ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ

Oσοι έχουν ταξιδέψει ως τουρίστες τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία ίσως και να δικαιολογούν αυτά που ο κ. Πάγκαλος εμφανίζεται από τη «Χουριέτ» να δηλώνει σε δημοσιογράφο της! Σε μια από τις συνηθισμένες εκρήξεις... αυτοκριτικής ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως προχώρησε ακόμη ένα βήμα πέρα από τη γνωστή θεωρία (του) «Μαζί τα φάγαμε»! Είπε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Τουρκία, που φαίνεται να καλπάζει οικονομικά, οφείλεται στο ότι εκείνοι δουλεύουν και εμείς τεμπελιάζουμε.

Oσοι έχουν ταξιδέψει ως τουρίστες τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία ίσως και να δικαιολογούν αυτά που ο κ. Πάγκαλος εμφανίζεται από τη «Χουριέτ» να δηλώνει σε δημοσιογράφο της! Σε μια από τις συνηθισμένες εκρήξεις… αυτοκριτικής ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως προχώρησε ακόμη ένα βήμα πέρα από τη γνωστή θεωρία (του) «Μαζί τα φάγαμε»! Είπε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Τουρκία, που φαίνεται να καλπάζει οικονομικά, οφείλεται στο ότι εκείνοι δουλεύουν και εμείς τεμπελιάζουμε.

Αδικος και υπερβολικός. Δεν παύει ωστόσο να αναφέρεται σε μια πραγματικότητα την οποία μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας από εμάς επισκεπτόμενος είτε την Πόλη είτε άλλες κυρίως τουριστικές περιοχές της γείτονος.

Στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία στις ακτές του Βοσπόρου βλέπει κανείς τους υπαλλήλους να χαμογελούν καθώς εξυπηρετούν τον πελάτη. Και στο «λόμπι» ντυμένος με παραδοσιακή φορεσιά ο «λούστρος» έτοιμος να περιποιηθεί με γέλια και χαρές τα υποδήματα των «ακατάδεκτων Ευρωπαίων» που θεωρούμε ότι μπορούμε να είμαστε συνεργεία καθαρισμού στην Ευρώπη αλλά όχι να ασκούμε ανάλογα επαγγέλματα στη χώρα μας.

Εν παρενθέσει ένα αίνιγμα: πώς γίνεται και οι Φιλιππινέζες, οι Ουκρανές, οι Γεωργιανές και πάσης άλλης φυλής γυναίκες βρίσκουν δουλειά στην Ελλάδα όπου, κατά τα λοιπά, βασιλεύει η ανεργία;- κλείνει η παρένθεση.

Σε εποχές κρίσης όπως η παρούσα οι άνθρωποι σηκώνουν τα μανίκια και ρίχνονται στη δουλειά. Ο καθένας αισθάνεται υπεύθυνος πολίτης και κυρίως κρίσιμος κρίκος στο κοινωνικό σύνολο.

Εμείς τι πράττομε; Μας συγκινούν και μας κινητοποιούν, όχι όλους αλλά πολλούς, συνθήματα άλλων εποχών, που έχουν, φευ, παρέλθει ανεπιστρεπτί και ουδόλως συγκινούν όχι μόνο τη νέα γενιά αλλά ούτε καν την κυβερνώσα ομάδα των ηλικίας 45 και άνω πολιτών.

Ποιους αληθώς συγκινεί σήμερα η Αποστασία; Η απριλιανή δικτατορία ή ακόμη περισσότερο τα πέτρινα χρόνια; – τότε που για να πάρεις άδεια ερασιτέχνη οδηγού έπρεπε να προσκομίσεις… πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Ποιοι θυμούνται την εποχή που ο περιπτεράς σού έδινε διπλωμένη την εφημερίδα σου για να μη δει ο χαφιές της περιοχής ποια εφημερίδα διαβάζεις; Ολο και λιγοστεύουν οι αναγνώστες που απευθύνονται στις εφημερίδες των ενθυμούμενοι την εποχή εκείνη.

Είναι προφανές ότι η σοβούσα οικονομική κρίση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Οι ετικέτες αποχρωματίζονται, τα συνθήματα ξεφτίζουν- ένα υπόγειο ρεύμα αναβλύζει έτοιμο να ξεχυθεί σαν πολιτικό τσουνάμι που θα σαρώσει την πολιτική ζωή.

Η παρούσα κυβέρνηση του ΠαΣοΚ ψηφίστηκε με την ελπίδα ουσιαστικής αλλαγής και προχώρησε σε ορισμένες τομές. Ομως με ασπιρίνες θεραπεία δεν γίνεται. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: Παρακολουθήστε την πορεία του γείτονα. Ο Ερντογάν τα έβαλε με όλους, γκρεμίζει το σύστημα και κερδίζει το Στοίχημα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.