«Πρέπει πρώτα η Ελλάδα να παρουσιάσει τα απαιτούμενα αποτελέσματα, και έπειτα μπορούμε να συζητήσουμε για επιπλέον στήριξη» τονίζει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών -και από τις επικρατέστερες υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΔΝΤ- Κριστίν Λαγκάρντ, δίνοντας τελεσίγραφο στην Ελλάδα να επισπεύσει τις κινήσεις δημοσιονομικές εξυγίανσης, ιδιαίτερα στον τομέα των εξαγγελθέντων ιδιωτικοποιήσεων.
Η Ευρωζώνη θα κάνει το παν για να αποφευχθεί ελληνική χρεοκοπία, διαβεβαίωσε η Γαλλίδα υπουργός σε συνέντευξή της στην αυστριακή Der Standard.
Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η ίδια απέκλεισε βίαιη αναδιάρθρωση, αλλά δηλώνει ότι το Παρίσι θα δεχόταν οτιδήποτε εξασφάλιζε τη συμφωνία των πιστωτών.
Ειδικότερα, η Γαλλίδα αξιωματούχος αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά τον τελευταίο χρόνο, μειώνοντας το έλλειμμα κατά 5% και περικόπτοντας σημαντικά τις δαπάνες, αλλά τόνισε ότι στον τομέα των εξαγγελθέντων ιδιωτικοποιήσεων «δεν υπάρχει ακόμη καμία πρόοδος, η Αθήνα δεν αντιδρά αρκετά γρήγορα».
«Η Ελλάδα απειλείται με πτώχευση» τόνισε η Λαγκάρντ, συνεχίζοντας πως οι έντονες επιφυλάξεις που εξέφρασαν στο Eurogroup και Ecofin οι Ευρωπαίοι υπουργοί για τις αργές προόδους «επαρκούν αρχικά για να κινητοποιήσουν την Αθήνα να ξεκινήσει τις ιδιωτικοποιήσεις».
Το Παρίσι πιστεύει, σχετικά με την «ήπια αναδιάρθρωση» προς την οποία έδειξε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πως η επιμήκυνση που έχει ήδη εξασφαλιστεί για τα δάνεια της τρόικας είναι ήδη ένας συμβιβασμός, που καθιστά ακόμη πιο δικαιολογημένες τις απαιτήσεις της ΕΕ «να κάνει η Αθήνα τη δουλειά της».
«Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει πολλούς όρους, ανασχεδιασμό, αναδόμηση, «ανα- το ένα, ανα- το άλλο», αλλά αυτό που σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί είναι αναδιάρθρωση» είπε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Γαλλία όμως είναι πρόθυμη να δεχτεί οποιαδήποτε κίνηση για το ελληνικό χρέος γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση, τέλος, για το εάν στην Ελλάδα χορηγείται το λάθος φάρμακο, με τη λιτότητα να ρίχνει την οικονομία βαθύτερα στην ύφεση, η Γαλλίδα υπουργός υπήρξε κατηγορηματική: «Δεν θάβουμε την Ελλάδα βαθύτερα στο χάος, ήδη το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της ενισχύθηκε κατά 0,8%» απάντησε.
Σχετικά δε με τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, υποστήριξε πως η υψηλότερη ανεργία στην Ισπανία δεν την εμπόδισε να αντιστρέψει τη δική της κατάσταση.