Προκαταρκτική εξέταση γα την υπόθεση των χρηματοδοτήσεων της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Ελένη Ράικου.
Η κ. Ράικου έδωσε εντολή στους εισαγγελείς του οικονομικού τμήματος να διερευνήσουν την υπόθεση με αφορμή το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, στο οποίο κρίνονται παράνομες όλες οι ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, οι οποίες στο διάστημα 1999 – 2010 (μαζί με τα ποσά που αποδόθηκαν στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της ΓΕΝΟΠ) έφθασαν στα 31,2 εκατ. ευρώ.
Εντολή της κ. Ράικου είναι να εντοπιστούν τυχόν αξιόποινες πράξεις και οι υπαίτιοι για τη διάπραξή τους.
Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι της ΓΕΝΟΠ ανέσυραν το θέμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΗ που είναι ενσωματωμένα στην περιουσία της επιχείρησης, για να εμποδίσουν την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Οι ίδιοι, όπως θα πούν σε συνέντευξη τύπου τις επόμενες ημέρες, αποτιμούν σε 12 δισ. ευρώ τα δικαιώματα αυτά, ενώ η αξία της ΔΕΗ στο Χ.Α. είναι μόλις 5,7 δισ. ευρώ σήμερα!
Πρόκειται για ασφαλιστικές ρυθμίσεις από το 1966 μέχρι σήμερα. Σε μελέτη του 1995 τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων ορίστηκαν σε 3,9 δισ. ευρώ ενώ με την τελευταία αναθεώρηση του 2010 με αφορμή το ασφαλιστικό, φθάνουν τα 11,9 δισ. ευρώ.
Το Δημόσιο ελέγχει το 51% των μετοχών και τα Ασφαλιστικά Ταμεία 3,8 %, αλλά η ΓΕΝΟΠ, θεωρώντας ότι ο κύριος μέτοχος με τον τρόπο αυτό είναι οι εργαζόμενοι, θα προχωρήσει στην κατάθεση ομαδικών αγωγών κατά του Δημοσίου, ζητώντας πίσω τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά κεφάλαια σε μετρητά (που δεν υπάρχουν φυσικά) ή διαφορετικά σε μετοχές της ΔΕΗ από αυτές που κατέχει το Δημόσιο.
Από το 2001 στην πρώτη μετοχοποίηση, η ΓΕΝΟΠ είχε πετύχει να περιληφθεί αναφορά στα δελτία ενημέρωσης των επενδυτών για τις αξιώσεις που έχει έναντι της επιχείρησης και των μετόχων από ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Με το νόμο 4491/1966 η ΔΕΗ ανέλαβε και την ασφάλιση του προσωπικού της, ήταν δηλαδή και ασφαλιστικός φορέας μέχρι το 1999. Το αποθεματικό των ασφαλιστικών εισφορών χρησιμοποιήθηκε ως επενδυτικό κεφάλαιο για την επέκταση της εταιρείας.
Το 1985 το ΤΑΠ ΔΕΗ καταργήθηκε και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία πέρασαν και αυτά στη ΔΕΗ.
Με την πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 1999 και τον νόμο 2773 έσπασε η ΔΕΗ σε δύο νομικά πρόσωπα, τη ΔΕΗ Α.Ε. και τον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού (ΟΑΠ) στον οποίο ανατέθηκε η κύρια και η επικουρική ασφάλιση και ο κλάδος υγείας.
Η ΔΕΗ και το Δημόσιο ανέλαβαν την υποχρέωση να διαθέσουν περίπου το 20% των εσόδων από την πώληση των μετοχών στους ασφαλιστικούς φορείς, ενώ παράλληλα αναγνωριζόταν η ενσωματωμένη περιουσία που είχε ο ασφαλιστικός φορέας στη ΔΕΗ.
Ακολούθησαν οι ρυθμίσεις του 2010, με τις οποίες ο κλάδος κύριας ασφάλισης του ΟΑΠ-ΔΕΗ ενσωματώθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το επικουρικό στο ΤΕΑΥΤΕΚΩ.
Επειδή το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το ΤΕΑΥΤΕΚΩ δεν έχουν κυριότητα στα ακίνητα που είχε ο ΟΑΠ υπάρχουν δικαστικές διεκδικήσεις και από τα ταμεία. Στη διαμάχη για την πολυκατοικία του ΟΑΠ-ΔΕΗ στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων που έφτασε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τον Μάρτιο του 2010, αναφέρονται όλες οι δεσμεύσεις του Δημοσίου γύρω από την ασφαλιστική περιουσία και οι αντιπαροχές του κράτους προς τους ασφαλισμένους προκειμένου να διατηρηθεί ακέραια η περιουσία της ΔΕΗ και ουσιαστικά του κράτους ως ιδιοκτήτη.
Εισάγει λιγνίτη η ΔΕΗ-Αυξήθηκε η κατανάλωση ρεύματος μετά 30 μήνες.
Παρόλο που ελληνικός λιγνίτης υπάρχει σε αφθονία, η ΔΕΗ προχωρά σε εισαγωγές βουλγαρικού λιγνίτη, για τις ανάγκες του ΑΗΣ Μελίτης και του λιγνιτικού κέντρου Πτολεμαΐδας.
Η ΔΕΗ θα πληρώσει το βουλγαρικό λιγνίτη με τιμή 59,88 ευρώ τον τόνο, ακριβότερα από τον δικό της καθώς στην τιμή περιλαμβάνεται και το κόστος μεταφοράς.
Παράλληλα όμως, ο λιγνίτης της Βεύης, συνεχίζει να μένει ανεκμετάλλευτος λόγω της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στον διαγωνισμό για την εκμίσθωση του ορυχείου, που ξεκίνησε το 2006, γνώρισε δύο ακυρώσεις και δεκάδες αναβολές ενώ χρονίζει ακόμη.
Το ορυχείο περιέχει 90 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη που εξορύσσεται σε χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με τον εισαγόμενο.
Με βάση εσωτερικές μελέτες της ΔΕΗ η τιμή του λιγνίτη στα ορυχεία της Φλώρινας υπολογίζεται σε 19 ευρώ ο τόνος.
Το Φεβρουάριο του 2010, η κυβέρνηση προκήρυξε για τρίτη φορά το διαγωνισμό. Στη διαδικασία υποβλήθηκαν συνολικά 10 προσφορές και μετά από 14 μήνες δεν έχει ανακοινωθεί ο πλειοδότης.
Σήμερα στη χώρα μας, το 38,7% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από λιγνιτικές μονάδες όταν το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 66,2%. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη παραγωγός λιγνίτη στην Ευρώπη και βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός από τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, κοιτάσματα υπάρχουν στη Δράμα (900 εκ. τόνοι) και στην Ελασσόνα (169 εκ. τόνοι).
Αυξήθηκε η ζήτηση ηλεκτρισμού μετά 30 μήνες!
Τέλος, αύξηση της τάξεως του 1% περίπου σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σημείωσε η ζήτηση ηλεκτρισμού από επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Μάρτιο όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ. Πρόκειται στην ουσία για τον πρώτο μήνα μετά τον Οκτώβριο του 2008 που σημειώνεται άνοδος της κατανάλωσης ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΔΕΣΜΗΕ για τη ζήτηση ηλεκτρισμού στο διασυνδεδεμένο σύστημα τον Μάρτιο η συνολική ζήτηση έφθασε στις 3,5 εκατ. μεγαβατώρες (+1%).
Στο μέτωπο της παραγωγής, ο λιγνίτης κάλυψε το 52% της ζήτησης το Μάρτιο και ακολουθεί το φυσικό αέριο με 31%, τα υδροηλεκτρικά με 7%, και οι ΑΠΕ σχεδόν το 5%.
Α. Γ. Χριστοδουλάκης