ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Εναν ιπτάμενο «νάνο» παρουσίασε ο φινλανδός αεροναυπηγός μηχανικός Ακι Σουόκας, στο πλαίσιο της έκθεσης Aero 2011 που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Φρίντριχσχάφεν, στη Γερμανία.

Εναν ιπτάμενο «νάνο» παρουσίασε ο φινλανδός αεροναυπηγός μηχανικός Ακι Σουόκας, στο πλαίσιο της έκθεσης Aero 2011 που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Φρίντριχσχάφεν, στη Γερμανία.

Το μονοθέσιο FlyNano, όπως ονομάζεται, είναι πλήρως κατασκευασμένο από ανθρακόνημα και ζυγίζει μόλις 70 κιλά, γεγονός που του επιτρέπει να απογειώνεται και να προσγειώνεται στην επιφάνεια του νερού, σαν μικρό υδροπλάνο. Σύμφωνα με τον επινοητή του μάλιστα, λόγω του υπερβολικά χαμηλού βάρους του, το φουτουριστικό όχημα, βάσει της νομοθεσίας αρκετών χωρών, δεν κατατάσσεται στην κατηγορία των αεροσκαφών και έτσι ο κάτοχός του δεν χρειάζεται να έχει δίπλωμα πιλότου.

Σύμφωνα με τον επινοητή του, διαθέτει άνοιγμα φτερών πέντε μέτρων και μπορεί να πετάξει με ταχύτητα ως και 140 χλμ. /ώρα, ενώ το μέγιστο υψόμετρο που μπορεί να φτάσει αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα. Το εντυπωσιακό μικροσκοπικό αεροσκάφος διατίθεται σε τρεις εκδοχές: μία «οικολογική» με ηλεκτροκινητήρα ισχύος 20 kW και δύο πετρελαιοκίνητες με κινητήρες ισχύος 24 και 35 ίππων αντίστοιχα.

H διάθεση των πρώτων FlyNano αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο, με την ακριβότερη έκδοση να στοιχίζει περί τα 27.000 ευρώ (άνευ φόρων).

Τουαλέτα hi-tech για σύγχρονους βασιλιάδες

Μια τουαλέτα υψηλής τεχνολογίας δημιούργησε η αμερικανική εταιρεία Kohler: o λόγος για την επαναστατική λεκάνη Numi, η οποία είναι εξοπλισμένη με στεγνωτήρα, αποσμητικό χώρου, οικολογικά ρυθμιζόμενο καζανάκι, σύστημα θέρμανσης ποδιών και ηχεία που επιτρέπουν στον χρήστη να απολαμβάνει την αγαπημένη του μουσική.

Οι αυτοματισμοί της Numi όμως δεν σταματούν εδώ. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας Ντέιβιντ Κόλερ, η έξυπνη τουαλέτα διαθέτει αισθητήρες κίνησης και «αισθάνεται» πότε κάποιος την πλησιάζει, με αποτέλεσμα να ανοίγει αυτόματα το καπάκι. Οταν πάλι ο χρήστης απομακρυνθεί, τότε αυτό κλείνει μόνο του.

«Για τους άνδρες μάλιστα υπάρχει ένα ειδικό κουμπί που μπορούν να πατήσουν με το πόδι προκειμένου να σηκώσουν το κάθισμα χωρίς να το αγγίξουν» αναφέρει ο Κόλερ. «Η μουσική αρχίζει να παίζει μόλις το καπάκι της τουαλέτας σηκωθεί, ενώ και το καζανάκι στη συνέχεια είναι αυτόματο».

Με σκοπό να υπογραμμίσει την αίσθηση χλιδής του νέου προϊόντος, μάλιστα, στη διαφημιστική της καμπάνια η εταιρεία έσπευσε να τοποθετήσει την τεχνολογικά προηγμένη τουαλέτα σε περίοπτη θέση μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι.

Ρομποτικό έντομο


Ονομάζεται Hector και είναι το εξάποδο ρομποτικό έντομο που έφτιαξαν γερμανοί ειδικοί του τμήματος Biological Cybernetics από το Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ σε συνεργασία με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Ερευνας Πολυμερών Υλικών της Λειψίας.

Το χαριτωμένο ρομποτάκι μήκους ενός μέτρου με «ευφυΐα» εντόμου διαθέτει ένα ειδικά κατανεμημένο σύστημα νοημοσύνης, όπως αυτό που εντοπίζεται στον εγκέφαλο κάποιων εντόμων. Ο εξωσκελετός του είναι κατασκευασμένος από ένα υπερβολικά ελαφρύ υλικό, με αποτέλεσμα να αποτελεί μόλις το 13% του συνολικού του βάρους των 12 κιλών.

Και οι αρθρώσεις του όμως έχουν δημιουργηθεί με βάση τους κανόνες της φύσης, χαρίζοντάς του μια ελευθερία κινήσεων 20 μοιρών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Hector αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EMICAB (Embodied Motion Intelligence for Gognitive, Autonomous Robots), ενώ μελλοντικά δεν αποκλείεται να βοηθήσει περπατώντας σε δύσβατες ή επικίνδυνες περιοχές, όπου ο άνθρωπος δεν θα μπορεί να φτάσει.

Ποδήλατο κλειδώνει με το… τιμόνι!


Ενα πρωτότυπο ποδήλατο το οποίο κλειδώνει με τη βοήθεια του «αποσπώμενου» τιμονιού του επινόησε ο σχεδιαστής Μπαχ Νγκίγεν.

Το μυστικό του Handlebar Bike Lock, όπως ονομάζεται, κρύβεται στο συρματόσχοινο στο εσωτερικό του τιμονιού, το οποίο επιτρέπει στον κάτοχό του να τραβήξει τις δύο λαβές και να τις ξεκλειδώσει από τον σκελετό του ποδηλάτου. Στη συνέχεια, το μόνο που έχει να κάνει είναι να αγκαλιάσει το επιθυμητό σταθερό σημείο γύρω από το οποίο θέλει να το δέσει και στη συνέχεια να ενώσει και να κλειδώσει εκ νέου το πίσω μέρος των λαβών, ασφαλίζοντας το δίκυκλο όχημα.

Αν μάλιστα ο σχεδιαστής προσέθετε στην κατά τα άλλα ευρηματική εφεύρεσή του και μια κλειδαριά με συνδυασμό, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα ποδήλατο-«αστακό». Ο ίδιος παρ’ όλα αυτά δεν έχει ανακοινώσει περαιτέρω στοιχεία γύρω από την πατέντα του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.