«Το Πολυτεχνείο λειτουργεί εκ των ενόντων και επί του παρόντος. Εξαντλούνται τα αποθέματά μας και όπως λέμε οι μηχανολόγοι, είμαστε σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας!».
Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κ. Σ. Σιμόπουλος κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας. Οπως εξήγησε ο κ. Σιμόπουλος, έλλειψη καθηγητών, μείωση προϋπολογισμού που φτάνει το 50% σε σχέση με πέρυσι και προβλήματα υποστελέχωσης σε διοικητικό προσωπικό ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στο κλείσιμο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ιδρύματος για 15 ημέρες.
Η Αρχιτεκτονική Σχολή με απόφαση της γενικής συνέλευσής της έκλεισε από τις 4 ως τις 13 Μαΐου και η λειτουργία της ξεκίνησε ξανά το πρωί της Δευτέρας. Οπως τόνισε ο κ. Σιμόπουλος, 830 καθηγητές έχουν καταλάβει έως σήμερα θέσεις στο Ιδρυμα και δεν διορίζονται από το υπουργείο Παιδείας. Από αυτούς, περίπου 300 διδάσκοντες αποτελούν το νέο δυναμικό της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος, τόνισε ότι μια πρώτη μείωση κονδυλίων ποσοστού 35% έγινε το 2009, ενώ το ποσοστό αυτό εφέτος έφτασε το 50%!
«Ορισμένοι από τους διδάσκοντες φτάνουν τα δύο χρόνια αναμονής πριν διοριστούν» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ κ. Σ. Ραυτόπουλος. «Η αναλογία καθηγητή / φοιτητών θα έπρεπε να είναι 1/14 και είναι 1/40 ή 50» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Σχολής.
Πάντως, οι εκπρόσωποι της Σχολής κατήγγειλαν και το ότι δεν έχει ανανεωθεί ακόμη το προεδρικό διάταγμα που επέτρεπε να διδάσκουν στα προγράμματά της και καθηγητές που δεν έχουν διδακτορικούς τίτλους. Η ισχύς του διατάγματος αυτού έληξε τον Αύγουστο το 2010.