Πάνος Μουζουράκης: Ενας Πίτερ Παν με Ντάτσουν, κιθάρα και πολλή τρέλα

Στα 20 σου χρόνια, άντε και λίγο παραπάνω, είναι λογικό να έχεις μια κάποια τρέλα- όσο οξύμωρο και αν ακούγεται το σχήμα. Οπότε βάζεις στην τσέπη καμιά τριακοσαριά ευρώ, ενδεχομένως και λιγότερα, παίρνεις το οικογενειακό Ντάτσουν (της δεκαετίας του 1980) και κατηφορίζεις προς την Αθήνα. Για να κάνεις την τύχη σου. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς για να περάσεις από οντισιόν και να πείσεις τους «κριτές» σου ότι μπορείς να γίνεις τραγουδιστής. Μόνο που οι πόρτες δεν ανοίγουν τόσο εύκολα.

Στα 20 σου χρόνια, άντε και λίγο παραπάνω, είναι λογικό να έχεις μια κάποια τρέλα- όσο οξύμωρο και αν ακούγεται το σχήμα. Οπότε βάζεις στην τσέπη καμιά τριακοσαριά ευρώ, ενδεχομένως και λιγότερα, παίρνεις το οικογενειακό Ντάτσουν (της δεκαετίας του 1980) και κατηφορίζεις προς την Αθήνα. Για να κάνεις την τύχη σου. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς για να περάσεις από οντισιόν και να πείσεις τους «κριτές» σου ότι μπορείς να γίνεις τραγουδιστής. Μόνο που οι πόρτες δεν ανοίγουν τόσο εύκολα. Επί τρεις εβδομάδες παρακαλούσε για μία οντισιόν ο Πάνος Μουζουράκης. Παρ΄ όλα αυτά ο επιμένων νικά. Τελικά ο υπεύθυνος των οντισιόν στο κλαμπ του Σταυρού του Νότου εδέησε να τον ακούσει. Και έτσι ο ήρωας της ιστορίας μας δεν αναγκάστηκε να επιστρέψει άπραγος και άφραγκος στη Θεσσαλονίκη. « Μου είχαν τελειώσει και τα χρήματα, οπότε χρειαζόμουν άμεσα μια απάντηση. Για να δω τι θα κάνω και κυρίως πώς θα γυρίσω πίσω. Ηθελα να μάθω αν αξίζω ή να γυρίσω πίσω και να συνεχίσω να πλένω πιάτα ».

Επειτα από αυτό το… crash test με την τύχη ο Μουζουράκης παρέμεινε στον Σταυρό, στο βασικό σχήμα του κλαμπ, επί τέσσερις συνεχείς σεζόν, για να συνεργαστεί στη συνέχεια με τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Γιώργο Μυλωνά και να εμφανιστεί στο θέατρο («Ηρωες») και στην τηλεόραση («Singles»). Και ακολούθησε η συνέχεια.

« Δεν το ΄χα » σημειώνει ο ίδιος στο «Βήμα». « Δεν είμαι από αυτούς που μεγάλωσαν αγκαλιά με μια κιθάρα ή μ΄ ένα πιάνο. Κάπου στα 17 μου τα ανακάλυψα όλα αυτά. Ξέρεις, με φίλους σε πλατείες της Θεσσαλονίκης:να παίζουμε τη μουσική μας,να κάνουμε τράκα κανένα τσιγάρο ή κανένα φράγκο από τους περαστικούς. Πλανόδιος μουσικός; Δεν θα το έλεγα ακριβώς, αλλά κάπως έτσι. Ξέρεις μωρέ, αλητεία- με την καλή έννοια του όρου. Δεν ενοχλούσαμε κανέναν, δεν μας ενοχλούσε κανείς. Καλά περνάγαμε ».

Με τον Πάνο Μουζουράκη απέναντί σου για δύο πράγματα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Πρώτον, ότι θα παραμείνει ακίνητος, έστω και για κάποια δευτερόλεπτα. Δεύτερον, πως ό,τι λέει το εννοεί. Δεν ξέρεις δηλαδή αν ειρωνεύεται ή αν μιλάει σοβαρά. Και κυρίως δεν τον νοιάζει να ξέρεις. Αυτό που τον νοιάζει είναι το γιατί κάποιοι δεν αποδέχονται τη δική του αλήθεια.

« Πιστεύω στο συναίσθημα και ίσως υπάρχει κάτι σαν συναισθηματική νοημοσύνη το έχω διαβάσει κάπου και μου άρεσε. Για αυτό και μου τη δίνει όταν κάποιες φορές έρχονται στο καμαρίνι μου και μου “τη λένε” μετά τα live.Ή όταν μου κάνουν τον έξυπνο για να εντυπωσιάσουν την γκόμενα που συνοδεύουν.Εγώ σε ενοχλώ,ρε φίλε; » αναρωτιέται ο Πάνος Μουζουράκης, ο οποίος με το τραγούδι «Φίλα με ακόμα» (ντουέτο με τον Κωστή Μαραβέγια ) γνωρίζει τη μεγαλύτερη επιτυχία της δωδεκάχρονης πορείας του. « Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι πρόκειται για ένα κομμάτι που μιλάει για την αγάπη και τον έρωτα.Σε μια μουντή εποχήείναι ένα τραγούδι που προσφέρει χαμόγελο.Οταν λέω “μουντή εποχή” εννοώ όλη αυτή την γκρίνια που υπάρχει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αλλά και για αυτά τα θέματα λάθος πληροφορίες μας δίνουν ».

Ο Μουζουράκης δεν έχει πρόβλημα να μιλάει, δεν είναι ωστόσο απόλυτα σίγουρος ότι αυτά που λέει σήμερα θα ισχύουν και αύριο. « Αυτόδυστυχώς ή ευτυχώςδεν μπορώ να το ρεγουλάρω.Ψάχνομαι ακόμη. Σήμερα πάντως που μιλάμε θα ήθελα να είμαι ο Πίτερ Παν και όσα πράγματα με ενοχλούν να είναι ο Κάπτεν Χουκ. Να είμαι δηλαδή το αιώνιο παιδί που πετάει,ο υπέρμαχος της καλοσύνης, λίγο σκανδαλιάρηςσυνδυασμένος με το όνειρο και τη Χώρα των Ονείρων.Κοίτα γύρω σου, οι πολιτικοί και ό,τι αυτοί συνεπάγονται δεν είναι ο Κάπτεν Χουκ;». Στα 30 κάτι χρόνια του ο Πάνος Μουζουράκης δεν βλέπει λύσεις για έξοδο από την κρίση- αν και υπεραμύνεται της ρήσης του φίλου του Κωστή Μαραβέγια: «“Τhe only solution, the sex is the revolution ”. Αλλωστε με το πού πατήσαμε το πόδι μας σε αυτόν τον πλανήτη, πριν χρειαστούμε σπίτια, δάνεια και αυτοκίνητα, μετά τις πρώτες ανάγκες επιβίωσης, ήρθε ο έρωτας. Στον έρωτα η δουλειά σου είναι να δίνεις και όχι να παίρνεις ή να περιμένεις.Κάπου έχω διαβάσει τον εξής στίχο:“Για να σε αγαπήσω πραγματικά πρέπει να μη σε έχω ανάγκη”. Τον πιστεύω, με εκφράζει… Ανάγκη σημαίνει να φοβάμαι και να ζητάω, ενώ αγάπη είναι να χαίρομαι και να δίνω. Αυτά τα δύο πράγματα πηγαίνουν μαζί. Και για να γίνει αυτόπρέπει να είσαι καλυμμένος με τον εαυτό σου,να είσαι εντάξει με την πάρτη σου ».

Το νέο άλμπουμ τού Πάνου Μουζουράκη «Ιπτάμενος δίσκος» κυκλοφορεί από τη Μinos-ΕΜΙ.Στο YouTube το τραγούδι του «Φίλα με ακόμα» έχει περισσότερες από 1.000.000 προβολές.Πληροφορίες: https://www. facebook.com/pages/Ρanos-Μouzourakis,https://www. mouzourakis.gr, www. myspace.com/mouzourakis.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.