφευκτη καθώς μέσα στους επόμενους μήνες θα εξαντληθούν πλήρως οι διευθύνσεις του πρωτοκόλλου IPv4. Το IPv6 θα συμβάλει επίσης στην ασφάλεια των ψηφιακών επικοινωνιών και στην καλύτερη λειτουργία των φορητών συσκευών σύνδεσης με το διαδίκτυο.
Εκτιμάται πως, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Δοκιμών, μικρό ποσοστό χρηστών του Ίντερνετ (0,3%) θα αντιμετωπίσει προβλήματα πρόσβασης σε δημοφιλείς ιστοσελίδες, καθώς η ενεργοποίηση διασύνδεσης IPv6 σε ένα ιστότοπο, ταυτόχρονα με την διασύνδεση IPv4, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα πρόσβασης στο ψηφιακό υλικό για τους τελικούς χρήστες.
Η ανάγκη για το IPv6
Το IPv6 σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξάντλησης των διευθύνσεων στο Διαδίκτυο. Η ανάγκη αυτή προέκυψε καθώς καθημερινά προστίθενται στο Διαδίκτυο εκατομμύρια νέοι χρήστες καθώς και συσκευές όλων των τύπων.
Το εν λόγω πρόβλημα αντιμετωπίζεται μερικώς τα τελευταία χρόνια με τη χρήση ιδιωτικών δικτύων, όπου χρησιμοποιούνται εσωτερικές επαναχρησιμοποιούμενες διευθύνσεις και μικρός αριθμός εξωτερικών μοναδικών δημόσιων διευθύνσεων IPv4, σε συνδυασμό με την τεχνική μετατροπής διευθύνσεων (Network Address Translation «NAT»).
Όμως, η χρήση της τεχνικής NAT αυξάνει σημαντικά την πολυπλοκότητα του δικτύου και των εφαρμογών και παρεμποδίζει τη λειτουργία αρκετών υπηρεσιών κι εφαρμογών, που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με τη λογική χρήσης δημόσιων διευθύνσεων στις συσκευές του Διαδικτύου. Από την εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου IPv6 οι διαθέσιμες διευθύνσεις γίνονται …«άπειρες» φθάνοντας τον αστρονομικό αριθμό των 340 εξάκις εκατομμυρίων διευθύνσεων!