Ευρωκομισάριος δεν αποκλείει νέο πακέτο διάσωσης

Αναφορά στην ελληνική κρίση χρέους έκανε στη συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα «Hamburger Abendblatt» ο επίτροπος για την Ενέργεια Γκύντερ Ετινγκερ. Τα σχετικά με την Ελλάδα σημεία της συνέντευξης με τίτλο «Για δεκαετίες ακόμα ρεύμα από ατομική ενέργεια» είναι τα ακόλουθα.

Κύριε Oettinger, η Ανγκελα Μέρκελ είπε τη χαρακτηριστική φράση: Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη. Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο;

«Βιώνουμε μια δημοσιονομική κρίση κρατών. Το ευρώ θα συνεχίσει να υφίσταται, όταν επιτευχθεί διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε όλες τις περιοχές. Συνιστώ τη δραστική μείωση των κρατικών αρμοδιοτήτων».

Με τον τρόπο αυτό οι κυβερνήσεις θα οδηγήσουν τους πολίτες τους στα οδοφράγματα. Κοιτάξτε την Ελλάδα.

«Η ελληνική κυβέρνηση διανύει αξιόλογη πορεία. Η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να υλοποιηθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό που λείπει είναι τα εκσυγχρονιστικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Χρειαζόμαστε ένα νέο ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πακέτο για τα κράτη-μέλη, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι ανταγωνιστικά. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέες αξίες: στους τομείς της τεχνικής, των υπηρεσιών, της βιομηχανίας».


– Και ποιος θα πληρώσει;

«Πρώτον, θα πρέπει να στρέψουμε τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό προς αυτή την κατεύθυνση. Δεύτερον, είναι χρήσιμα τα προγράμματα στήριξης τραπεζών δημοσίου δικαίου. Και τρίτον, χρειαζόμαστε σίγουρα και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών».


– Ωραία λόγια για να αυξηθούν οι φόροι στις πλούσιες χώρες.


«Δεν πρέπει αναγκαστικά να γίνουν αυξήσεις φόρων. Συνιστώ όμως να μην κατεβαίνει κανείς στον προεκλογικό αγώνα υποσχόμενος φορολογικές ελαφρύνσεις».


– Το αποκλείετε να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη;

«Ναι».

Πρέπει να ετοιμάσουμε φέτος κιόλας ένα επιπλέον πακέτο διάσωσης για την Αθήνα;


«Δεν θα το απέκλεια εντελώς».

Θα ξαναδούμε ποτέ τα λεφτά μας;


«Ναι. Θεωρώ ρεαλιστική την αποπληρωμή του χρέους».

Β. Σόιμπλε: «Θα συζητήσουμε για την Ελλάδα στο Eurogroup»

Αναφορά στην Ελλάδα έχει και τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου (dpa) από τις Βρυξέλλες με τίτλο «Οι υπουργοί της Ευρωζώνης αποφασίζουν για βοήθεια στην Πορτογαλία».

Αφού επισημαίνει ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες γίνεται για να εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας ύψους 78 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία, ακολουθούν δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από την έναρξη των διαβουλεύσεων. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα της Ελλάδας, αλλά δεν αναμένονται αποφάσεις.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν η οποία επισκιάζει τη συνάντηση. Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε σχετικά ότι «τα φοβερά νέα από τη Νέα Υόρκη» αποτελούν πλήγμα για όλους. Επεσήμανε δε ότι ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας και ότι θα πρέπει να χυθεί φως το ταχύτερο δυνατόν στις κατηγορίες που διατυπώνονται.

Όσον αφορά τη βοήθεια προς την Πορτογαλία, ο Σόιμπλε τόνισε ότι μπορεί να ληφθεί απόφαση και χωρίς τον Στρος-Καν: «Δεν καταλαβαίνω απόλυτα τι σχέση έχουν πραγματικά ή δήθεν συμβάντα της Νέας Υόρκης με την ευρωπαϊκή νομισματική κρίση. Το ΔΝΤ είναι τόσο καλά οργανωμένο που μπορεί να αντέξει την προσωρινή απουσία του διευθυντή».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.