Νέα επίθεση σε όσους διακινούν φήμες περί επιστροφής στη δραχμή εξαπέλυσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για την παρουσίαση έκθεσης του ιδρύματος για την κλιματική αλλαγή.
Ο επικεφαλής της εγχώριας νομισματικής αρχής, χαρακτήρισε απίθανα και γελοία τα σενάρια που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό, σημειώνοντας ότι όλοι οι υπολογισμοί στις αναλύσεις κόστους-οφέλους που περιλαμβάνονται στην έκθεση και που αφορούν τα επόμενα 90 χρόνια «γίνονται σε ευρώ».
Η έκθεση αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ολοκληρωμένης μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, ειδικότερα του κόστους της κλιματικής μεταβολής για την ελληνική οικονομία, του κόστους μέτρων προσαρμογής στο μεταβαλλόμενο κλίμα, καθώς και του κόστους της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Προβόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν την ανάγκη θωράκισης της Ελλάδος έναντι των κινδύνων της κλιματικής μεταβολής και υιοθέτησης της κατάλληλης μακροχρόνιας στρατηγικής.
«Οι επερχόμενες κλιματικές μεταβολές επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την οικονομία και την κοινωνία» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «το κόστος αντιμετώπισης των αλλαγών αυτών είναι κατά πολύ μικρότερο από εκείνο που θα προκύψει αν αφήσουμε την κλιματική αλλαγή να εξελιχθεί χωρίς καμία προληπτική παρέμβαση».
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Για τους σκοπούς της μελέτης παρήχθησαν προβλέψεις μελλοντικών (μέχρι το 2100) κλιματικών στοιχείων σε λεπτομερή γεωγραφική ανάλυση για την Ελλάδα. Τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα για χρήση από την ερευνητική κοινότητα.
Σε μια σειρά τομεακών μελετών αναλύθηκαν οι βιοφυσικές επιπτώσεις της ανθρωπογενούς συνιστώσας της κλιματικής αλλαγής και εκτιμήθηκε το κόστος κατά τομέα των ζημιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σε χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2050 και το 2100.
Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα των τομεακών μελετών εισήχθησαν σε μαθηματικό υπόδειγμα γενικής ισορροπίας για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να αποτιμηθεί το συνολικό κόστος της κλιματικής αλλαγής σε όρους μεταβολής του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), της κοινωνικής ευημερίας και της παραγωγής κατά κλάδο δραστηριότητας. Οι τομεακές μελέτες προσδιόρισαν επίσης τις δυνατότητες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή μέσω διαφόρων μέτρων προληπτικού χαρακτήρα.
Αποτιμήθηκε το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία που αντιστοιχεί στις δαπάνες για μέτρα προσαρμογής, σε συνδυασμό με την εκτίμηση του κόστους για την οικονομία που θα αποφευχθεί χάρη στα μέτρα αυτά, λόγω του περιορισμού των ζημιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.