«Θα συζητήσουμε για νέα μέτρα τον Ιούνιο»

Ο κ. Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, αναλύει στο «Βήμα» τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται στην Ελλάδα τα δύο επόμενα χρόνια, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές. Με δεδομένη την έκθεση βιωσιμότητας που ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και τις πληροφορίες ότι θα γίνει αξιολόγηση της δυνατότητας επιστροφής (ή μη) της Ελλάδας στις αγορές στο τέλος του 2011, οι εκτιμήσεις του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απηχούν την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Καρβούνης αποκαλύπτει ότι ενδέχεται να ζητηθούν νέα μέτρα, συγκεκριμένα «προσαρμογή των μέτρων» του μνημονίου από την Ελλάδα τον Ιούνιο, αν κριθεί αναγκαίο για την αντιμετώπιση του χρέους.

– Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν καταφέρει το 2012 να επιστρέψει στις αγορές;

«Τα δάνεια τα οποία παρέχονται στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο της βοήθειας που της παρέχουν μερικές χώρες της ευρωζώνης, καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας πλήρως ως τις αρχές του 2012 και προοδευτικά λιγότερο στη συνέχεια. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2010- 2013 που διαρκεί το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ, η Ελλάδα έχει παράλληλα πρόσβαση στις αγορές για βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, η Ελλάδα θα είναι ικανή να βγει στις αγορές το 2012 και αυτή είναι η βασική παραδοχή πάνω στην οποία χτίστηκε το μνημόνιο. Θέλω να ξεκαθαρίσω όμως ότι είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαχειριστεί την επιστροφή στις αγορές».

– Αν δεν συμβεί αυτό; Δεν θα μπορούσε να επωφεληθεί από έναν άλλο μηχανισμό;

«Θα εξεταστεί η κατάσταση εκείνη τη στιγμή. Η Ελλάδα τυγχάνει μιας άνευ προηγουμένου στα χρονικά στήριξης μέσω δανείων που της παρέχουν οι χώρες της ευρωζώνης. Εφόσον το μνημόνιο εφαρμοσθεί καλά, δεν θα χρειαστεί η προσφυγή σε άλλη πηγή χρηματοδότησης. Το αν θα επωφεληθεί από έναν άλλο μηχανισμό όπως το Προσωρινό Ταμείο Στήριξης (ΕFSF) ως τον Ιούνιο του 2013 ή από τον μόνιμο μηχανισμό (ΕSΜ) μετά τον Ιούνιο του 2013, αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο δεν παίζει αυτή τη στιγμή. Θα επρόκειτο τότε για ένα άλλο μνημόνιο το οποίο είναι εκτός ημερήσιας διάταξης».

– Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αξιολόγησης του χρέους και ότι τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν τον Ιούνιο. Τι θα συμβεί αν το χρέος κριθεί μη βιώσιμο;

«Η αξιολόγηση του δημόσιου χρέους είναι μια ανάλυση που θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της προσεχούς εξέτασης προόδου του Μαΐου. Η ανάλυση αυτή μπορεί να οδηγήσει, ανάλογα με τα αποτελέσματά της, σε προσαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο Οικονομικό Πρόγραμμα της Ελλάδας. Αλλά αυτό είναι μια διαδικασία που γίνεται πάντα στο πλαίσιο εφαρμογής οικονομικών προγραμμάτων και δεν έχει εξαιρετικό χαρακτήρα».

– Εννοείτε δηλαδή ότι από το αποτέλεσμα της έκθεσης βιωσιμότητας θα εξαρτηθεί και η επόμενη δόση προς την Ελλάδα;

«Οχι. Προφανώς και θα υπάρξει μια μεγαλύτερη συζήτηση τον Ιούνιο εν όψει της έγκρισης της δόσης από το Συμβούλιο Εco/Fin, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η δόση εξαρτάται από την ανάλυση τους χρέους. Θέλω να υπογραμμίσω εδώ ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και η Ελλάδα πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει σχετικά απέναντι στην Ενωση: ένα τεράστιο δάνειο τέτοιου ύψους που δεν έχει ποτέ δοθεί σε άλλη χώρα, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του και μείωση του επιτοκίου του».

«ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ»

– Η Ελλάδα θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για στήριξη στο ΕFSF;

«Οπως και άλλες χώρες της ευρωζώνης που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα,η Ελλάδα θα μπορούσε θεωρητικά να ζητήσει βοήθεια από το ΕFSF με διαδικασίες ανάλογες με αυτές που οδήγησαν στη δανειοδότηση της Ιρλανδίας και αύριο της Πορτογαλίας που χρηματοδοτούνται από το συγκεκριμένο ταμείο.Τα δάνεια αυτά έχουν συγκεκριμένους όρους, άρα θα μιλάμε για ένα νέο μνημόνιο. Πρόκειται ωστόσο για ένα υποθετικό σενάριο,η ανακίνηση του οποίου αποσπά, νομίζω, την Ελλάδα από την προσήλωση στην εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Οπως και να έχει, η Ευρώπη δεν θα αφήσει αβοήθητη μια Ελλάδα η οποία προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να βάλει τάξη στα του οίκου της και να επανέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

– Η διαδικασία αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, ως προϋπόθεση για την ένταξη στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ΕSΜ το 2013, σημαίνει αυτομάτως αναδιάρθρωση;

«Σε καμία περίπτωση. Στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου υπάρχει ένα ειδικό παράρτημα στο οποίο καταγράφονται ακριβώς οι όροι προσφυγής, οι προϋποθέσεις και τα εργαλεία για τη στήριξη των χωρών. Σχηματικά, αυτό που προβλέπει ο μηχανισμός του ΕSΜ από τον Ιούνιο του 2013 είναι ότι όταν μια χώρα έχει ένα σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, γίνεται αξιολόγηση της βιωσιμότητας τους χρέους της. Αν δεν είναι βιώσιμο, πρέπει να αποταθεί πρώτα στους δανειστές της ούτως ώστε να μειωθεί και να γίνει βιώσιμο το χρέος. Αν το χρέος κριθεί βιώσιμο θα αποφασιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις του δανεισμού. Αλλά αυτόματη αναδιάρθρωση δεν υπάρχει. Και μια που μιλάμε για αναδιάρθρωση, να ξεκαθαρίσω ότι είναι ένα θέμα που δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεών μας με την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό όχι μόνον επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι με τη σωστή εφαρμογή του μνημονίου δεν θα χρειαστεί καμία αναδιάρθρωση, αλλά επίσης διότι μια τέτοια υποθετική κίνηση δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και επιπλέον θα μπορούσε να δημιουργήσει αναστάτωση στην ευρωζώνη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.