«Αδειασαν» τα σχολεία ελέω πανελλαδικών

Δεν… πατάνε στα σχολεία τους οι τελειόφοιτοι της Γ΄ τάξης του Λυκείου, καθώς οι ημέρες που διανύουμε είναι οι τελευταίες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις και οι περισσότεροι προτιμούν να μείνουν σπίτι για να διαβάσουν. Φέτος άλλωστε, οι πανελλαδικές ξεκινούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς πέρυσι ξεκίνησαν στις 14 Μαΐου, άλλες χρονιές στις 16 του ίδιου μήνα.

Δεν… πατάνε στα σχολεία τους οι τελειόφοιτοι της Γ΄ τάξης του Λυκείου, καθώς οι ημέρες που διανύουμε είναι οι τελευταίες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις και οι περισσότεροι προτιμούν να μείνουν σπίτι για να διαβάσουν. Φέτος άλλωστε, οι πανελλαδικές ξεκινούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς πέρυσι ξεκίνησαν στις 14 Μαΐου, άλλες χρονιές στις 16 του ίδιου μήνα.

«Οι μαθητές κρατάνε τις απουσίες τους για αυτές τις ημέρες για να διαβάσουν» λέει στο «Βήμα» ο καθηγητής του 4ου λυκείου Αλίμου κ. Βασίλης Τζάφας σχολιάζοντας το φαινόμενο των «άδειων τάξεων» στα σχολεία. Περίπου το 1/3 των μαθητών όλων των σχολείων της χώρας, όπως εκτιμούν εκπαιδευτικοί, αποχαιρέτησαν τις… τάξεις τους από τον περασμένο μήνα και παραμένουν σπίτι για να διαβάσουν.

«Στο δικό μου σχολείο τουλάχιστον 30% των μαθητών μας δεν έρχεται στο σχολείο αυτές τις ημέρες» λέει ο κ. Τζάφας. «Περισσότερο βέβαια σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι μαθητές που διεκδικούν την εισαγωγή τους σε περιζήτητες σχολές. Φταίνε όμως τα παιδιά;» αναρωτιέται. «Τα παιδιά αυτές τις ημέρες είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση. Τα βλέπουμε τώρα μετά τις γιορτές και ζουν με την πίεση των πανελλαδικών εξετάσεων» καταλήγει.

Αντίδραση του υπουργείου

Το φαινόμενο αυτό ωστόσο, έχει προκαλέσει την αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Για «απάτη» έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία μίλησε πρόσφατα για τις ψεύτικες ιατρικές βεβαιώσεις που καταθέτουν πολλοί μαθητές στα σχολεία τους, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι απουσίες που κάνουν αυτές τις ημέρες.

Πάντως, το «σκασιαρχείο» ή η «κοπάνα» για όποιον λόγο και αν γίνεται αποτελεί κλασσική παθογένεια του δημόσιου σχολείου. Οπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί που μίλησαν στο «Βήμα», από τον Μάρτιο ακόμη, στις αίθουσες της Γ΄ λυκείου, ένα τμήμα με 25 μαθητές, μπορεί να έχει παρόντες μόλις 5.

Το 60% κάνει 50 απουσίες τον χρόνο

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες έξι στους δέκα μαθητές κάνουν περισσότερες από 50 απουσίες το χρόνο, ενώ το 41% των αγοριών και το 31% των κοριτσιών δηλώνει ότι κάνει σκασιαρχείο από το σχολείο περισσότερες από δυο φορές το τρίμηνο.

Στη χώρα μας για να θεωρηθεί επαρκής η φοίτηση ενός μαθητή ισχύουν τα παρακάτω:

1. Μπορεί να κάνει 114 εκ των οποίων μόνο οι 50 αδικαιολόγητες.
2. Αν σημειώσει μέχρι και 114 απουσίες από τις οποίες πάνω από τις 64 να είναι δικαιολογημένες ή να οφείλονται σε ασθένεια.
3.Μπορεί ο Σύλλογος των καθηγητών κατ’ εξαίρεση και με ειδική πράξη του να χαρακτηρίσει επαρκή τη φοίτηση του μαθητή που σημείωσε περισσότερες από 114 και μέχρι 164 απουσίες με την προϋπόθεση ότι όλες οι πάνω από τις 64 να είναι δικαιολογημένες ή να οφείλονται σε ασθένεια και η επίδοση του μαθητή είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική , δηλαδή ο γενικός μέσος όρος της προφορικής βαθμολογίας των διδασκομένων μαθημάτων να είναι τουλάχιστον 15 (14,5 και πλέον) και η διαγωγή του κοσμιότατη.

Ισότιμο απολυτήριο
Οι απολυτήριες εξετάσεις στα λύκεια θα ξεκινήσουν δυο ημέρες μετά την λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων, στις 27 Μαΐου. Οι εξετάσεις αυτές εφέτος έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς θα οδηγήσουν πολλούς τελειόφοιτους που δεν θέλουν να μπουν σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, σε ένα απολυτήριο ισότιμο με εκείνους που θα συμμετάσχουν κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα γίνουν εφέτος οι αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών σε σχολικές μονάδες. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας οι μεταθέσεις εφέτος έγιναν με βάση τα οργανικά και όχι τα λειτουργικά κενά. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, «εφέτος οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες θα πραγματοποιηθούν μετά τις συνταξιοδοτήσεις και τους διορισμούς, δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε την πλήρη εικόνα των λειτουργικών κενών, ώστε να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις για αποσπάσεις εκεί όπου θα υπάρχουν λειτουργικά κενά».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.