Goody’s – McDonald’s σημειώσατε 1! Η πολυθενική εταιρεία fast food δεν άντεξε τον ανταγωνισμό από τον ελληνικό όμιλο με αποτέλεσμα μετά από 20 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, να πουλήσει τα ιδιόκτητά καταστήματά της στον μαλτέζο επιχειρηματία, κ. Μέλο Χίλι. Πρόκειται σαφώς για μια νίκη της Goody’s, την οποία όμως η κρίση δεν έχει αφήσει αλώβητη. Το 2010 ο γνωστός ελληνικός όμιλος ταχείας εστίασης εμφάνισε ζημιές 45,9 εκατ. ευρώ.
Η McDonald’s Ελλάδος παρά το γεγονός ότι έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ και άλλαζε τους διευθύνοντες συμβούλους σαν τα πουκάμισα, εμφανίζει συσσωρευμένες ζημιές ύψους 84 εκατ. ευρώ, για αυτό και η μητρική McDolanld΄s πήρε τη μεγάλη απόφαση να πούλησει τα 19 εταιρικά καταστήματα που διαθέτει στην Ελλάδα στον μαλτέζο επιχειρηματία ο οποίος μέσω της εταιρείας Premier Capital λειτουργεί όλα τα καταστήματα McDonald΄s σε Μάλτα, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.
Το τίμημα για την απόκτηση των 19 καταστημάτων δεν έγινε γνωστό, όπως παραμένει γρίφος η νέα μορφή της McDonald΄s Hellas καθώς τα μόνα της έσοδα θα προέρχονται πλέον από τα royalties των Franchisees. Ο Μαλτέζος επιχειρηματίας με τη σειρά του θα πληρώνει απευθείας royalties στην McDonald’s Europe. Το προσωπικό που απασχολείται σήμερα στα 19 εταιρικά καταστήματα μαζί με τους διοικητικούς ανέρχεται περίπου στα 450 άτομα.
Το 2010 οι πωλήσεις της McDonald’s Ελλάς (τζίρος των 19 καταστημάτων και τα royalties από τα 11 καταστήματα franchise) ανήλθε στα 27,623 εκατ. ευρώ καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο της τάξεως του 11,54% σε σχέση με τη χρήση του 2009 ενώ οι ζημιές της περιορίσθηκαν στα 6,353 εκατ. ευρώ από ζημιές ύψους 17,867 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει στη χρήση του 2009. Είναι αξιοσημείωτο ότι η McDonald’s διέθετε κάποτε στην Ελλάδα 60 καταστήματα.
Ο ισχυρός ανταγωνιστής, Goody’s
Για την αρνητική πορεία και τις ζημιές της McDonald’s στην Ελλάδα ευθύνεται μεταξύ άλλων και ο όμιλος Goody’s καθώς ιδρύθηκε το 1974, είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία και έδειξε από την αρχή ότι «έπιασε» στην ελληνική αγορά, λόγω των μεσογειακών γεύσεων που διαθέτει και είναι πιο κοντά στην ελληνική κουλτούρα και διατροφή.
Σήμερα η Goody’s έχει εξαγοραστεί από την Vivartia, απασχολεί 4.055 εργαζόμενους, διαθέτει 178 καταστήματα και τζίρο ύψους 219 εκατ. ευρώ. Βέβαια, η κρίση έχει επηρεάσει και την Goody’s η οποία εμφάνισε ζημιές ύψους 45,9 εκατ. ευρώ, μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 179 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμες 88,9 εκατ. ευρώ το 2010. Γι΄αυτό η εταιρεία προχωρά σε προσφορές προκειμένου να αυξήσει τους πελάτες και τον τζίρο της.
Εταιρείες μικρογεύματων και καφέ διεκδικούν μερίδια από την αγορά
Στον όμιλο Vivartia ανήκει η αλυσίδα μικρογευμάτων και καφέ Everest, η οποία κάνει και αυτή προσφορές όπως άλλωστε και όλες οι εταιρείες του χώρου, αφού η κρίση δεν αφήνει κανένα ανεπηρεάστο.
Οι αλυσίδες καταστημάτων που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αν και και δεν είναι άμεσοι ανταγωνιστές των «κλασικών» μεγάλων φαστ φουντ, εν τούτοις λειτουργούν με ένα συμπληρωματικό τρόπο στην αγορά ταχείας εστίασης, προσφέροντας λύσεις γρήγορου φαγητού, αλλά και καφέδες σε φθηνή σχετικά τιμή.
Σημειώνεται ότι ο κλάδος της γρήγορης εστίασης παρουσιάζει παραδοσιακά ανθεκτικότητα σε δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, οπότε οι επιπτώσεις από την κρίση συγκριτικά με άλλους κλάδους λιανικής εμφανίστηκαν σε μικρότερο βαθμό.
Η εταιρεία Everest άρχισε να δραστηριοποιείται το 1965 στο Κολωνάκι, ενώ σήμερα διαθέτει περισσότερα από 330 σημεία παρουσίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει δύο μονάδες παραγωγής και απασχολεί 3.000 εργαζόμενους.
Αλλη μια γνωστή εταιρεία μικρογευμάτων και καφέ είναι η Γρηγόρης, η ιστορία της οποίας ξεκινά το 1972 όταν ο ιδρυτής της Γρ. Γεωργάτος άνοιξε στη Δάφνη το πρώτο κατάστημα. Το 1991 μετετράπη σε ανώνυμη εταιρεία και η διοίκηση πέρασε πλέον στη νέα γενιά και συγκεκριμένα στο σημερινό διεθύνοντα σύμβουλο κ. Βλ. Γεωργάτο. Ο όμιλος Γρηγόρης, ο οποίος διαθέτει και τα Coffeeright, έχει 224 καταστήματα και 1.780 εργαζόμενους.