Με διαγωνισμό διηγήματος γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 οι εκδόσεις Ιανός και καλούν κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει με διήγημα που «αντανακλά το πνεύμα της πόλης».

Από τη Δευτέρα 2 Μαΐου ως και την Κυριακή 31 Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τα διηγήματά τους στο www.ianos2012.gr ή με ηλεκτρονική μορφή στα καταστήματα της Αλυσίδας Πολιτισμού ΙΑΝΟS, Αριστοτέλους 7 (Θεσσαλονίκη) και Σταδίου 24 (Αθήνα).

«Δεν θέλαμε η συμβολή μας στον εορτασμό αυτής της σημαντικής ημερομηνίας για την ιστορία της πόλης να είναι μια καταγραφή του παρελθόντος, μια συλλογή ήδη γνωστών και εκδομένων διηγημάτων, θέλαμε να αναδείξουμε το πρόσωπο και τη δυναμική της πόλης 100 χρόνια μετά», είπε στο «Βήμα» ο Κωστής Καρατζάς, εκ μέρους των εκδόσεων Ιανός.

«Θέλαμε να βγούμε προς τα έξω και να αναζητήσουμε σύγχρονους συγγραφείς που ζουν στην πόλη και πειραματίζονται, θέλαμε να καταγράψουμε τι συμβαίνει σήμερα στη λογοτεχνική παραγωγή και τι θέση έχει η πόλη μας στη λογοτεχνία».

Οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν με βάση «το λογοτεχνικό επίπεδο γραφής και την πρωτότυπη μυθοπλασία». Τα τρία καλύτερα διηγήματα θα επιλέξει τριμελής επιτροπή που αποτελείται από τους Θεσσαλονικείς συγγραφείς Πάνο Θεοδωρίδη και Σοφία Νικολαΐδου και τον Πέτρο Μάρκαρη.

Όροι του διαγωνισμού είναι τα διηγήματα να υποβληθούν στην ελληνική γλώσσα, να μην έχουν δημοσιευθεί αλλού και να μην ξεπερνούν τις 2.000 λέξεις. Μπορεί να αφηγούνται πραγματικές ή φανταστικές ιστορίες. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ηλικίας. Τα καλύτερα διηγήματα θα εκδοθούν την επόμενη χρονιά σε συλλογικό τόμο.
Ο διαγωνισμός διηγήματος ακολούθησε τον διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργανώθηκε με επιτυχία στις αρχές του 2011 αποτυπώνοντας όψεις της σύγχρονης Θεσσαλονίκης.

Αναζητώντας την ιδιαιτερότητα της σημερινής Θεσσαλονίκης ρωτήσαμε τον κ. Καρατζά αν η πόλη έχει ένα διακριτό λογοτεχνικό πρόσωπο, που να μας κάνει να μιλάμε για λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης όπως στο παρελθόν. «Αν έχει κάποια ιδιαίτερη λογοτεχνική φυσιογνωμία η πόλη αυτό είναι ένα ερωτηματικό», μας απάντησε. «Υπάρχει πολλή ενεργητικότητα και μεγάλη παραγωγή στον τομέα του πολιτισμού, και στη μουσική, και στη φωτογραφία, και στη λογοτεχνία.

Δεν μπορώ να πω ότι διαμορφώνεται μια σχολή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, το κοινό όλων είναι η έντονη αγωνία να παράξουν και να δείξουν τη δουλειά τους. Με τους δύο διαγωνισμούς θέλαμε αφενός να ενεργοποιήσουμε αυτό το δυναμικό και αφετέρου να δώσουμε βήμα στους νέους ανθρώπους για να παρουσιάσουν το έργο τους. Βλέπουμε τον διαγωνισμό ως εργαλείο εξωστρέφειας είτε προς την υπόλοιπη Ελλάδα είτε προς το εξωτερικό».

Προς αυτή την κατεύθυνση της εξωστρέφειας πιστεύει ότι συντελεί και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου που διοργανώνεται σε λίγες ημέρες στην πόλη: «Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου είναι σημαντική για την πόλη αλλά και για τον χώρο του βιβλίου γενικά», λέει ο κ. Καρατζάς.

«Είναι η πιο επιτυχημένη δράση με έδρα τη Θεσσαλονίκη των τελευταίων ετών, αν εξαιρέσουμε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, και είναι το πιο σοβαρό γεγονός στον χώρο του ελληνικού βιβλίου. Από πλευράς αναγνωστικού κοινού η ανταπόκριση τα προηγούμενα χρόνια ήταν μεγάλη.

Οι εκθέσεις είναι για το κοινό, για να έρθει σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου, ειδικά οι νέοι. Το πόσο διεθνής είναι η Έκθεση είναι ένα ζήτημα, αλλά στο χέρι μας είναι να τονώσουμε το διεθνές προφίλ της με μεγάλα αφιερώματα σε τιμώμενες χώρες όπως έχουν γίνει στο παρελθόν».