«Μειώνονται οι σταθεροί αναγνώστες, αυξάνονται οι περιστασιακοί»

Το περιοδικό «ΔΙΑΒΑΖΩ» απονέμει για δέκατη πέμπτη χρονιά τα ομώνυμα Λογοτεχνικά Βραβεία.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι μικρές λίστες των υποψηφίων στους οποίους συμπεριλαμβάνονται διακεκριμένα ονόματα της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως οι Λένα Διβάνη, Μάρω Δούκα, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Αλκη Ζέη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Λένα Κιτσοπούλου αλλά και πολλοί άλλοι.

Με αφορμή την απονομή των βραβείων την ερχόμενη Τρίτη, 17 Μαΐου, ο διευθυντής του περιοδικού Γιάννης Μασκόζος απάντησε στις ερωτήσεις του in.gr.

Όπως είπε, οι έρευνες δείχνουν ότι μειώνονται οι σταθεροί αναγνώστες βιβλίων και αυξάνονται οι περιστασιακοί. Ο ίδιος ανησυχεί επειδή δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο για το βιβλίο, κυρίως από την πλευρά της Πολιτείας αλλά και των εκδοτών, και επισημαίνει την αδιαφορία των μέσων ενημέρωσης.


Κύριε Μπασκόζε, διευθύνετε τα τελευταία χρόνια το περιοδικό «Διαβάζω», περιοδικό που γνωρίζει την αγορά. Τα Λογοτεχνικά Βραβεία του περιοδικού σας αλλά και τα άλλα βοηθάνε σε κάτι;

Φυσικά, μέσα στην πανσπερμία των τίτλων που εκδίδονται και ζαλίζουν τον αγοραστή βιβλίων κλείνουν το μάτι στον αναγνώστη και του λένε «πρόσεξε, εδώ ίσως υπάρχει κάτι καλό». Από την άλλη, δίνουν κουράγιο και ενθάρρυνση στον συγγραφέα, ιδίως τον νέο, να συνεχίσει να γράφει.


Τι πιστεύετε διαβάζουν οι Έλληνες;

Ίσως διαβάζουν λίγο περισσότερο από παλιά αν πιστέψουμε την έρευνα του ΕΚΕΒΙ. Αν σκεφτούμε ότι πριν από εξι χρόνια το ποσοστό αυτών που δεν διάβαζαν ούτε ένα βιβλίο το χρόνο ήταν περίπου 60% ενώ σήμερα είναι 40%. Όμως διαβάζουν όλο και λιγότερα βιβλία. Με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας (που είναι δειγματοληπτική) μειώθηκαν αυτοί που διαβάζουν πάνω από 10 βιβλία το χρόνο κι αυξήθηκαν οι περιστασιακοί αναγνώστες αυτοί δηλαδή που διαβάζουν 1- 9 βιβλία τον χρόνο. Δεν είναι κακό, αλλά πρέπει να μας ανησυχεί ότι μειώνονται οι σταθεροί αναγνώστες, αυτοί είναι ο κορμός του αναγνωστικού κοινού.


Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί;

Αυτό που προξενεί ανησυχία είναι ότι δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο -κυρίως από την πλευρά της Πολιτείας αλλά και των εκδοτών- για να αναστραφεί αυτή η εικόνα. Αν είναι να γίνει κάτι αυτό, πρέπει να αρχίσει από τις μικρές τάξεις του σχολείου. Μόνον μικρός κολλάς αυτή την «ασθένεια» του διαβάσματος, μετά εθίζεσαι και δεν την εγκαταλείπεις ποτέ. Ίσως το πιλοτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που ανακοινώθηκε για 800 ολοήμερα σχολεία αποτελέσει ένα κίνητρο.


Τα media, κατά τη γνώμη σας, προβάλλουν το βιβλίο; Μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στην φιλαναγνωσία;

Φυσικά και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Όμως σήμερα έχει αδυνατίσει δραματικά η παρουσίαση βιβλίων στα media. Όταν στη δεκαετία του ’80 η εφημερίδα Το Βήμα έκανε το πρώτο οργανωμένο 16σελιδο για βιβλία αποτέλεσε κίνητρο για να βάλουν σχεδόν όλες οι εφημερίδες αντίστοιχα ένθετα. Σήμερα υπάρχει η αντίθετη τάση, τα ένθετα μικραίνουν και τελικά εξαφανίζονται (πλην εξαιρέσεων). Η ιδιωτική τηλεόραση και το ιδιωτικό ραδιόφωνο αγνοούν τη συστηματική προβολή και παρουσίαση του βιβλίου. Και όπου γίνεται στα ιδιωτικά media κάποια παρουσίαση, αυτή είναι ευκαιριακή.


Απειλούνται τα έντυπα βιβλία από τα e-readers και την εξέλιξη της τεχνολογίας;

Νομίζω ότι η ουσία του βιβλίου παραμένει το περιεχόμενό του, είτε είναι μυθιστόρημα, είτε δοκίμιο ή ποίημα. Αν θα το διαβάζουμε τυπωμένο ή ψηφιακά στο e-reader δεν αλλάζει την ουσία του, αλλάζει μόνον τις συνήθειές μας. Εξάλλου οι πολιτιστικές παραδόσεις αλλάζουν πολύ αργά μέσα στο χρόνο, πιστεύω ότι για μεγάλο διάστημα το έντυπο και το ψηφιακό βιβλίο θα συνυπάρξουν.

——————-

Η τελετή απονομής των Λογοτεχνικών Βραβείων ΔΙΑΒΑΖΩ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 19.00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Η είσοδος στην τελετή θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.