Το Ιnternet είναι ο απέραντος ψηφιακός βάλτος με τις θεωρίες συνωμοσίας. Ολοι γίνονται «ειδικοί» συνωμοσιολόγοι με μια αναζήτηση στο Google. Τώρα, στους «γεννησιολόγους» (birthers), που πιστεύουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ, άρα δεν έπρεπε να γίνει πρόεδρος, καθώς και στους «αληθειολόγους» (truthers), που νομίζουν ότι ο Τζορτζ Μπους γκρέμισε τους Δίδυμους Πύργους, προστέθηκαν, σύμφωνα με τον διάσημο βρετανό δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ααρόνοβιτς, αρθρογράφο των «Τimes» του Λονδίνου, οι… «θανατολόγοι» (deathers). Είναι εκείνοι που δεν πείθονται ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε την Πρωτομαγιά στο Αμποταμπάντ, για τον απλούστατο λόγο ότι είχε σκοτωθεί χρόνια πριν. «Με τον Μπιν Λάντεν γίναμε όλοι θανατολόγοι» λέει στο «Βήμα» ο κ. Ααρόνοβιτς. Και θυμίζει ότι κάποιοι έγραψαν, δήθεν με… νόημα, ότι «η εξόντωσή του στις 2 Μαΐου έπεσε πολύ κοντά στα γενέθλια του Αδόλφου Χίτλερ!». Αλλοι ότι τέτοιες μέρες το 2003 ο Μπους διατύπωνε το περίφημο ψέμα «αποστολή εξετελέσθη» για το Ιράκ. Τυχαίο; Δεν νομίζουν…
Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά την επιδρομή στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ, βρέθηκε πως «το 66% των Πακιστανών δεν πιστεύει ότι ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στο Αμποταμπάντ,ενώ μόνο το 25% θεωρεί ότι η Αλ Κάιντα είχε κάποια ανάμειξη στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους» λέει στο «Βήμα» ο κ. Ααρόνοβιτς τηλεφωνικά από τη Βρετανία. Βεβαίως αυτό σημαίνει ότι, εφόσον ο Μπιν Λάντεν δεν είχε καμία σχέση με την 11η Σεπτεμβρίου 2001, όσα συνέβησαν έκτοτε στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν είχαν κάποιο άλλο, κρυφό κίνητρο.
Για το ποιο ήταν αυτό, δεν έχετε παρά να ψάξετε στο Ιnternet- βρίθει θεωριών του είδους. Μήπως τελικά την εποχή του Διαδικτύου και της υπερπληροφόρησης γινόμαστε πιο συνωμοσιολόγοι; «Το Ιnternet ενέτεινε τη συνωμοσιολογία κατά την εξής έννοια:οι θεωρίες διαδίδονται πολύ πιο γρήγορα.
Ισως όμως να την ενέτεινε και κατά μια άλλη, πιο αναπάντεχη έννοια:σήμερα πλέον ο κόσμος περιμένει να δει τα πάντα. Περιμένει να εξετάσει με τα ίδια του τα μάτια τις αποδείξεις. Στο παρελθόνμάς μετέφεραν ότι κάτι είχε συμβεί και ενδεχομένως να βλέπαμε τις εικόνες στην τηλεόραση. Ωστόσο σήμερα αναμένουμε να γίνουμε οι ίδιοι αυτόπτες μάρτυρες των πάντωνπράγμα μη ρεαλιστικό. Αρα το Ιnternet ενισχύει τις θεωρίες συνωμοσίας με δύο τρόπους:πρώτον, επειδή τις διαδίδει πολύ πιο γρήγορα και,δεύτερον,επειδή έχει διαμορφώσει μια νέα ψυχολογική στάση απέναντι στις αποδείξεις». Αφού ο κόσμος σήμερα έχει την απαίτηση να βλέπει τα πάντα με τα ίδια του τα μάτια, γιατί ο Λευκός Οίκος δεν δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες του νεκρού Μπιν Λάντεν; «Προφανώς θεωρεί ότι η δημοσιοποίησή τους θα εξοργίσει τον κόσμο και θα αυξήσει τον αντιαμερικανισμό» λέει ο κ. Ααρόνοβιτς. «Ισως οι εικόνες να είναι πολύ σκληρές, να του λείπει το μισό κεφάλι ή κάτι τέτοιο.
Πρώτον, θα φάνταζε στυγνό και, δεύτερον, θα έμοιαζε σαν να τον χρησιμοποιεί ως τρόπαιο. Θα θύμιζε τους αμερικανούς στρατιώτες στην Αμπου Γκράιμπ (σ.σ.: ιρακινή φυλακή) που τραβούσαν τον εαυτό τους φωτογραφία να χαμογελούν δίπλα στον γυμνό Ιρακινό που βασάνιζαν» . Αλλά ακόμη και αν ο αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να δώσει τις φωτογραφίες αυτές στη δημοσιότητα, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν θα σταματήσουν. «Μερικοί θα πάψουν να τις πιστεύουν, όμως άλλοι θα κοιτάξουν τις φωτογραφίες και θα εντοπίσουν ύποπτα στοιχεία- κάτι στο φόντο που δεν “κολλάει” κ.λπ. Προτού το καλοκαταλάβουμε, θα βρεθούν τόσοι που θα χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφία για να αμφισβητήσουν τον θάνατο του Μπιν Λάντεν, όσοι και εκείνοι που χρησιμοποιούν την απουσία φωτογραφικών ντοκουμέντων για να τον αμφισβητήσουν». Συγγραφέας του βιβλίου Voodoo Ηistories:Τhe Role of Conspiracy Τheory in Shaping Μodern Ηistory (σε ελεύθερη απόδοση: «Θεωρίες βουντού: Ο ρόλος των θεωριών συνωμοσίας στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας»), ο κ. Ααρόνοβιτς υπενθυμίζει ότι «ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας διαμορφώνουν τη σύγχρονη ιστορία περισσότερο από άλλες.Πάρτε το παράδειγμα της παγκόσμιας εβραϊκής συνωμοσίας που είχε μεγάλη επίδραση στον Μεσοπόλεμο και επηρέασε σημαντικά τη γερμανική πολιτική αλλά και τις αντισημιτικές πολιτικές στην Ευρώπη γενικότερα. Και συνεχίζει να έχει μεγάλη επιρροή στη Μέση Ανατολή». Και σήμερα; «Σήμεραοι θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έχουν μεγάλη επιρροή σε μέρη όπως το Πακιστάν, όπου ο κόσμος πιστεύει ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν ψέματα ως πρόσχημα για να μπουν στη χώρα. Αυτού του είδους το σκεπτικό διαστρεβλώνει την κατανόηση των ανθρώπων για το πώς λειτουργεί η κυβέρνηση, πώς λειτουργεί ο κόσμος.Είναι σαν μια προσπάθεια να βρει κανείς το υποκατάστατο του Θεού στις υποθέσεις των ανθρώπων» μας λέει.
Γεννημένος πριν από 57 χρόνια στο Λονδίνο,ο Ντέιβιντ Ααρόνοβιτς,γιος ενός κομμουνιστή οικονομολόγου,διέπρεψε από νωρίς ως πολιτικός ακτιβιστής στα φοιτητικά αμφιθέατρα και διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών της Βρετανίας στις αρχές της δεκαετίας του ΄80.Δημοσιογράφος και συγγραφέας,έχει γράψει ότι ανατράφηκε ώστε «να αντιδρά στον πλούτο με ένα πουριτανικό σούφρωμα των χειλιών».Ευρωκομμουνιστής στα νιάτα του,ξένισε πολλούς πρώην συντρόφους του όταν τάχθηκε υπέρ της επίθεσης στο Ιράκ «για να απελευθερωθούν οι Ιρακινοί από τον Σαντάμ».Εχει περάσει από μεγάλες βρετανικές εφημερίδες («Τhe Ιndependent»,«Τhe Guardian») και τα τελευταία έξι χρόνια αρθρογραφεί στους «Τimes» του Ρούπερτ Μέρντοκ.
Οι θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου 2011 έχουν ξεπεράσει σε «χτυπήματα» στις μηχανές αναζήτησης τα δύο προ Ιnternet δημοφιλέστερα μυστήρια: το Ρόζγουελ (πόλη στο Νέο Μεξικό όπου «συνετρίβη ιπτάμενος δίσκος» και «ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε εξωγήινους») και τη δολοφονία τουΤζον Φ.Κένεντι.
Συνωμοσιολόγοι αναρτούν καρέ-καρέ τις «αποδείξεις» ότι οι Δίδυμοι Πύργοι δεν κατέρρευσαν επειδή συνετρίβησαν πάνω τους δύο αεροπλάνα γεμάτα καύσιμα,αλλά επειδή η αμερικανική κυβέρνηση τους είχε παγιδεύσει με εκρηκτικά.«Απόδειξη»; Στις φωτογραφίες «εντοπίζουν» καπνούς στο υπόγειο και στους χαμηλούς ορόφους.
Μετά τον θάνατο της Νταϊάνα,η αγγλική μοναρχία κατέχει περίοπτη θέση στις ιντερνετικές συνωμοσίες.Τελευταίο παράδειγμα ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον που «καθυστέρησαν»,λέει,«το ταξίδι του μήνα του μέλιτος για λόγους ασφαλείας,καθώς γνώριζαν ότι επίκειτο η επιδρομή των Αμερικανών στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν».
Ιδού η τελευταία συνωμοσία που καταρρίφθηκε και μάλιστα πανηγυρικά.Οι αντίπαλοι του προέδρου Ομπάμα έλεγαν ότι «είναι μουσουλμάνος»,ο δε ακροδεξιός κροίσος Ντόναλντ Τραμπ επέμενε ότι «δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ».Η δημοσιοποίηση της ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως του Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα έκλεισε πολλά στόματα.
Τελευταίως γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς οι ιστοσελίδες που γελοιοποιούν τις θεωρίες συνωμοσίας.Σύμφωνα με τον κ.Ααρόνοβιτς,ανάμεσα στις καλύτερες είναι η www.
debunking911. com η οποία«απομυθοποιεί τις θεωρίες συνωμοσίας της 11ης Σεπτεμβρίου και τους μύθους περί ελεγχόμενης κατεδάφισης»των Δίδυμων Πύργων.
– Την επομένη του θανάτου του Μπιν Λάντεν το πρώτο άτομο το οποίο ρώτησα «Τα ΄μαθες; Σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν!» απάντησε: «Ηταν υπαρκτό πρόσωπο τελικά;». Αυτό σημαίνει ότι,λόγω της εύκολης διάδοσης των θεωριών συνωμοσίας μέσω Ιnternet,τείνουμε να γίνουμε τόσο επιρρεπείς σε αυτές όσο κάποιοι φανατικοί,π.χ., στο Πακιστάν;
«Δεν νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.Μάλλον δεν θα έπαιρνε πολύ για να πειστεί το άτομο αυτό ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο.Πιθανολογώ ότι δεν έχει ασχοληθεί αρκετά με το ζήτημα.Αν ζούσαμε στο Πακιστάν,θα ήταν δυσκολότερο να μεταπειστεί.Δεν νομίζω όμως ότι η Δύση θα μοιάσει στο Πακιστάν.Από την άλλη, δεν είμαι βέβαιος ότι και οι Πακιστανοί θα γίνουν σαν εμάς,αφού ρέπουν όλο και περισσότερο στις θεωρίες συνωμοσίας».
– Είναι επικίνδυνες οι θεωρίες αυτές;
«Μπορεί να γίνουν.Υπάρχουν πολλές ανώδυνες,όπως ότι ο άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ στη Σελήνη- πρόκειται περί ανοησίας,είναι χάσιμο χρόνου, μοιάζουν με τους λεγόμενους “αστικούς μύθους” (urban myths).Αλλά υπάρχουν και θεωρίες συνωμοσίας που προξενούν μεγάλο κακό,για παράδειγμα όσες αφορούν τον Μπιν Λάντεν ή εκείνες εναντίον των εβραίων.Αν πάμε πιο πίσω,το κυνήγι μαγισσών ήταν μια μεγάλη συνωμοσία: γυναίκες κατηγορούνταν ότι είχαν συνωμοτήσει με τον Διάβολο για να προκαλέσουν καταστροφές,όπως για παράδειγμα μια κακή σοδειά».
– Ποια είναι η δική σας αγαπημένη θεωρία συνωμοσίας;
«Η ιδέα ότι η Καθολική Εκκλησία απέκρυπτε την ύπαρξη των απογόνων του Χριστού επί 2.000 χρόνια.Είναι η θεωρία συνωμοσίας που διαθέτει τα πάντα: έχει μια σημαντική ιστορική πτυχή,καλύπτει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ΄ όλες τις υπόλοιπες γιατί αφορά 2.000 χρόνια,υποτίθεται ότι εμπλέκει τον Λεονάρντο ντα Βίντσι,τον Βίκτωρα Ουγκό,τον Ισαάκ Νεύτωνα…Ηταν το επινόημα μιας ομάδας γάλλων σουρεαλιστών του 20ού αιώνα».
Ο top secret κόσμος των μυστικών υπηρεσιών που η αμερικανική κυβέρνηση δημιούργησε ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 έχει γίνει τόσο απέραντος, ανοικονόμητος και μυστικοπαθής, που κανείς δεν γνωρίζει πόσο ακριβώς κοστίζει, πόσους ακριβώς απασχολεί, πόσα προγράμματα περιλαμβάνει και πού αλληλεπικαλύπτονται οι διάφορες πρακτικές και οι αρμοδιότητές του. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μεγάλης έρευνας της εφημερίδας «Τhe Washington Ρost»: βρέθηκε ότι 1.271 κρατικοί οργανισμοί και 1.931 ιδιωτικές εταιρείες συμμετέχουν σε προγράμματα για την αντιτρομοκρατία, την εσωτερική ασφάλεια και τη συλλογή πληροφοριών, σε 10.000 τοποθεσίες ανά τις ΗΠΑ! Οσο μεγαλύτερη η μυστικότητα, όμως, τόσο περισσότερες και οι θεωρίες συνωμοσίας. Η επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα να μη δημοσιοποιήσει φωτογραφίες του νεκρού Οσάμα μπιν Λάντεν αποτελεί άλλη μια απόδειξη της αμφιλεγόμενης σχέσης των ΗΠΑ με τη διαφάνεια. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, η επιτροπή Μόινιχαν εξέτασε εξονυχιστικά την κυβερνητική μυστικοπάθεια από το 1957 και μετά. Υπολόγισε ότι γύρω στις 400.000 νέα μυστικά με τον χαρακτηρισμό «top secret» δημιουργούνται κάθε χρόνο. Η αποκάλυψη καθενός από αυτά θα μπορούσε να προκαλέσει, όπως το θέτει η νομοθεσία, «ιδιαιτέρως σοβαρή ζημιά στο εθνικό συμφέρον». Η «Washington Ρost» υπολόγισε ότι οι αναλυτές που προσπαθούν να βγάλουν άκρη από τα έγγραφα και τις συζητήσεις που υποκλέπτουν οι υπηρεσίες πληροφοριών εντός και εκτός ΗΠΑ συντάσσουν 50.000 εμπιστευτικές εκθέσεις τον χρόνο- όγκο τόσο μεγάλο, που πολλές από αυτές καταλήγουν αδιάβαστες. Ιδού μερικά από τα μεγαλύτερα μυστικά και ψέματα που αποκαλύφθηκαν:
Ενα πρωινό του Ιουνίου 1971 ο πρόεδροςΝίξον πήρε τους «Νew York Τimes» για να δει τη φωτογραφία από τον γάμο της κόρης του στο αριστερό μισό της πρώτης σελίδας.Δίπλα ακριβώς δημοσιευόταν το πρώτο άρθρο για τα περίφημα «Εγγραφα του Πενταγώνου» («Ρentagon Ρapers») τα οποία αποκάλυπταν ότι οι ΗΠΑ αναμειγνύονταν στο Βιετνάμ επί 26 χρόνια (από το 1945) και,κυρίως, ότι βομβάρδιζαν μυστικά το Λάος,την Καμπότζη και το Βόρειο Βιετνάμχωρίς το Κογκρέσο να γνωρίζει το παραμικρό.O Νίξον υποστήριξε ότι δεν διάβασε εκείνο το άρθρο, έκανε όμως το παν για να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση της συνέχειας.Δεν τα κατάφερε.Τα εν λόγω «top secret» έγγραφα έδειξαν ότι ο πρόεδροςΤζόνσον έλεγε συστηματικά ψέματα στον αμερικανικό λαό.
«Ημερολόγια του πολέμου στο Αφγανιστάν» έχει επικρατήσει να λέγονται τα δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που διέρρευσαν μέσω Wikileaks το περασμένο καλοκαίρι και καλύπτουν την περίοδο 2004-2009.Η διαρροή,που θεωρείται η μεγαλύτερη στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία μετά τα έγγραφα του Πενταγώνου,έφερε στο φως πληροφορίες για το πώς οι συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν,σκόπιμα ή κατά λάθος,εκατοντάδες αμάχους χωρίς να αποκαλυφθεί ποτέ,για την αύξηση των επιθέσεων από τους Ταλιμπάν και για την υποστήριξη που παρέχουν στους αντάρτες το Πακιστάν και το Ιράν.
Επειδή υπάρχουν στο Ιnternet,όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει ολόκληρα τα έγγραφα και όχι μόνο ό,τι επιλέγουν να δημοσιεύσουν οι εφημερίδες.
Κάπου στο Γουαντάναμο,κρυμμένο στα κτίρια της αμερικανικής ναυτικής βάσης αλλά χωριστά από τα κελιά των εκατοντάδων κρατουμένων, βρίσκεται ένα μέρος που φυλάσσεται καλύτερα από τα υπόλοιπα: μια φυλακή που φιλοξενεί τους βασικούς υπόπτους για συμμετοχή στα ανώτατα κλιμάκια της Αλ Κάιντα.
Είναι τόσο καλά φυλαγμένη,που η ακριβής θέση της παραμένει ακόμη top secret.Η ύπαρξη του Στρατοπέδου 7 επιβεβαιώθηκε μόλις το 2008.Εκεί κρατείται,μεταξύ άλλων,ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου Χαλίντ Σεΐκ Μοχάμεντ.
Ο εικονικός πνιγμός (φωτογραφία κάτω) είναι ένα βασανιστήριο που χρησιμοποιείται κατά τις ανακρίσεις.Ο ύποπτος είναι ακινητοποιημένος σε έναν πάγκο και οι ανακριτές τού ρίχνουν νερό στο πρόσωπο προκαλώντας του το αίσθημα του πνιγμού.Μέθοδος που η CΙΑ χρησιμοποιεί επί χρόνια, μόλις το 2007 έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δώσει το πράσινο φως για τη χρήση της, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε κρεμάσει Ιάπωνες επειδή είχαν βασανίσει με εικονικό πνιγμό αμερικανούς αιχμαλώτους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Ιανουάριο του 2009 ο πρόεδρος Ομπάμα απαγόρευσε τη χρήση εικονικού πνιγμού.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ