«O Μπιν Λάντεν είχε βγει στη σύνταξη»

Εναν Οσάμα μπιν Λάντεν που είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και πίστευε αλαζονικά ότι είχε πάντα δίκιο- «πράγμα πολύ επικίνδυνο» - περιγράφει μιλώντας στο «Βήμα» ο Ρόμπερτ Φισκ, ο ανταποκριτής του βρετανικού «Ιndependent» στη Μέση Ανατολή, ο οποίος έχει συναντήσει τον αρχιτρομοκράτη τρεις φορές για να του πάρει συνέντευξη.


«Εγώ πιστεύω ότι άλλαξε με τα χρόνια. Την πρώτη
φορά που τον συνάντησα ήταν ντυμένος πολύ ταπεινά- φορούσε πλαστικά σανδάλια και λευκή κελεμπία. Στα τελευταία του βίντεο φορούσε κεντημένη κελεμπία και μου φάνηκε ματαιόδοξος. Υπήρχε ένα στοιχείο ματαιοδοξίας μέσα του» λέει ο Ρόμπερτ Φισκ.

{{{ audio1 }}}



Και τονίζει ότι η σιωπή προηγείτο κάθε απάντησης: «Η αυτοπεποίθησή του ήταν πολύ εμφανής: κάθε φορά που του έκανα μια ερώτηση, αντί να ξεφουρνίσει την απάντηση – οι περισσότεροι ξεφουρνίζουν το πρώτο που τους έρχεται στο μυαλό -,όπως ήταν καθισμένος στο χώμα δίπλα στο όπλο του, άρχιζε να καθαρίζει τα δόντια του με ένα κομμάτι ξύλο για ένα, δύο, ακόμη και τρία λεπτά- και στη συνέχεια απαντούσε με ολοκληρωμένες προτάσεις».

Ο κ. Φισκ θεωρεί την Αλ Κάιντα πολιτικά τελειωμένη λόγω των επαναστάσεων στη Μέση Ανατολή. «Ο Μπιν Λάντεν έλεγε πάντα- το είχε πει και σε μένα προσωπικά- ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα μουσουλμανικό χαλιφάτο και να ανατρέψει τους Μουμπάρακ και τους Μπεν Αλί, τους δικτάτορες που εργάζονταν για τις ΗΠΑ. Ομως δεν ανέτρεψε εκείνος τους δικτάτορες αλλά οι λαοί τους. Και το έκαναν με μια κοσμική επανάσταση, διότι δεν επιθυμούν χαλιφάτο ή ισλαμικό κράτος αλλά ελευθερία και δημοκρατία, θέλουν να αναπνεύσουν. Δεν τους έφερε την ελευθερία ο Μπιν Λάντεν αλλά οι ίδιοι. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι, κατά κάποιον τρόπο, η Αλ Κάιντα πέθανε πολιτικά εκείνη τη στιγμή».



Το αν έχει πεθάνει από στρατιωτική άποψη, από άποψη βίας, είναι διαφορετικό ζήτημα. «Ακούμε πολλά για εκδίκηση, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα επαληθευτούν. Υπήρξαν και στο παρελθόν απραγματοποίητες απειλές. Το μόνο δείγμα βίας από την Αλ Κάιντα εφέτος ήταν μέχρι στιγμής η επίθεση σε εστιατόριο στο Μαρακές του Μαρόκου».

Ο εμπειρότατος πολεμικός ανταποκριτής επικρίνει τους Αμερικανούς λέγοντας ότι «η στάση τους απέναντι στο όλο φαινόμενο Μπιν Λάντεν καθοδηγούνταν πάντα μάλλον από το Χόλιγουντ παρά από την κοινή λογική. Οι κομπαστικές, ανώριμες ομιλίες της Χίλαρι Κλίντον και του Ομπάμα τις πρώτες 48 ώρες μετά τον θάνατό του επισκιάστηκαν από την ομιλία του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, ο οποίος είπε στον Καντάφι να αποχωρήσει και στους Σύρους ότι δεν έχουν δικαίωμα να σφάζουν τον λαό τους. Πιστεύω ότι γενικώς επιτρέπουμε να αποσπάται η προσοχή μας από τον πολιτικό σεισμό που συνταράσσει τη Μέση Ανατολή από έναν άνθρωπο που είχε γίνει πλέον μια μεσήλικη μη οντότητα. Στην πραγματικότητα, ο Μπιν Λάντεν είχε βγει στη σύνταξη».

Ο κ. Φισκ εκφράζει την υποψία ότι οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν πού κρυβόταν ο υπ΄ αριθμόν ένα καταζητούμενος στον κόσμο. «Πριν από λίγους μήνες, όταν ήμουν στο Πακιστάν, συνάντησα τον επικεφαλής της οργάνωσης που κατηγορείται για το μακελειό στο Μουμπάι.Απ΄ έξω από το γραφείο του, στη Λαχώρη, υπήρχαν δυο αστυνομικοί με στολή και αυτόματα όπλα για να τον προστατεύουν» . Αλλωστε, όπως τονίζει, «δεν μπορείς να κρυφτείς σε μια πόλη όπως η Αμποταμπάντ που διαθέτει όχι μόνο μια στρατιωτική σχολή αλλά και την διοίκηση της 2ης μεραρχίας του πακιστανικού στρατού».

Ο αρθρογράφος του «Ιndependent», ο οποίος μας μίλησε τηλεφωνικά από τη Βηρυτό όπου είναι η έδρα του, θεωρεί ότι η Ουάσιγκτον έκανε λάθος που δεν προσπάθησε να συλλάβει τον Μπιν Λάντεν ζωντανό για να τον οδηγήσει σε δίκη. Οχι επειδή δεν του άξιζε ένα τέτοιο τέλος- «όποιος ζει με το σπαθί πεθαίνει με το σπαθί» λέει-, αλλά γιατί η Δύση δείχνει σαν να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά: από τη μία, προσπαθεί να πείσει τους Αραβες να ακολουθήσουν την οδό της νομιμότητας και της μη βίας και, από την άλλη, η Ουάσιγκτον δεν έχει κανένα πρόβλημα να εκτελέσει τους δικούς της αντιπάλους. Τέλος, πιστεύει πως «το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν πέθανε άοπλος και όχι σε ανταλλαγή πυροβολισμών θα τον μετατρέψει σε μεγαλύτερο μάρτυρα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.