«Κούρεμα» σε τράπεζες και χρηματιστήριο

Η εκτόξευση του κόστους δανεισμού και η «πτήση» των ασφαλίστρων κινδύνου καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πίεσαν τις τραπεζικές μετοχές (- 3,59% ) που βρέθηκαν σε χαμηλά 14 ετών, οδηγώντας και το χρηματιστήριο της Αθήνας σε νέες απώλειες κατά 1,79% στις 1.400,06 μονάδες.

Η εκτόξευση του κόστους δανεισμού και η «πτήση» των ασφαλίστρων κινδύνου καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πίεσαν τις τραπεζικές μετοχές (- 3,59% ) που βρέθηκαν σε χαμηλά 14 ετών, οδηγώντας και το χρηματιστήριο της Αθήνας σε νέες απώλειες κατά 1,79% στις 1.400,06 μονάδες.

Καθώς οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 60 δις ευρώ περίπου, εάν υπάρξει π.χ. πολύ μεγάλο «κούρεμα», τότε, εκτιμούν οι αναλυτές, θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση, ιδίως εάν θέλουν να περάσουν τα νέα τεστ αντοχής της ΕΕ τον Ιούνιο.

Οι λιγότερο ελκυστικές τράπεζες θα μπορούσαν να στραφούν για κεφάλαια στις κυβερνήσεις τους, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον αυτοκαταστροφικό. Αναλυτές εκτιμούν πάντως πως ένα μεσαίας τάξεως «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα της τάξεως του 30% θα ανάγκαζε τις εγχώριες τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια ύψους 15 δις ευρώ περίπου.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου βρέθηκε στο 15,86%, στα υψηλότερα επίπεδα από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ οι αποδόσεις του 2ετούς τίτλου ( 25,17%), και του 5ετούς ( 22,47%), σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά.

Έντονα ανοδική κίνηση και στα CDS, τα ασφάλιστρα έναντι ενδεχομένου χρεοκοπίας της χώρας, τα οποία κυμαίνονται πλέον κοντά στις 1.500 μονάδες βάσης.

Η Goldman Sachs, συνέστησε έμμεσα το κλείσιμο θέσεων στα 30ετή ελληνικά ομόλογα καθώς βρέθηκαν σε επίπεδα stop loss, ώστε να προστατευτούν από τυχόν διεύρυνση των ζημιών. Την ίδια στιγμή, ενώ ο επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού κεφαλαίου στον κόσμο, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, τόνισε σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από τη σταθεροποίηση των οικονομικών της και θα χρειαστεί κατά προτίμηση εθελοντική αναδιάρθρωση για να ανακουφιστεί από το χρέος.

Οι προσπάθειες βοήθειας της Ελλάδας ήταν εξ αρχής καταδικασμένες σε αποτυχία, ανέφερε, σημειώνοντας πως τώρα «θα πρέπει να επικεντρωθούν στην φερεγγυότητά της και μεσοπρόθεσμα στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Γι’ αυτό πρέπει να αντικατασταθούν οι περικοπές που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος εξυγίανσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μόνον έτσι μπορεί να επανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι όποιες προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους της θα ήταν λανθασμένες, δήλωσε από την άλλη πλευρά, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης, ενώ και ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tages – Anzeiger της Ζυρίχης, χαρακτήρισε ως καταστροφικό για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αναλυτές σημείωναν πως οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται εν μέσω εντεινόμενης φημολογίας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αισθητής απουσίας αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θεωρώντας μάλιστα πως η Ελλάδα παραμένει «σε ελεύθερη πτώση».

Άλλοι πάλι ανέφεραν πως η νέα άνοδος στα spreads και τα CDS δεικνύει την μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια των επενδυτών για την αύξηση του ρίσκου της χώρας, κάτι που αποτυπώθηκε εύλογα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των blue chips των εταιρειών δηλαδή μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 2,21% στις 629,33 μονάδες, σε χαμηλό 3 1/2 μηνών, ενώ το Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) λήξης Ioυνίου στο δείκτη FTSE 20 διαπραγματεύεται με έκπτωση 1,92%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της MIG (-5,56%), της Εθνικής(-5,25%), της Πειραιώς (-5,50%), της Atebank (-4,35%) και της Eurobank (-4,35%). Η αξία των συναλλαγών παραμένει υποτονική στα 78,77 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 54,72 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.