Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγηση της Ελλάδας σε «B/C» από «BB-/B», προχώρησε την Δευτέρα η S&P επικαλούμενη τις αυξημένες πιθανότητες για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας, ενώ παράλληλα ανέφερε πως οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές.

Ο οίκος θα έχει ολοκληρώσει το CreditWatch (αναθεώρηση που πιθανόν να καταλήξει σε νέα υποβάθμιση) της ελληνικής οικονομίας κατά τους επόμενους τρεις μήνες. Εάν διαπιστώσει ότι οι πιθανότητες μιας τέτοιας δυσμενούς ανταλλαγής ομολόγων έχουν αυξηθεί περαιτέρω, η αξιολόγηση θα υποβαθμιστεί ξανά.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι ενισχύεται η αίσθηση στους κύριους κρατικούς δανειστές της χώρας στην ευρωζώνη ότι θα επιμηκυνθούν οι διάρκειες στα δάνεια ύψους 80 δις ευρώ… Ως συνέπεια μιας τέτοιας επιμήκυνσης, θεωρούμε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πιθανόν να επιδιώξουν «παρόμοια μεταχείριση» και για τους ιδιώτες επενδυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο οίκος αξιόγησης.

Για την Standard & Poor’s, οι αξιολογήσεις παραμένουν υπό αναθεώρηση προς πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση, ενώ ο οίκος αξιολόγησης διατηρεί την εκτίμησή της ότι σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους, το haircut (κούρεμα) θα κυμανθεί μεταξύ 50% και 70%.

Καθώς ο οίκος «βλέπει» όπως ανέφερε τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας πιο διατεθειμένους να προχωρήσουν στην επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης, προχώρησε στην κίνηση αυτή. Εάν λοιπόν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταλήξουν σε μια τέτοια απόφαση, θα επιδιώξουν την ανάλογη μεταχείριση της Ελλάδας και από τους ιδιώτες πιστωτές, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος ωρίμανσης όλων των ομολόγων.

Μία τέτοια συμφωνία θα πληρούσε τα κριτήρια για αυτό που η S&P χαρακτηρίζει «distressed exchange», κατάσταση που εμπίπτει στην κατηγορία «selective default» (επιλεκτική χρεοκοπία) και κατ’ επέκταση σημαίνει την υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας στην κατηγορία «SD». Ακόμα και εάν δεν υπάρξει μείωση του αρχικού κεφαλαίου (δηλαδή haircut), μία τέτοια επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης αντιμετωπίζεται γενικά ως λιγότερο ευνοϊκή για τους ιδιώτες πιστωτές από ό,τι είναι η αποπληρωμή σύμφωνα με τους αρχικούς όρους.

Εάν πάντως αναθεωρηθεί το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων διάσωσης χωρίς να επηρεαστούν τα ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών, αυτό δεν θα σήμαινε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε στάση πληρωμών (default) και επομένως, δεν θα οδηγούσε σε περαιτέρω υποβαθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η S&P υπολογίζει ότι απαιτείται haircut άνω του 50% στα ομόλογα για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.


Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών


«Η αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poor’s έρχεται σε μία περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου που είχε λάβει χώρα ένα μήνα πριν.Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται πάνω σε στοιχεία, αποφάσεις και πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας. Η εγκυρότητα τους τίθεται σε αμφισβήτηση, όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά
»