Για ρατσιστική βία επικρίνει την Ελλάδα η Διεθνής Αμνηστία

Οι απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες κρατούνται οι παράνομοι μετανάστες, η αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας εναντίον μεταναστών και η αστυνομική βία είναι τα κυριότερα σημεία της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα

Οι απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες κρατούνται οι παράνομοι μετανάστες, η αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας εναντίον μεταναστών και η αστυνομική βία είναι τα κυριότερα σημεία της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Η οργάνωση επικρίνει την αστυνομία για «υπερβολική χρήση δακρυγόνων και άλλων χημικών κατά διαδηλωτών», όπως στην πορεία για την 2η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά κυρίως για την κακομεταχείριση παράνομων μεταναστών.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, τον ξυλοδαρμό λαθρομεταναστών που φιλοξενούνται στο κέντρα κράτησης στο Σουφλί. Η έκθεση, που αφορά το έτος 2010, επικρίνει σφοδρά τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα αυτά όπου οι παράνομοι μετανάστες ζουν ο ένας πάνω στον άλλο, έχουν σοβαρές ελλείψεις υγιεινής και περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Την κατάσταση του ασύλου στην Ελλάδα την παρομοιάζει με «ανθρωπιστική κρίση».

Παρά το γεγονός ότι καταρτίστηκε νόμος για την ίδρυση υπηρεσίας που θα εξετάζει τις καταχρήσεις αστυνομικών, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτή θα είναι ανεξάρτητη και αποτελεσματική.

Οσον αφορά τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, η έκθεση τονίζει ότι αυξήθηκαν ιδίως στην Αθήνα και επικρίνει τους αστυνομικούς που δεν προστατεύουν τα θύματα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Αναφέρεται ακόμη στις άσχημες συνθήκες των φυλακών, πολλές από τις οποίες είναι υπερπλήρεις, καθώς και στον σημαντικό αριθμό Ρομά που ζουν σε συνθήκες οι οποίες δεν πληρούν τις ελάχιστες αξιοπρεπείς προϋποθέσεις.

Στα θετικά, τονίζει τα συμπληρωματικά μέτρα για την προστασία των θυμάτων της παράνομης διακίνησης γυναικών – αν και δεν συνοδεύτηκαν από την απαιτούμενη αύξηση καταφυγίων για τις γυναίκες αυτές λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Τέλος η έκθεση εκφράζει ανησυχία για την διερεύνηση του σοβαρού τραυματισμού με βιτριόλι της συνδικαλίστριας καθαρίστριας από τη Βουλγαρία, Κωνσταντίνας Κούνεβα καθώς η υπόθεση κινδυνεύει να κλείσει οριστικά προτού οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.