Εβδομάδα-φωτιά για την κυβέρνηση

Υπό την πίεση που ασκούν πλέον οι μεγαλύτερες ίσως συγκεντρώσεις πολιτών στη μεταπολίτευση, ξεκινά μια εβδομάδα –«φωτιά» που η κυβέρνηση θα αναμετρηθεί ταυτοχρόνως με τον εαυτό της και με την κοινωνία.

Υπό την πίεση που ασκούν πλέον οι μεγαλύτερες ίσως συγκεντρώσεις πολιτών στη μεταπολίτευση, ξεκινά μια εβδομάδα –«φωτιά» που η κυβέρνηση θα αναμετρηθεί ταυτοχρόνως με τον εαυτό της και με την κοινωνία.

Πάντως για πρώτη φορά ανοίγεται μια χαραμάδα για (περιορισμένες) αλλαγές, καθώς αφήνεται να διαρρεύσει ότι τα μέτρα δεν έχουν κλείσει οριστικά και ότι το οικονομικό επιτελείο θα δεχτεί προτάσεις με ισοδύναμο αποτέλεσμα και με τη διάσταση αποκατάστασης κοινωνικών αδικιών. Αλλαγές αναμένονται σε δύο τομείς, στην εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και στο αφορολόγητο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το άτυπο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο συζητείται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπου ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται να υπερβεί το πακέτο των μέτρων και να μιλήσει για την ανάγκη αναδιάρθρωσης και σωτηρίας της χώρας μέσα από συνεχή και επίπονο αγώνα.

Η συνεδρίαση αυτή θεωρείται πολύ κρίσιμη και για τα μηνύματα που θα μεταδώσει ο Πρωθυπουργός αλλά και για την εικόνα που παρουσιάσει το υπουργικό συμβούλιο. Αν, παρά τις αντιρρήσεις που θα εκφράσει ο καθένας σε επιμέρους ζητήματα, δεν ομονοήσουν τελικώς στην στήριξη της προσπάθειας, τότε πολλοί φοβούνται ότι το κλίμα της αμφισβήτησης ίσως να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πάντως θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Αύριο το πακέτο των νέων μέτρων θα παρουσιαστεί στον ΚΤΕ Οικονομίας, σε μια συνεδρίαση που θα είναι ανοιχτή για όλους τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, παρουσία του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και 4 – 5 άλλων υπουργών. Επιπλέον την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ενώ την επόμενη ημέρα θα συγκληθεί επίσημο υπουργικό συμβούλιο.

Το κλίμα πάντως είναι εξαιρετικά βαρύ και ευμετάβλητο. Δεν είναι μόνο η ισχυρή πίεση που ασκεί η κοινωνία- βουλευτές έλεγαν χθες ότι είχε «σφιχτεί το στομάχι» τους από το μέγεθος των συγκεντρώσεων σε όλη την Ελλάδα- αλλά και οι αστοχίες του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης που προκαλούν εκνευρισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το σποτ με τον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης , εκτός από την αναστάτωση που προκάλεσε για το ενδεχόμενο προετοιμασίας πρόωρων εκλογών, έγινε δεκτό με ειρωνικά σχόλια από τα στελέχη του ΠαΣοΚ. «Βγάλαμε σποτ για να πούμε στον κόσμο ότι προστατεύουμε τη νέα γενιά τη στιγμή που κόβουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους νέους ή ότι προστατεύουμε τους πολίτες όταν τους μειώνουμε κι άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις;», έλεγαν.

Η κυβερνητική ανακοίνωση, κατά της παραπληροφόρησης των ΜΜΕ, χθες το απόγευμα προκάλεσε και νέες απορίες. «Την Παρασκευή δεν είπε ο ίδιος ο Παπανδρέου για ξένους ειδικούς; Γιατί δεν εξήγησαν εγκαίρως τι συμφωνία έγινε προτού ξεφύγει το κλίμα;».

Στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το τοπίο είναι θολό. Η διάθεση της πλειονότητας των βουλευτών δεν είναι να καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά υπάρχουν ορισμένοι που συζητούν ανοιχτά την πιθανότητα να παραιτηθούν πριν από την ψήφισή του.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η κυβέρνηση θα πρέπει κατά την άποψη του να κινηθεί σε τρεις άξονες:

-Να γίνει απολογισμός, ο οποίος θα εντοπίσει και τα αντικειμενικά προβλήματα που οδήγησαν στη λήψη νέων μέτρων αλλά και τις ευθύνες για αυτές τις αστοχίες.

-Να δοθούν οι κατευθύνσεις για ένα πρόγραμμα ευρύτερο από το μεσοπρόθεσμο το οποίο να περιλαμβάνει τις αλλαγές στο κράτος και στο οικονομικό μοντέλο.

-Να αφεθεί ένα περιθώριο βελτιώσεων στα μέτρα, ώστε να γίνουν κοινωνικά πιο δίκαια, χωρίς να ανατρέπονται οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Στη βάση αυτή αρκετοί βουλευτές ετοιμάζονται να καταθέσουν προτάσεις ώστε να μην κατηγορηθούν ότι απλώς ασκούν κριτική χωρίς να έχουν εναλλακτικές λύσεις.

Είναι όμως φανερό ότι δεν θα δεχτούν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία όπου θα τεθούν ξανά εκβιαστικά διλήμματα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας κ. Κ. Καρτάλη (Σκαϊ), ο οποίος υπέγραψε και την επιστολή των «16». «Ο βουλευτής», είπε, «δεν είναι ταχυδρόμος. Πρέπει σε κάποιο βαθμό να συναποφασίζει. Η επιστολή δεν είχε την έννοια ούτε τελεσίγραφου ούτε αμφισβήτης του Πρωθυπουργού. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι οι βουλευτές δεν είναι στρατιωτάκια και ότι μπορούν να εμπιστευτούν στους ώμους τους τις προσδοκίες τους».

Ο κ. Καρτάλης έστρεψε τα πυρά του και κατά του κ. Ι. Ραγκούση, χωρίς να τον κατονομάσει ο οποίος σε κυριακάτικη συνέντευξη του υποστήριξε ότι οι εκλογές για οδηγήσουν τη χώρα στον γκρεμό. Αυτή η συνέντευξη προκάλεσε αντίδραση σε πολλούς βουλευτές την οποία αποτύπωσε ο κ. Καρτάλης λέγοντας ότι «έχει σημασία να απομακρυνθούμε από παλαιοκομματικές λογικές. Διάβαζα χθες δηλώσεις – συνεντεύξεις υπουργών οι οποίοι βάζανε τα λεγόμενα διλήμματα ότι όποιος πάει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές θα της δώσει μια τελευταία σπρωξιά στον γκρεμό. Αν αποφασίσουμε να επενδύσουμε ξανά σε εκβιαστικά διλήμματα, την ίδια στιγμή που αυτοί ενδεχομένως που τα λένε έχουν σοβαρό μερίδιο για το γεγονός ότι κινδυνεύσαμε να φτάσουμε κοντά στην μη πληρωμή της πέμπτης δόσης, καταλαβαίνετε ότι δημιουργείται ένα πλαίσιο το οποίο δεν βοηθάει».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.