Ο επικεφαλής του τμήματος δημοσίου χρέους της Moody’s είπε την Τρίτη ότι είναι δύσκολο να είναι πραγματικά εθελοντική μία μετακύλιση χρέους του ιδιωτικού τομέα και ότι μάλλον θα θεωρηθεί χρεοκοπία.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς στις τρέχουσες συνθήκες ότι αυτό θα γινόταν εθελοντικά», είπε σύμφωνα με το Reuters, σε δημοσιογράφους στο Παρίσι ο Bart Oosterveld. «Ο ορισμός μας περί χρεοκοπίας προβλέπει ότι για να είναι κάτι εθελοντικό πρέπει να είναι πραγματικά εθελοντικό. Το πιθανότερο είναι, ότι κατά την άποψή μας θα πρόκειται για πιστωτικό επεισόδιο».
Σημειώνεται ότι η Fitch, εξέτασε δύο βασικές παραμέτρους προκειμένου να κρίνει εάν μία ανταλλαγή ομολόγων συνιστά default (χρεοκοπία).
Πρώτα, εκτιμώνται οι όροι με βάση τους οποίους προσφέρονται τα νέα ομόλογα και το κατά πόσο αυτοί είναι σημαντικά χειρότεροι για τους ομολογιούχους. Η δεύτερη παράμετρος που εξετάζει η Fitch είναι το κατά πόσο η ανταλλαγή ομολόγων φαίνεται αναγκαία για να αποτραπεί μια χρεοκοπία.
Έτσι, μία ανταλλαγή που προσφέρει νέα ομόλογα με χειρότερους όρους για τους πιστωτές και η οποία γίνεται την ώρα που η εκδότρια χώρα αντιμετωπίζει μια κρίση (δηλαδή έχει δει την πιστοληπτική της ικανότητα να υποβαθμίζεται), θεωρείται από τη Fitch ως αναγκαστική ανταλλαγή και επομένως χαρακτηρίζεται ως default, παρότι μπορεί να αποκαλείται «εθελοντική συμφωνία».
Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην όποια διευθέτηση του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι η ύστατη λύση και δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε αυτό το σημείο, είπε πάντως την Τρίτη ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών BDB.
«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους και η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση», ανέφερε ο Andreas Schmitz. «Η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών μπορεί να αποτελέσει μόνο ύστατη κίνηση στο πλαίσιο μιας λύσης που να είναι βιώσιμη για όλες τις πλευρές. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα σε αυτό το σημείο».
Ο Schmitz ανέφερε επίσης όπως μεταδίδει το Reuters ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να υπάρξει μόνο σε εθελοντική βάση και ότι μια πιθανή λύση θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων.
Εν τω μεταξύ η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών και φαβορί για την ηγεσία του ΔΝΤ Christine Lagarde δήλωσε την Τρίτη ότι η νέα βοήθεια για την Ελλάδα θα συνοδεύεται από όρους για την πώληση δημόσιας περιουσίας και τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.
Δεν εξετάζεται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το ύψος του επιπρόσθετου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα, συμπλήρωσε η Lagarde σε δηλώσεις της στον τύπο.
Την ίδια στιγμή η Σλοβακία αν και διέψευσε την Τρίτη δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt ότι προτίθεται να μπλοκάρει την παροχή δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα. θέτει όμως αυστηρές προϋποθέσεις.
«Ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει προ παντός την εκπλήρωση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής καθώς και ένα πολύ αυστηρό νέο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και εξασφαλίσεων, με δεσμευτική στήριξη από όλα τα σημαίνοντα ελληνικά κόμματα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Martin Jaros.
«To νέο πακέτο διάσωσης πρέπει να υιοθετηθεί με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», συμπλήρωσε.
Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, αναφέρει πως εξετάζεται ένα σχέδιο που θα της επιτρέψει να αντλήσει χρήματα από τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία πριν καν οι αποκρατικοποιήσεις ολοκληρωθούν.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ο ελληνικός οργανισμός που θα αναλάβει τη διαχείριση της προς αποκρατικοποίηση κρατικής περιουσίας, θα μπορούσε να προσφέρει σε επενδυτές τη δυνατότητα να αγοράσουν τίτλους που θα είναι συνδεδεμένοι με τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία. Όταν τα περιουσιακά στοιχεία πουληθούν, τότε οι επενδυτές θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω, με τόκο.