Με οδηγό την Πορτογαλία πάει ο Σαμαράς στο Μαξίμου

Τα βασικά σημεία του Ζαππείου ΙΙ, της επικαιροποιημένης οικονομικής πρότασης της ΝΔ είναι η «γαλάζια«» γραμμή που βάζει ο κ. Αντ. Σαμαράς ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα βασικά σημεία του Ζαππείου ΙΙ, της επικαιροποιημένης οικονομικής πρότασης της ΝΔ είναι η «γαλάζια«» γραμμή που βάζει ο κ. Αντ. Σαμαράς ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες για τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και σε αυτές εξετάζονται τα εξής δυο σενάρια: είτε να επιδιώξει ουσιαστική συναίνεση ο κ. Παπανδρέου, υιοθετώντας προτάσεις της ΝΔ και να σταλεί ένα μήνυμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι επιτέλους υπάρχει ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης, είτε να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση ως «νομιμοποιητική βάση» για να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.


«Υπάρχει λάθος μίγμα πολιτικής το οποίο και συνεχίζεται. Δεν μπορούμε να πούμε ναι στο λάθος το οποίο και συνεχίζεται. Πίσω από τη συναίνεση η κυβέρνηση θέλει να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της» τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης.

Στη συνέχεια, αφού διερωτήθηκε «πού εμπόδισε την κυβέρνηση η έλλειψη συναίνεσης να προχωρήσει στο πρόγραμμά της και να κυβερνήσει», ανέφερε «η ΝΔ έχει στηρίξει όπου υπάρχουν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι η αναποτελεσματικότητά τους που τους εμποδίζει να κυβερνήσουν σωστά».

Το Πορτογαλικό μοντέλο

Ο κ. Σαμαράς που έχει ως «όπλο» του το Ζάπειο ΙΙ, έχει ως «οδηγό» την Πορτογαλία και τη στάση του εκεί αρχηγού της κεντροδεξιάς Πάολο Κοέλο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι το μνημόνιο της Πορτογαλίας που εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη στο Εκοφίν, στοχεύει σε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ εμπεριέχονται μέτρα που έχει συμπεριλάβει και η ΝΔ στο Ζάππειο ΙΙ.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της ΝΔ στα δυο κείμενα για την Πορτογαλία (ΔΝΤ: Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή/ ΕΚΤ: Μνημόνιο Συνεννόησης ειδικών όρων οικονομικής πολιτικής), είναι εμφανής, όπως λένε κορυφαία στελέχη, η προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθούν τα λάθη του μνημονίου στη χώρα μας.

«Αποδεικνύεται ότι η Πορτογαλία έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν παραδόθηκε αμαχητί» τόνισε ο κ. Μιχελάκης, ενώ σύμφωνα με το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο στην Πορτογαλία αποφασίστηκαν τα εξής, τα οποία μπορεί να γίνουν και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:

– μέτρα προώθησης της ανταγωνιστικότητας και μεγάλη μείωση των εργοδοτικών εισφορών

– προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με συγκεκριμένα μέτρα, όπως εξαίρεση από τη μείωση του 5% του ονομαστικού μισθού στο δημόσιο τομέα και το πάγωμα συντάξεων του 2011 σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυναξιούχους, εξαίρεση στους κοινωνικά αδύνατους στις αυξήσεις στα νοσήλια υγείας και εφάπαξ εισφορά σε μισθούς και συντάξεις άνω των 1.500 ευρών.

– μείωση των υπαλλήλων της γενικής κυβέρνησης κατά 1% το χρόνο μέσω μερικής αντικατάστασης των συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων αλλά και μέσω μετατάξεων, χωρίς όμως απολύσεις.

Επίκληση του Νο2 του ΔΝΤ

Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης υποστήριξε ότι εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι σε συνάντηση που είχε με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος κ. Κυρ. Μητσοτάκη, πριν λίγες ημέρες στις ΗΠΑ, διαπίστωσε σοβαρές καθυστερήσεις στην προώθηση αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μιχελάκης, ο κ. Λίπσκι ανέφερε, ότι «αυτά έπρεπε να γίνουν πρώτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί ξεκινήσατε με περικοπές αποδοχών και συντάξεων«.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.