Η βίαιη αποχώρηση του Ντομινίκ Στρος-Καν από την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) φέρνει τον υπ’ αριθμόν 2 του διεθνούς χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, Τζον Λίπσκι, στο «τιμόνι» του Ταμείου. Οχι για πολύ, διότι ο αμερικανός οικονομολόγος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί παράταση της θητείας του, που λήγει στις 31 Αυγούστου. Οι 100 ημέρες, όμως, που θα ασκήσει ο Λίπσκι τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, είναι εξαιρετικά κρίσιμες πρωτίστως για την Ελλάδα και δευτερευόντως για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης. Στο σημερινό Eurogroup, πάντως, το Ταμείο θα εκπροσωπήσει η υπ’ αριθμόν 3 του Οργανισμού, Νεμάτ Σαφίκ.

Στα μέσα Ιουνίου θα ληφθούν, ως γνωστόν, μείζονες αποφάσεις για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους εταίρους και το ΔΝΤ δεδομένου ότι το παλαιό Μνημόνιο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Είναι ακόμη νωρίς για να γνωρίζει κανείς αν και στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Ιουνίου το Ταμείο θα εκπροσωπήσει η Σαφίκ ή την ευθύνη θα αναλάβει ο ίδιος ο Λίπσκι. Πιθανότατα να συνεχίσει το έργο η ηλικίας 49 ετών αιγυπτιακής καταγωγής αμερικανίδα οικονομολόγος, δεδομένου ότι διορίστηκε μόλις τον περασμένο Απρίλιο στη θέση της αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ και επιπλέον έχει, ως στέλεχος του Ταμείου και νωρίτερα της Παγκόσμιας Τράπεζας εμπειρία περί τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο ηλικίας 62 ετών Λίπσκι, από την άλλη πλευρά, πέραν του ότι αποσύρεται στα τέλη Αυγούστου, έχει εμπειρία στη διαχείριση «επεμβάσεων» του Ταμείου σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη θητεία του στο ΔΝΤ (από το 1974 έως το 1984) παρέσχε της υπηρεσίες του ως απεσταλμένος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού Οργανισμού στη Χιλή. Ηταν τη διετία 1978-1980, λίγα χρόνια μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Σαλβατόρ Αλιέντε και εγκαθίδρυσε τη χούντα του Αουγκούστο Πινοσέτ, μια πολύ «ευαίσθητη» περίοδο για τις αμερικανοχιλιανές σχέσεις. Οι υπηρεσίες που παρέσχε, άλλωστε, ο Λίπσκι στη Χιλή δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως επιτυχείς αν κριθούν εκ του αποτελέσματος, εκ του γεγονότος δηλαδή ότι το 1982 η χώρα επτώχευσε.

Ο προσωρινός αντικαταστάτης του Στρος-Καν σπούδασε Οικονομικά στο Wesleyan University και στο Stanford University, από όπου έλαβε το διδακτορικό του. Αμέσως μετά το πέρας των σπουδών του διορίστηκε στο ΔΝΤ, από όπου αποχώρησε το 1984 για να προσληφθεί στην επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers. Το 1989 διορίστηκε διευθυντής του κλάδου Ευρωπαϊκής Οικονομίας και Ανάλυσης της Αγοράς της τράπεζας, με έδρα στο Λονδίνο. Το 1994 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής οικονομολόγος και το 1998 μεταπήδησε στην JPMorgan επίσης ως επικεφαλής οικονομολόγος και αργότερα ως αντιπρόεδρος της τραπεζας.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2006 επέστρεψε στο ΔΝΤ ως πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής με πενταετή θητεία, η οποία λήγει στα τέλη του προσεχούς Αυγούστου. Ο Λίπσκι είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, ενός ανεξάρτητου αμερικανικού think tank, το οποίο μεταξύ άλλων είναι διάσημο για την ακριβή καταγραφή της έναρξης και του τερματισμού των οικονομικών κύκλων στις ΗΠΑ, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά την έναρξη και τον τερματισμό των περιόδων οικονομικής ύφεσης.