Την πεποίθησή του ότι είναι εφικτή η μείωση του δημόσιου χρέους μέσω μέτρων που έρχονται σε ρήξη με την υπάρχουσα κυβερνητική πολιτική εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας. Αντιθέτως, αν πετύχει , όπως σημείωσε, το πρόγραμμα του μνημονίου η Ελλάδα του 2020 θα οδηγηθεί σε «κοινωνική ερήμωση» , η χώρα αντί να είναι η Δανία του Νότου, θα γίνει η «Μποτσουάνα του Βορρά» και θα μοιάζει περισσότερο «με ταλαιπωρημένες χώρες και τους δύστυχους λαούς της Αφρικής».
Παρουσιάζοντας τη «Μαύρη Βίβλο» των επιπτώσεων από την εφαρμογή των πολιτικών της κυβέρνησης και της Τρόικας, o κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος για την Ελλάδα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να δείξει ότι υπάρχει δυνατότητα μείωσης του χρέους από «εναλλακτικό δρόμο» παρέθεσε οικονομικά στοιχεία, στο πλαίσιο των επεξεργασιών που έκανε επιστημονική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Γ. Δραγασάκη και τη συμβολή , μεταξύ άλλων, των κ.κ. Σπ. Λαπατσιώρα και Γιάν. Μηλιού. ΄Οπως τόνισε μια αναδιαπραγμάτευση με 50% (κατά προσέγγιση) «κούρεμα» στο χρέος και περίοδο χάριτος 4 ετών για τους τόκους μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή μείωσή του στο 86% του ΑΕΠ το 2020.
Διευκρίνισε , όμως, ότι η λύση για το χρέος της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών της περιφέρειας, «που είναι πλέον μη βιώσιμο», είναι πρωτίστως πολιτική και άρα απαιτεί άλλους συσχετισμούς δύναμης, και «μια κυβέρνηση με συναίσθηση πατριωτικής ευθύνης».
Έθεσε επιπλέον ως προϋπόθεση για μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους υπέρ των εργαζομένων την προστασία των ασφαλιστικών ταμείων, ανταλλάσσοντας τις μετοχές με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ώστε να μην θιχτούν τα ταμεία από το επικείμενο κούρεμα.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας πρέπει:
-να αποτραπεί το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων
– αντί να πωληθούν τα μερίδια του δημοσίου στον τραπεζικό τομέα να συγκροτηθεί δημόσιος πυλώνας που θα μπορεί να δανείζεται χαμηλότοκα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αξιοποιώντας, εγγράφοντας στο χαρτοφυλάκιό του την μεγάλη ακίνητη περιουσία ώστε να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας
-να υπάρξει ραγδαία αναδιανομή του πλούτου.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ψέμμα» ότι το δημόσιο χρέος διογκώθηκε εξαιτίας του μεγάλου δημόσιου τομέα ο οποίος οδηγεί σε υψηλότατες δημόσιες δαπάνες. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ συγκριτικά με τους μέσους όρους της ευρωζώνης των 12 και της ΕΕ των 27 χωρών από το 1995 έως το 2008 είναι χαμηλότερες σχεδόν σε όλη αυτή την περίοδο.
Κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες είναι αποτέλεσμα «της χρεοκοπίας του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο». Το αδιέξοδο , σε εθνικό επίπεδο, οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «στις παράλογες και υπερβολικές» αμυντικές δαπάνες, στη λεηλασία του δημόσιου χρήματος από κάθε λογής «εργολάβους», στην τεράστια σπατάλη «που έγινε με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες» και κυρίως στη φοροδιαφυγή και τη φορολογική ασυλία «του κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου».