ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ στο Facebook! Φόνος για ένα «like», παγίδα θανάτου πάνω στον «τοίχο» του Facebook και εξιχνίαση της δολοφονίας μέσα από έναν κύκλο ψεύτικων προφίλ από συγγενείς του θύματος. Το μοιραίο διαδικτυακό παιχνίδι της αλήθειας και του ψέματος που οδήγησε σε μια δολοφονική επίθεση και αμέσως μετά- με τον ίδιο ακριβώς τρόπο- στη διαλεύκανσή της. «Το Βήμα» παρουσιάζει την άγνωστη πλευρά της δολοφονίας του Απόστολου Κ. που διαπράχθηκε πριν από έναν χρόνο στην παραλιακή λεωφόρο και εξιχνιάστηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες. Ενα έγκλημα, μια έρευνα και η «κάθαρση», όλα αποτυπωμένα στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Η δολοφονία σημειώθηκε το βράδυ της 8ης Μαΐου 2010, στο 40ό χιλιόμετρο της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών- Σουνίου, σε πάρκινγκ νυχτερινού κέντρου στο ύψος του Κορωπίου. Το θύμα είχε πυροβοληθεί μέσα στο αυτοκίνητό του με τρεις σφαίρες. Ο 30χρονος εργαζόταν σε εταιρεία καλλυντικών και τροφίμων, ενώ παλαιότερα δούλευε στο γραφείο μιας δικηγόρου. Τα πρώτα 24ωρα μετά τη δολοφονία οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής δεν είχαν κανένα στοιχείο για το κίνητρο και τους δράστες του μυστηριώδους εγκλήματος.
Η άκρη του νήματος βρέθηκε όταν μια στενή συγγενής του 30χρονου άνοιξε τον υπολογιστή του και μπήκε στη σελίδα που διατηρούσε στο Facebook. Εκεί ανακάλυψε ότι λίγη ώρα προτού δολοφονηθεί ο άτυχος νεαρός είχε δεχθεί ένα μήνυμα στον «τοίχο» του από νεαρή συνάδελφό του, βουλγαρικής καταγωγής. Δεν είχε προλάβει όμως να το δει γιατί είχε ήδη ξεκινήσει να πάει στη μοιραία συνάντηση. Οπως προκύπτει από το διαβιβαστικό έγγραφο με ημερομηνία 23 Μαΐου 2011 της Ασφάλειας, στη σελίδα του Απόστολου στο Facebook αναφερόταν: «Ηθελα να σου πω ότι η κοπέλα αυτή, η Εla, που σε ρώτησα, είμαι σίγουρη ότι είναι ο Νίκος.Και ήθελα να σου πω να μη συναντηθείς μαζί της,μη και σου έρθει καπέλο».
Μόλις είδαν αυτό το μήνυμα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάλεσαν σε κατάθεση την αλλοδαπή συνάδελφο του 30χρονου προκειμένου να διευκρινίσει τι εννοούσε με αυτό το μήνυμα. Και εκεί εξιστόρησε τι είχε συμβεί. Οπως κατέθεσε η νεαρή Βουλγάρα, είχε παλαιότερα δεσμό με έναν 26χρονο Αλβανό, τον Νίκολιν Μ., ο οποίος όμως εξακολουθούσε και της έκανε, κυρίως μέσω του Facebook, σκηνές ζηλοτυπίας. Ανέφερε μάλιστα ότι ο 26χρονος παλαιότερα είχε δημιουργήσει ψεύτικο προφίλ και άρχισε να συνομιλεί μαζί της, χωρίς η ίδια να γνωρίζει την πραγματική ταυτότητά του. Κάποια στιγμή η νεαρή Βουλγάρα έδωσε το τηλέφωνό της στον συνομιλητή της στο Facebook και τότε της τηλεφώνησε ο 26χρονος Αλβανός που άρχισε να τη βρίζει και να την απειλεί «γιατί δίνει το τηλέφωνό της σε ξένους».
Σύμφωνα με την ίδια κατάθεση, ο 26χρονος Αλβανός έστρεψε το ενδιαφέρον του και το… μένος του προς τον 30χρονο συνάδελφό της- θύμα της εγκληματικής επίθεσης- όταν είδε ότι η νεαρή είχε αναρτήσει στο προφίλ της στο Facebook φωτογραφίες μαζί του από μια εκδήλωση στον Πειραιά της εταιρείας καλλυντικών όπου εργάζονταν. Επίσης φέρεται να εξοργίστηκε από το γεγονός ότι ο 30χρονος είχε πατήσει στο Facebook «like», δείγμα ότι του άρεσε μία από τις φωτογραφίες της συναδέλφου του. Τότε, όπως αναφέρεται στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ., ο Αλβανός τηλεφώνησε στον 30χρονο και άρχισε να τον απειλεί. Εκείνος φέρεται να του μίλησε με απαξιωτικό τρόπο και ζήτησε από τον 26χρονο να μην τον ενοχλήσει ξανά. Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό αυτό και περίπου έναν μήνα πριν από το έγκλημα εμφανίστηκαν στα προφίλ στο Facebook της νεαρής Βουλγάρας και του ιδιωτικού υπαλλήλου δύο «αιτήματα φιλίας» από μια νεαρή, καλλίγραμμη Αλβανή με το όνομα «Εla Vulaj». Η κοπέλα συστήθηκε ως περιστασιακά εργαζόμενη σε μπαρ της παραλιακής λεωφόρου.
Η νεαρή Βουλγάρα δεν δέχθηκε το αίτημα φιλίας διότι υποψιάστηκε ότι πίσω από την «μπαργούμαν» ίσως κρύβεται πάλι ο αλβανός πρώην φίλος της που θα προσπαθούσε να εκμαιεύσει πληροφορίες για την προσωπική ζωή της. Ο 30χρονος όμως δέχθηκε το αίτημα. Και αυτό αποδείχθηκε το μεγάλο λάθος του. Επειτα από περίπου έναν μήνα συζητήσεων στο Facebook η «Εla Vulaj» προσκάλεσε τον 30χρονο να τη συναντήσει στο πάρκινγκ του νυκτερινού κέντρου στην παραλιακή λεωφόρο προκειμένου «να τη βοηθήσει να βρει δουλειά». Μετά τη συνομιλία τους στο Facebook υπήρξε και σχετική συνεννόησή τους μέσω κινητών τηλεφώνων που είχαν ήδη ανταλλάξει. Η νεαρή Βουλγάρα, η οποία είχε ενημερωθεί για το ραντεβού, έστειλε το προαναφερθέν αποτρεπτικό μήνυμα στο Facebook σχετικά με τον πιθανό ρόλο της Εla και την παγίδα που είχε στηθεί. Δεν πρόλαβε όμως…
Μετά την κατάθεση της Βουλγάρας η επόμενη κίνηση των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν σχεδόν αυτονόητη. Πήραν από το Facebook φωτογραφίες από το προφίλ του 26χρονου Αλβανού και τις επέδειξαν στους αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας στην παραλιακή λεωφόρο. Οι μάρτυρες αναγνώρισαν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ήταν αυτός που πυροβόλησε τον 30χρονο Ελληνα. Ακόμη προχώρησαν σε άρση του απορρήτου του κινητού τηλεφώνου του θύματος και διαπίστωσαν ότι η κοπέλα που είχε επικοινωνήσει με τον 30χρονο ήταν η νεαρή Αλβανή με το όνομα Μαρία Α. που είχε συλληφθεί προ μερικών μηνών στο Ηράκλειο για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Η νεαρή Αλβανή φέρεται να είχε συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες με τον 26χρονο Αλβανό, τον Νίκο.
Πλέον όμως στην έρευνα των αστυνομικών υπήρχε ένα πρόβλημα: ο νεαρός Αλβανός είχε εξαφανισθεί από προσώπου γης. Στο προφίλ του στο Facebook ανέφερε ψευδώς ότι βρίσκεται στην Ιταλία και περιέγραφε μάλιστα τις… εντυπώσεις του από τα αξιοθέατα της γειτονικής χώρας. Λίγες ημέρες αργότερα το προφίλ του διαγράφηκε. Ερευνες για τον εντοπισμό του πραγματοποιούσαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Την ίδια έρευνα όμως πραγματοποιούσαν με έναν ιδιότυπο τρόπο και συγγενείς του 30χρονου!
Μια στενή συγγενής του Αποστόλη, μαζί με μια δικηγόρο, επειδή είχαν αντιληφθεί τη μανία του Αλβανού με το Facebook, άρχισαν να ψάχνουν για εκατοντάδες ώρες προφίλ και φωτογραφίες Αλβανών στο Ιnternet, μήπως και ανακάλυπταν το νέο προφίλ του. Πράγματι, έπειτα από πολύμηνες έρευνες, ανακάλυψαν, με βάση τις κοινές φωτογραφίες, το νέο προφίλ του 26χρονου. Η συγγενής του θύματος δημιούργησε με τη σειρά της ψεύτικο προφίλ, έκανε αίτημα φιλίας στον Αλβανό, ο οποίος έπεσε κι αυτός στην ίδια παγίδα. Ενημέρωσε την ελληνίδα διαδικτυακή «φίλη» του ότι έμενε σε παραλιακή κωμόπολη της Αλβανίας, κοντά στα Σκόδρα. Δεν επιχειρήθηκε όμως εκεί η σύλληψή του γιατί η συνεργασία με τις αλβανικές διωκτικές αρχές θεωρείται προβληματική. Λίγες εβδομάδες αργότερα όμως η συγγενής του 30χρονου είδε ότι ο Αλβανός είχε αναρτήσει φωτογραφία όπου εικονιζόταν σε καφετέρια εμπορικού κέντρου στον Αγιο Δημήτριο. Ηταν προφανές ότι είχε έρθει πάλι στην Ελλάδα. Από την ΕΛ.ΑΣ. στήθηκε επιχείρηση σύλληψής του, η οποία απέτυχε. Ο Αλβανός έκλεισε και πάλι το προφίλ του. Τότε οι συγγενείς του θύματος εστίασαν το ενδιαφέρον τους στο προφίλ ενός από τους φίλους του Αλβανού.
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» άνθρωπος που παρακολουθούσε τις σχετικές έρευνες, «τότε ήταν η σειρά της μητέρας του Αποστόλη να δημιουργήσει ψεύτικο προφίλ στο Facebook και να προσεγγίσει τον φίλο του δράστη. Εκείνος λοιπόν αποδέχθηκε τη φιλία και έτσι της επέτρεψε να δει μια φωτογραφία όπου φαίνεται να έπιναν καφέ σε καφετέρια στην παραλιακή. Ακολούθησε έρευνά μας προκειμένου να προσδιορισθεί ποιο μπαρ εικονίζεται στη φωτογραφία. Διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για καφετέρια στην περιοχή του Αλίμου».
Τις επόμενες ημέρες οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής έστησαν καρτέρι. Την Κυριακή 22 Μαΐου ο Αλβανός πήγε ξανά στην καφετέρια και οι αστυνομικοί ύστερα από καταδίωξη κατάφεραν τελικά να τον συλλάβουν. Ο 26χρονος Αλβανός αρνείται τις κατηγορίες και είναι πλέον προφυλακισμένος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ