Άρθρο γνώμης του επικεφαλής οικονομικού αναλυτή Τόμας Φρίκε δημοσιεύεται στους Financial Times Deutschland με τίτλο «Τι βοηθά πραγματικά εμάς τους Έλληνες» και υπότιτλο «Ενάντια στον πανικό του χρέους δεν ωφελούν ούτε απειλητικές χειρονομίες ούτε νέες δραματικές περικοπές ούτε ‘κουρέματα’ χρέους. Οι χώρες σε κρίση χρειάζονται ένα σχέδιο ανοικοδόμησης. Και εμάς επίσης»:

Ο Φρίκε κρίνει ως αναποτελεσματική την πολιτική τιμωρίας των κρατών που βρίσκονται σε κρίση, μέσω δραστικών περικοπών και αύξησης των φόρων. Υποστηρίζει ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας θα είχε μειωθεί περισσότερο, αν η οικονομία δεν είχε βυθιστεί σε δραματική ύφεση και αν οι δανειστές – μεταξύ αυτών και η γερμανίδα καγκελάριος- δεν απαιτούσαν υψηλούς τόκους από ζήλο να τιμωρήσουν τους Έλληνες. Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος του ελληνικού χρέους ο Φρίκε προτείνει τα εξής:

-Διατήρηση της ψυχραιμίας. Δε θα πρέπει να ξεκινήσουν πανικόβλητες ενέργειες αναδιάρθρωσης. Μέχρι τα μέσα του 2012 τα χρήματα των πακέτων διάσωσης επαρκούν για την Ελλάδα. Δεν έχει νόημα να αξιολογεί κανείς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας μιας χώρας εν μέσω ύφεσης.

-Ένα ηράκλειο πρόγραμμα. Ο χρόνος θα πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να τεθεί η οικονομία και πάλι σε πορεία ανάπτυξης. Το ζήτημα είναι μια επενδυτική προοπτική με μελλοντική κερδοφορία – π.χ. αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας ή του τουρισμού.

-Κατάργηση των επιτοκίων τιμωρίας. Η καταβολή επιτοκίου 5% για το δάνειο βοήθειας είναι παράλογη και δεν βοηθά στην εξυγίανση της οικονομίας. Θα μπορούσε να συμφωνηθεί να πληρωθούν οι τόκοι αργότερα, όταν η κρίση θα έχει περάσει.

– Βοήθεια από την ΕΚΤ. Θα πρέπει να κρατηθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ χαμηλά. Το καλύτερο θα ήταν να φρέναρε η Γερμανία την πολιτική οικονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζει. Αυτό δε θα ήταν άσχημο και για τους ίδιους τους Γερμανούς.

– Αξιόπιστη στάση της ΕΕ. Τα ασφάλιστρα κινδύνου θα μειώνονταν, αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπόσχονταν ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα όσο παραμένει εκτός αγορών μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

– Υποβίβαση των οίκων αξιολόγησης. Θα πρέπει οι κεντρικές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην είναι υποχρεωμένα να δεσμεύονται από τις κρίσεις των οίκων αξιολόγησης.

Σύμφωνα με εκτίμηση του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IMK, αν έπαυε να ισχύει η αρχή των επιτοκίων πανικού και τιμωρίας, θα συντελούνταν θαύματα. Με μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μπορούσε το 2015 να διαμορφωθεί στο 110% του ΑΕΠ. Δεν βοηθά η γερμανική ανησυχία και η άποψη ότι δεν πρέπει κανείς να βοηθηθούν οι Έλληνες. Με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε ούτε οι Γερμανοί να βοηθηθούν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γαι την ανοικοδόμηση της χώρας τους.