Ενιαίο υπουργείο Οικονομικών για τους «17» πρότεινε ο Τρισέ

Να αποφασίσουν τη δημιουργία ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών πρότεινε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Λίγο προτού λήξει η θητεία του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με την πρόταση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης, η προώθηση της οποίας, κατά ορισμένους αναλυτές, θα προστάτευε τη ζώνη του ευρώ από κρίσεις χρέους σαν τη σοβούσα.

Να αποφασίσουν τη δημιουργία ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών πρότεινε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Λίγο προτού λήξει η θητεία του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με την πρόταση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης, η προώθηση της οποίας, κατά ορισμένους αναλυτές, θα προστάτευε τη ζώνη του ευρώ από κρίσεις χρέους σαν τη σοβούσα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο γάλλος ευρωτραπεζίτης, ο οποίος τιμήθηκε σήμερα στο Ααχεν με το Βραβείο Καρλομάγνου για την προσφορά του στην Ευρώπη, προτείνει τη μετατροπή της ευρωζώνης σε μια συνομοσπονδία ανεξαρτήτων κρατών!

«Θα ήταν ίσως πολύ τολμηρό σε οικονομικό επίπεδο, μετά από την ενιαία αγορά, το ενιαίο νόμισμα και την ενιαία Κεντρική Τράπεζα να θέσουμε ως στόχο και τη δημιουργία ενός ενιαίου υπουργείου Οικονομικών της Ενωσης;», αναρωτήθηκε σε μιαν αποστροφή του λόγου του ο Τρισέ. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τάχθηκε επίσης υπέρ της εκχώρησης περισσοτέρων εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – την οιονεί κυβέρνηση της ΕΕ – ώστε να μπορεί να προβάλλει βέτο στη λήψη οικονομικών μέτρων από τις εθνικές κυβερνήσεις, που μπορούν να προκαλέσουν «επικίνδυνους εκτροχιασμούς» στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

«Ενα ενιαίο υπουργείο Οικονομικών, αν και δεν θα ελέγχει απαραιτήτως έναν τεράστιο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, θα έχει την αρμοδιότητα να ασκεί άμεση επιρροή σε τουλάχιστον τρεις τομείς της οικονομίας. Πρώτον θα εποπτεύει την ασκούμενη από την εθνική κυβέρνηση φορολογική πολιτική και πολιτική ανταγωνισμού, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα σε περιπτώσεις δημοσιονομικών παρεκκλίσεων», είπε ο Τρισέ.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι το ενιαίο υπουργείο Οικονομικών θα ασκεί επίσης «όλες τις τυπικές εκτελεστικές αρμοδιότητες που θα αφορούν στη συνοχή του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού τομέα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες». Τρίτον, το ενιαίο υπουργείο «θα εκπροσωπεί την Ενωση ως συνομοσπονδιακό όργανο στα διεθνή φόρα».
Ο Τρισέ αναγνώρισε ότι για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται τροποποίηση των κοινοτικών Συνθηκών, «κάτι που μόνο οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν να αποφασίσουν». Προτού εγκαταλείψει, ωστόσο, το αξίωμά του – η οκταετής θητεία του λήγει τον Οκτώβριο – τόλμησε να εισηγηθεί τη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας ανεξαρτήτων κρατών και να σταματήσει… ένα μόλις βήμα προτού προτείνει τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού ευρωπαϊκού κράτους, που οραματίζονται οι ακραιφνείς «φεντεραλιστές».

Δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, το γεγονός ότι ο γάλλος ευρωτραπεζίτης διατύπωσε τη ρηξικέλευθες για τη σημερινή πολιτική συγκυρία προτάσεις του μιλώντας στο Ααχεν της Γερμανίας με την ευκαιρία της βράβευσής του για την προσφορά του στην Ενωμένη Ευρώπη. Το Ααχεν είναι, ως γνωστόν, η πόλη που ο Καρλομάγνος έκανε πρωτεύουσα της αναβιωθείσας απ’ αυτόν το 800 μ.Χ. Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στην οποία, όπως πιστεύουν πολλοί ιστορικοί, άρχισε να διαμορφώνεται η ταυτότητα της σύγχρονης Ευρώπης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.