Στην… πίεση βουλευτές και υπουργοί εν όψει μέτρων

Η ανησυχία, ο εκνευρισμός και η αμηχανία ως προς τον τρόπο πολιτικής διαχείρισης των σκληρών μέτρων που θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο και η αναμενόμενη νέα συμφωνία δανειοδότησης της χώρας κυριαρχεί πλέον στο πρωθυπουργικό επιτελείο, στην ΚΟ του ΠαΣοΚ και μεταξύ των υπουργών.

Η ανησυχία, ο εκνευρισμός και η αμηχανία ως προς τον τρόπο πολιτικής διαχείρισης των σκληρών μέτρων που θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο και η αναμενόμενη νέα συμφωνία δανειοδότησης της χώρας κυριαρχεί πλέον στο πρωθυπουργικό επιτελείο, στην ΚΟ του ΠαΣοΚ και μεταξύ των υπουργών.

Υπό τις πιέσεις αυτές και καθώς η συζήτηση με την τρόικα βρίσκεται στα τελικά στάδια, αποφασίζονται αναπροσαρμογές στην τακτική και στους χειρισμούς προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις και συγκρούσεις και να προχωρήσει η παρουσίαση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου.

Υπό πολιτική προστασία ο κ. Παπακωνσταντίνου

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η ματαίωση της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (30/5), ενώ έως και χθες (Δευτέρα) το βράδυ, κορυφαίοι υπουργοί επέμεναν πως δεν θα πρέπει να γίνει συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, αλλά κανονική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου, μεταξύ των άλλων, να μη βρεθεί για μία ακόμη φορά ο κ. Παπακωνσταντίνου μόνος απέναντι στις επιθέσεις βουλευτών.

Την ίδια στιγμή, η συνοχή κυβέρνησης και ΚΟ περιορίζεται καθημερινώς και το στοιχείο αυτό εκδηλώνεται είτε με επιθέσεις κατά υπουργών είτε ακόμη και με δημόσιες προτάσεις βουλευτών για αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών.

Επιθέσεις κατά του υπουργού Εξωτερικών

Οι επιθέσεις στράφηκαν χθες (Δευτέρα 30/5) κατά του υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, ο οποίος με συνέντευξή του στη ΝΕΤ την Κυριακή (29/5) είπε ότι «ένα από τα πιο σημαντικά είναι να αλλάξει και αυτή η εικόνα του πολιτικού, του βουλευτή αν θέλετε, ως καθεστώτος» και πρότεινε μεταξύ των άλλων: έπειτα από δύο βουλευτικές θητείες να υπάρχει ένα διάλειμμα και να είναι δυνατή η επανεκλογή βουλευτών στη συνέχεια. Να αποποιούνται οι υπουργοί του βουλευτικού αξιώματος και αν τεθούν εκτός κυβέρνησης να το επανακτούν. Να μη διακόπτεται η κυκλοφορία κατά την είσοδο ή έξοδο οχημάτων βουλευτών από τη Βουλή, να μην έχουν οι βουλευτές αυτοκίνητο και να υπαχθούν σε ενιαίο μισθολόγιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής κάλυψε εν μέρει τον κ. Δρούτσα, λέγοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις και δεν μιλούσε με την υπουργική ιδιότητα.

Σφοδρή επίθεση όμως εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος μιλώντας από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΝΕΤ σημείωσε: «Καλό θα έκανε ο υπουργός Εξωτερικών να ασχοληθεί με τα προβλήματα του υπουργείου και να αφήσει τους βουλευτές που αυτή τη στιγμή τραβάνε τον δικό τους Γολγοθά, που πρέπει να στηρίζουν το μνημόνιο ενώ πιθανά έχουν και αντιρρήσεις και άλλες οπτικές».

Συμπλήρωσε δε ο κ. Πρωτόπαπας ότι «καλό θα είναι κάποιοι που δεν έχουν μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία ενώ είναι υπουργοί, να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας ήρεμα και χωρίς τέτοιου είδους παρεμβάσεις στην πιο επικίνδυνη και πιο κρίσιμη στιγμή και για την κοινοβουλευτική μας ομάδα και για τη χώρα. Δεν καταλαβαίνω σε τι συμβάλλουν τέτοιες παρεμβάσεις. Διότι τι θα πει δύο θητείες; Ο ελληνικός λαός αν θέλει να σε στείλει σπίτι του σε στέλνει».

Σε ηπιότερους τόνους, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου είπε από τη συχνότητα του Flash ότι «το θέμα του πολιτικού συστήματος, της σύνθεσης της Βουλής, του ρόλου του βουλευτή, δεν ανοίγει με αυτόν τον τρόπο, ούτε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ζητούμε από το σύνολο των βουλευτών σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, να σηκώσουν ένα βάρος που πολλές φορές δεν τους αναλογεί».

Πέραν των αντιδράσεων όμως κατά του κ. Δρούτσα και των όσων ανέφερε, χθες (Δευτέρα) διατυπώθηκε και μία πρόταση για αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών από τον κ. Λ. Παπαδήμο. Την πρόταση διατύπωσε ο κ. Δ. Λιντζέρης, ο οποίος μιλώντας επίσης στον Flash είπε ότι θεωρεί πως «θα ήταν πολύ πιο αξιόπιστη η πολιτική, παραδείγματος χάρη, την οποία θα εισηγείτο ο κ. Παπαδήμος απ’ ό,τι ο κ. Παπακωνσταντίνου ένα χρόνο μετά».

Όχι ανασχηματισμός (αυτή τη στιγμή)

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, με αφορμή και τις αναβολές συνεδριάσεων που είχαν προγραμματιστεί, φούντωσαν και πάλι τα σενάρια του ανασχηματισμού. Για πρώτη φορά όμως η διάψευσή τους είχε συγκεκριμένη προθεσμία, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής άφησε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποκλείεται τουλάχιστον όσο θα διαρκεί η συζήτηση με την τρόικα και έως ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

«Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού» τόνισε ο κ. Πεταλωτής και προσέθεσε: «Εχουμε – και είναι ξεκάθαρο, και αυτό το λέω για να βάλουμε μια τάξη στις σκέψεις μας και να αποκαθιστούμε και να ξεχωρίζουμε την αλήθεια από τις φήμες – μπροστά μας μια κυβέρνηση που έχει πολύ συγκεκριμένους, σημαντικούς στόχους και άμεσες στοχεύσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, το κλείσιμο του μεσοπρόθεσμου, μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, που γίνονται με την τρόικα, ώστε να ακολουθηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, για να καταστεί και νόμος του κράτους. Έχουμε μπροστά μια Σύνοδο Κορυφής που είναι πολύ σημαντική. Έχουμε μπροστά μας και τη συνεδρίαση του Eurogroup. Άρα, το να συζητάμε, αυτή τη στιγμή, για ανασχηματισμό, είναι εκτός πραγματικότητας. Ως κυβέρνηση, δεν μας αφορά ο ανασχηματισμός, αλλά η σκληρή δουλειά που έχουμε μπροστά μας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.