Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ – Ασαντ έδωσε εντολή να πάρουν θέσεις στρατεύματα, σε προάστιο της Δαμασκού, κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενώ η επέμβαση των τεθωρακισμένων του στρατού της Συρίας στη πόλη Ντεραά προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, μετά το σφυροκόπημα των αντικαθεστωτικών που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 35 από αυτούς. Η Ντεραά είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου η εξέγερση κατά του καθεστώτος Ασαντ, που ηγεμονεύει απολυταρχικά τη χώρα.
Λευκά λεωφορεία μετέφεραν στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση μάχης, στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, τη Ντουμά, σύμφωνα με όσα δήλωναν αυτόπτες μάρτυρες αργά το βράδυ της Τρίτης. Η Ντουμά είναι το προάστιο από το οποίο προσπάθησαν αρκετές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δημοκρατικοί διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κέντρο της Δαμασκού, αλλά ανεκόπησαν από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος.
Σύμφωνα με ανώνυμη μαρτυρία πρώην στρατιωτικού, περίπου 2.000 άντρες των δυνάμεων ασφαλείας πήραν θέσεις στο προάστιο Ντουμά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στήνοντας σημεία ελέγχου και σημεία εξακρίβωσης της ταυτότητας κατοίκων της περιοχής, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν και να συλλάβουν υποστηρικτές των δημοκρατικών διαδηλωτών. Όπως δήλωσε, είδε οχήματα εξοπλισμένα με πολυβόλα στους δρόμους της Ντεραά και άντρες της μυστικής υπηρεσίας με πολιτικά ρούχα, που όμως έφεραν πολεμικά πυροβόλα όπλα, που πιστεύει ότι ανήκουν στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά, την πιο πιστή μονάδα στο καθεστώς του Aσαντ.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι για την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος τη Δευτέρα στην Ντεραά, χρησιμοποιήθηκαν οι άντρες της Μηχανοκίνητης Μεραρχίας που διοικείται από τον αδερφό του προέδρου Μάχερ.
Η Συρία ηγεμονεύεται από την οικογένεια Ασαντ από το 1970, όταν ο πατέρας του σημερινού προέδρου Χαβέζ αλ – Ασαντ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα. Ο Μπασάρ διαδέχθηκε τον πατέρα του στην εξουσία το 2000. Το καθεστώς του Μπασάρ αλ – Ασαντ κατηγορείται για στενές σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και το Ιράν του Αχμαντινεντζάντ.
Ντεράα: Χωρίς ηλεκτρικό και τηλεπικοινωνίες, με 35 νεκρούς
Ο τραγικός απολογισμός από την επιχείρηση καταστολής της εξέγερσης των διαμαρτυρόμενων πολιτών για την καταπίεση και τη διαφθορά του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ – Ασαντ, στην πόλη Ντεραά τα χαράματα της περασμένης Δευτέρας, από τις δυνάμεις ασφαλείας, έφθασε τους 35 νεκρούς, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας, Σαβάσια, την Τρίτη.
Παράλληλα η οργάνωση, που έχει ιδρυθεί από τον φυλακισμένο ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δικηγόρο Μοχάναντ αλ – Χασανί, ενημέρωσε ότι η πόλη Ντεράα όπου σημειώθηκε η επίθεση κατά των διαδηλωτών από τις δυνάμεις του καθεστώτος, παραμένει για δεύτερη ημέρα χωρίς τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ επισημαίνει ότι εξαντλούνται τα αποθέματα σε παιδικό γάλα και σε αίμα στα νοσοκομεία της πόλης όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 70 τραυματισμένοι από την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης τη Δευτέρα.
ΟΗΕ: Καμία απόφαση για τη Συρία
Η Συρία είναι σε θέση να διεξάγει από μόνη της και χωρίς εξωτερική βοήθεια, απόλυτα ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα, πάνω στο θέμα των θανάτων αντικυβερνητικών διαδηλωτών, δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, την Τρίτη.
«Η Συρία έχει κυβέρνηση και έχει και οργανωμένη πολιτεία», επεσήμανε στους δημοσιογράφους ο Μπασάρ Τζααφαρί, αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ, απαντώντας σε ερωτήματα που αφορούσαν την κλήση από το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.
«Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας μόνοι μας, οποιαδήποτε έρευνα με απόλυτη διαφάνεια. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», είπε έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Τζαάφαρί, την ώρα που τα μέλη του, αποτύγχαναν να καταλήξουν σε μια ανακοίνωση καταδίκης της κυβέρνησης της Συρίας για το αιματοκύλισμα τη Δευτέρα στην πόλη Ντεραά.
«Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, αλλά και εσείς δεν θα πρέπει να αγνοείτε το γεγονός ότι αυτή η αναταραχή και οι βίαιες διαμαρτυρίες, σε κάποιες από τις πτυχές τους, εμπεριέχουν κρυφές ατζέντες», τόνισε προσθέτοντας ότι υπάρχουν ξένες κυβερνήσεις που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία.
Όταν πάντως του ζητήθηκε να κατονομάσει τις κυβερνήσεις που θεωρεί η Δαμασκός ότι κρύβονται πίσω από την αναταραχή στη χώρα του, ο Τζαάφαρί απέφυγε να το κάνει με τη δικαιολογία ότι είναι «πολύ νωρίς», για να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία.
Στο περιθώριο των νέων σεναρίων, που διακινούνται τις τελευταίες ώρες στους διαδρόμους της έδρας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και φέρουν το καθεστώς της Συρίας να υποστηρίζεται από το Ιράν και τον πρόεδρό του Αχμαντινεντζάντ, για να καταπνίξει την επιχειρούμενη λαϊκή εξέγερση, ο πρεσβευτής της χώρας στον Οργανισμό, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ασαντ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να «προχωρήσει στη σύσταση μιας εθνικής επιτροπής έρευνας και εξέτασης των συνθηκών που οδήγησαν στις απώλειες από τις τάξεις των πολιτών».
Ο Μπα Κι – μουν έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για τους θανάτους ειρηνικών, όπως τους αποκαλεί, διαδηλωτών.