Την απόφασή του να προχωρήσει μόνος, χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στο τέλος της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια. Η επιδιωκόμενη συνεννόηση δεν επιτεύχθηκε ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου κρατά ανοιχτή την πόρτα του. «Το θέμα της συναίνεσης δεν έκλεισε. Το κλίμα μεταξύ των κομμάτων δεν είναι ψυχροπολεμικό, υπάρχει ακόμα μια χαραμάδα συμφωνίας αλλά όχι και συνολική μετατόπιση από τις θέσεις τους», σχολίαζαν συνερτγάτες του Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν τους κάλεσε για να τους εκβιάσει με εκλογές αλλά αντιθέτως ζητεί τη συναίνεση τους ώστε να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στους δανειστές μας και στις αγορές. Μάλιστα, για να ενισχύσει τα επιχειρήματα του, τους είπε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά το 2013.
Επιπλέον έθεσε σγκεκριμένους στόχους στη συζήτηση όπως είναι η μείωση του ελλείμματος, οι αποκρατικοπιοιήσεις, κ.α ενώ νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών έκανε πλήρη ενημέρωση παρουσιάζοντας αναλυτικά όλην την εικόνα της οικονομίας.
Πληροφορίες από τη συνάντηση αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε διατεθειμένος να ακούσει προτάσεις και να συζητήσει τρόπους διεξόδου, υπό την πίεση των πιστωτών για την επίτευξη συναίνεσης.
Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έθεσε κατά τη διάρκεια της τρίωρης και πλέον συζήτησης το θέμα της διασφάλισης της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
Παράλληλα, άκουσε, χωρίς να απορρίψει εκ προοιμίου, την πρόταση Καρατζαφέρη για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κάτι όμως που απορρίφθηκε ως αντισυνταγματικό από τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα.
Επίσης, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε πρόσωπα κοινής αποδοχής, όχι για να αναλάβουν υπουργικές θέσεις αλλά για θέσεις ευθύνης όπως π.χ., ο επικεφαλής του φορέα αποκρατικοποιήσεων και άλλες αντίστοιχες, αλλά συνάντησε ξανά την άρνηση του κ. Σαμαρά.
Συναίνεση ζήτησε ο Πρωθυπουργός και τον φορέα αποκρατικοποιήσεων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στη λογική επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και υιοθέτησης της πρότασής που κατέθεσε προσφάτως στο Ζάππειο, κάτι που δεν βρήκε ανταπόκριση από τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Παπανδρέου όμως ζήτησε επίμονα από τον κ. Σαμαρά να συμφωνήσουν και μάλιστα στη δευτερολογία του, απευθύνθηκε προσωπικά σε εκείνον λέγοντας του «Ελα να συμφωνήσουμε» και στη συνέχεια του πρότεινε να πάνε μαζί στην τρόικα για να διαπραγματευτούν το φορολογικό πρόγραμμα. Οι προτάσεις του Πρωθυπουργού δεν βρήκαν ανταπόκριση από τον πρόεδρο της ΝΔ.
Ο κ. Παπανδρέου απέκρουσε την κριτική που δέχτηκε ότι έχει αποτύχει το μνημόνιο λέγοντας ότι «το πρόγραμμά μας έχει εφαρμοστεί μόνο κατά το 1/3» και πρέπει να ολοκληρωθεί για να παράξει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Αρνητικά στις προτάσεις τοποθετήθηκαν τόσο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κυρία Αλέκα Παπαρήγα, όσο και ο κ. Τσίπρας, ενώ προς το τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από τον κ. Σαμαρά αν η εξέλιξη της συζήτησης σημαίνει προσφυγή στις κάλπες. «Δεν πάω σε εκλογές, θα προχωρήσω μόνος. Εκλογές θα γίνουν το 2013», απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου.
Το Συμβούλιο
Σε ναυάγιο κατέληξε, μετά από τρισήμισυ ώρες, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από την δήλωση στην οποία προέβη εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης ότι: «Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι εάν ο Ευρυβιάδης με τον Θεμιστοκλή δεν τα είχαν βρει το 480 π.Χ. δεν θα τους είχε γράψει η Ιστορία. Η καρέκλα, δυστυχώς, μερικών είναι πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα». Αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε: «Μερικοί επιμένουν να κοσκινίζουν γιατί δεν θέλουν να ζυμώσουν. Η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν χθες. Εγώ τους καλώ για άλλη μια φορά να συνειδητοποιήσουν πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχουμε. Να δείξουν την ανάλογη σοβαρότητα. Σοβαρότητα που δεν επεδείχθη στο βαθμό που έπρεπε εντός του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά δυστυχώς και μετά με τα διαγγέλματά τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του ΛΑ.ΟΣ τη συμφωνία τορπίλισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός παρέμεινε στο Προεδρικό Μέγαρο μισή ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου όπου και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησης εμφανίστηκε «ανοικτός» σε όλες τις προτάσεις.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιήσει δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου στο οποίο και μετέβη αμέσως μετά το Προεδρικό Μέγαρο.
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το πέρας του Συμβουλίου
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Έχουμε προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο από την αποδεδειγμένα λανθασμένη κυβερνητική συνταγή. Το οποίο στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους. Για να δουλέψει η Οικονομία. Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει Ανάκαμψη και Ανάπτυξη».
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά
Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της από τη Βουλή μίλησε για «εκβιαστικά διλήμματα» και «τρομοκρατία τύπου Μπιν Λάντεν που έχουν ένα και μοναδικό σκοπό. Να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τη διεύρυνση των κερδών των κερδοσκόπων σε βάρος του ελληνικού λαού».
«Λύση και διέξοδο υπάρχει όταν κάποιος στοχεύει στην ανατροπή της κυριαρχίας των μονοπωλίων», τόνισε
«Να μην παγιδευτεί ο λαός σε εκβιασμούς» τόνισε επανειλλημένα.
Πρόσθεσε ότι «το δίλημμα για το λαό είναι ή να χρεοκοπήσει ή να αντεπιτεθεί μαζί με το ΚΚΕ».
Ολόκληρη η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα.
«Αφού ο πρωθυπουργός με υπόγειες διαβουλεύσεις οδήγησε τη χώρα σε πρωτοφανή κρίση, τώρα νίπτει τας χείρας του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η συναίνεση δεν εκβιάζεται.
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Φώτης Κουβέλης δήλωσε: «Ούτε η συνταγή του μνημονίου που συνεχίζεται με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτε η στείρα καταγγελία και η αμφισβήτηση του ευρώ από κάποιες δυνάμεις της Αριστεράς συνιστούν διέξοδο από τη κρίση.
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης για το ναυάγιο του Πολιτικού Συμβουλίου.