Ο πλανήτης που κραυγάζει

«Δεν καταστρέφουμε τον πλανήτη αλλά την ίδια την ζωή μας» υποστηρίζει η εικαστικός Αθανασία Γιαξίδου. «Ο πλανήτης θα υπάρχει πάντα. Εμείς δεν θα υπάρχουμε επειδή κάνουμε ότι μπορούμε για να μας καταστρέψουμε. Και αυτό με θυμώνει. Με θυμώνει ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε βλάπτουμε την ζωή μας και δεν κάνουμε τίποτε για αυτό.» Αυτές ακριβώς οι οικολογικές ανησυχίες ήταν που ενέπνευσαν την Αθανασία Γιαξίδου για την σύνθεση- κατασκευή «Η κραυγή του πλανήτη»,

«Δεν καταστρέφουμε τον πλανήτη αλλά την ίδια την ζωή μας» υποστηρίζει η εικαστικός Αθανασία Γιαξίδου. «Ο πλανήτης θα υπάρχει πάντα. Εμείς δεν θα υπάρχουμε επειδή κάνουμε ότι μπορούμε για να μας καταστρέψουμε. Και αυτό με θυμώνει.

Με θυμώνει ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε βλάπτουμε την ζωή μας και δεν κάνουμε τίποτε για αυτό.»
Αυτές ακριβώς οι οικολογικές ανησυχίες ήταν που ενέπνευσαν την Αθανασία Γιαξίδου για την σύνθεση- κατασκευή «Η κραυγή του πλανήτη», που θα παρουσιαστεί στο επερχόμενο Athens Fringe Gestival 2011 (20- 26 Iουνίου).

Πρόκειται για μια σύνθεση από σύρμα που απεικονίζει τον πλανήτη ανάμεσα σε έναν χορευτή και μια χορεύτρια. Ένα _αδιόρατο σχεδόν_ νήμα τους ενώνει, ακριβώς επειδή «όλα κρέμονται πλέον από μια κλωστή» όπως μας είπε η εικαστικός που με το έργο της ασκεί την δική της διαμαρτυρία εναντίον της «καταστροφής που έχουμε επιβάλλει στον εαυτό μας.»

H Aθανασία Γιαξίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία αλλά σήμερα ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα, όπου «προσπαθεί να αποδώσει έννοιες ακατάληπτες και μυστηριώδεις μέσα ακόμη και στο απόλυτο Φως» όπως έχει αναφέρει για αυτήν ο σύμβουλος Τέχνης Νίκος Σταθούλης.

Η ίδια αποτελεί μια μεμονωμένη περίπτωση καλλιτέχνη, η δουλειά της οποίας έγκειται σε ένα σύστημα ευρημάτων που με τη λειτουργία τους ισορροπούν αρχιτεκτονικά το οικοδόμημα του φιλοσοφικού της πιστεύω. Η συμμετοχή της στην μεγάλη διεθνή έκθεση στην Γουόσινγκτον (ίδρυμα John Kennedy) το καλοκαίρι του 2010 υπήρξε σημαντικό βήμα στην πορεία της ενώ προσφάτως, η κ. Γιαξίδου παρουσίασε την πέμπτη ατομική έκθεσή της «Γέφυρες στην Τέχνη… Γέφυρες στην σιωπή» στο «Παλιο Σχολείο» στο Μοναστηράκι, ένα εξαιρετικής ομορφιάς κτίσμα του 1850 το οποίο από το 1900 έως το 1970 είχε λειτουργήσει ως σχολείο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.