ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ίσως να μη γραφούν στο βιβλίο Γκίνες, ο προϋπολογισμός του δεν θα είναι αστρονομικός και οι χορηγοί δεν θα θησαυρίσουν από τα διαφημιστικά έσοδα. «Αθήνα 2011»: επτά χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ένα νέο διεθνές αθλητικό γεγονός διοργανώνεται στην Αθήνα. Και όμως, οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Οlympics «Αθήνα 2011», που θα διοργανωθούν από 26 Ιουνίου ως 4 Ιουλίου, κατέχουν μοναδική θέση στο αθλητικό στερέωμα για τη δύναμη- όχι του σώματος-, της ψυχής των αθλητών τους, οι οποίοι έχουν γοητεύσει χιλιάδες θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και χρόνια. Επτά χιλιάδες αθλητές με διανοητική αναπηρία από 180 διαφορετικές χώρες θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα για να αποδείξουν έμπρακτα ότι κάθε άνθρωπος- αν του δοθεί η ευκαιρία- μπορεί να ξεπεράσει τα όριά του, καταφέρνοντας το «ακατόρθωτο», μόνο με τη δύναμη της θέλησής του. Η Ολγα Δασουρά, η οποία πάσχει από διανοητική αναπηρία, ήταν έξι ετών όταν οι γιατροί διέγνωσαν ότι δεν επρόκειτο ποτέ να περπατήσει ή να μιλήσει. Και όμως, το ίδιο άτομο που κάποτε αντιμετωπιζόταν ως «χαμένη υπόθεση», σήμερα είναι αθλήτρια της κολύμβησης, της ρυθμικής και της συγχρονισμένης κολύμβησης, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες αγώνες, φτάνοντας μέχρι την Αμερική, παίζει πιάνο και μιλάει τακτικά σε ειδικές εκδηλώσεις, σε σχολεία και στην… τηλεόραση. «Ολα αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τους ανθρώπους των Special Οlympics. Πίστεψαν στην κόρη μου, κοίταξαν πίσω από το “περίβλημα” και της έδωσαν μια ευκαιρία να αναπτύξει τις ειδικές της ικανότητες. Οταν ήταν παιδί όλοι την περιφρονούσαν, οι άλλοι γονείς απομάκρυναν τα παιδιά τους μόλις εμφανιζόταν η Ολγα. Οτανμάλιστα την έγραψα στο κολυμβητήριο προσπάθησαν ευγενικά να με αποτρέψουν, λέγοντάς μου:“Τι νομίζεις,αθλήτρια θα την κάνεις;”» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» η κυρία Ελένη Δασουρά, μητέρα της 31χρονης αθλήτριας.
Η Ολγα δεν είναι η μόνη που βίωσε τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο 32χρονος Γιάννης Στρατηγόπουλος , αθλητής της κολύμβησης και της ιστιοπλοΐας, είχε συνηθίσει να ζει στη μοναξιά εξαιτίας της διανοητικής του αναπηρίας, μέχρι τη στιγμή που εντάχθηκε στα Special Οlympics. Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» περιγράφει γεμάτος ενθουσιασμό τις προπονήσεις του μαζί με τους φίλους του. «Δένουμε τα σκοινιά, ανοίγουμε πανιά, βγαίνουμε στη θάλασσα. Δεν φοβάμαι καθόλου, γιατί έχω τους άλλους αθλητές και τον προπονητή μου δίπλα μου» λέει χαρακτηριστικά. Και όμως, δεν είχε πάντα τόση αυτοπεποίθηση. Οπως εξηγεί η μητέρα του, κυρία Νόνη Στρατηγοπούλου , πριν από τη συμμετοχή του στα Special Οlympics είχε ελάχιστες ανθρώπινες επαφές. «Αντιθέτως,σήμερα κοινωνικοποιείται,κάνει φίλους, ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο αθλητισμός τού άλλαξε τη ζωή» καταλήγει η ίδια.
«Δεν έχει σημασία αν ένα παιδί για να τερματίσει τα εκατό μέτρα χρειάζεται εννέα δευτερόλεπτα ή… 99. Εμείς θα είμαστε εκεί να το χειροκροτήσουμε» σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Special Οlympics «ΑΘΗΝΑ 2011», κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου . Οπως εξηγεί, από τους αγώνες δεν ωφελούνται μόνον οι ίδιοι οι αθλητές με διανοητική αναπηρία, αλλά κυρίως… όλοι εμείς: οι θεατές που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες, οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στα ειδικά προγράμματα ευαισθητοποίησης, οι πολίτες που θα εξασκηθούν στον σεβασμό της διαφορετικότητας. «Για αυτό άλλωστε στη διοργάνωση θα υπάρχουν και οι λεγόμενοι “unified” (ενοποιημένοι) αγώνες, όπου η μισή ομάδα αποτελείται από αθλητές με διανοητική αναπηρία και η άλλη μισή από άτομα χωρίς αναπηρία. Στόχος είναι η ανθρώπινη επαφή να νικήσει τις προκαταλήψεις και όλοι να αγκαλιάσουμε αυτά τα παιδιά» καταλήγει.
Το γεγονός ότι ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 25.000 εθελοντές είναι σίγουρα δείγμα μιας αλλαγής νοοτροπίας στην ελληνική κοινωνία. «Είμαστε ένας λαός με φιλότιμο και μεγάλη καρδιά. Δεν έχουμε όμως την εκπαίδευση και ενημέρωση από μικρή ηλικία, ώστε να αποδεχτούμε με αγάπη τους ανθρώπους με διανοητική αναπηρία. Δεν τους αξίζει ελεημοσύνη, αλλά θαυμασμός. Στην ουσία έχουμε πολλά να διδαχθούμε από το κουράγιο τους, τη δύναμη να ξεπερνούν τα όριά τους. Για αυτό οφείλουμε να είμαστε εκεί και να τους χειροκροτήσουμε» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» οσεναριογράφος κ. Γιώργος Καπουτζίδης , ο οποίος είναι εθελοντής των Special Οlympics.
Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας στον Ιερό Λόφο της Πνύκας
Λαμπαδηδρομία που ξεκινά από την Αθήνα και φτάνει στην Κωνσταντινούπολη, στην Πάφο της Κύπρου και σε 60 πόλεις και νησιά της Ελλάδας
Τελετή έναρξης στο Παναθηναϊκό Στάδιο
Αγωνιστικό πρόγραμμα σε 22 αθλήματα oλυμπιακού τύπου
Τελετή λήξης των αγώνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ