Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση συγκροτήθηκε, ύστερα από πρόταση του Α.Σ.Ε.Π. και του Συνηγόρου του Πολίτη, το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.), το οποίο καλείται να διενεργήσει τις κρίσεις των ανώτατων στελεχών του Δημοσίου.
Το Ειδικό Συμβούλιο θα κρίνει όλους ανεξαιρέτως τους Γενικούς Διευθυντές του δημόσιου τομέα με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, ενώ, μετά από συνεννόηση του υπουργού Εσωτερικών και του προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Γιώργου Βέη, προχωρούν και οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της γραπτής εξέτασης όλων των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων, που προβλέπεται στο νέο σύστημα επιλογής προσωπικού, το οποίο καθιερώθηκε με το ν. 3839/2010.
Πρόεδρος της νέας ανεξάρτητης Αρχής, που θα αποτελείται από τέσσερα μέλη του ΑΣΕΠ και έναν βοηθό του Συνηγόρου του Πολίτη, τοποθετήθηκε ο κ. Φώτης Μπολόφης, αντιπρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π., με αναπληρωτή τον επίσης αντιπρόεδρο Δημήτριο Σουλτανιά.
Μέλη του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων τοποθετήθηκαν οι εξής:
– Ιωάννης Βασιλόπουλος με αναπληρωτή τον Στέφανο Μετάκο, σύμβουλοι ΑΣΕΠ.
– Δημήτριος Γκουλούσης με αναπληρωτή τον Ιωάννη Παπαδημητράκη, σύμβουλοι ΑΣΕΠ.
– Μαρία Θεοδωράκη – Ρεντούμη με αναπληρώτρια την Θάλεια Φωτεινοπούλου – Κατσιώτη, σύμβουλοι ΑΣΕΠ.
– Σταματίνα Γιαννακούρου, βοηθός Συνήγορος για την Ισότητα των Φύλων, με αναπληρωτή τον Βασίλειο Καρύδη, βοηθό Συνήγορο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η καθιέρωση του νέου συστήματος επιλογής προσωπικού στο Δημόσιο με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών στο «Βήμα της Κυριακής», ανοίγει τον δρόμο και για τη σύνδεση του νέου μισθολογίου με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας.
«Αξιοκρατικές προσλήψεις, αξιοκρατικές προαγωγές και το νέο αυστηρό και αξιόπιστο πειθαρχικό δίκαιο», επισήμανε ο κ. Ραγκούσης, «συνιστούν τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε και το νέο μισθολόγιο. Γιατί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα μισθολόγιο που δίνει κίνητρα στη παραγωγικότητα και αμείβει την εργασία δίκαια και ισότιμα μπορεί να οικοδομηθεί μόνο τώρα που έχουν εξασφαλιστεί τα εχέγγυα μιας ακριβοδίκαιης αξιολόγησης».
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμη ότι «η αντικειμενική αξιολόγηση ως θεμέλιο της εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να αποτελέσει τον στερεό «φέροντα οργανισμό» του οικοδομήματος του μισθολογίου». Και τόνισε: «Θέλουμε να κάνουμε επιτέλους πράξη την – επί χρόνια ζητούμενη αλλά ποτέ ως τώρα υλοποιούμενη – σύνδεση της εξέλιξης και της αμοιβής με την παραγωγικότητα, η οποία είναι εφικτή και αποδεκτή μόνο στη βάση μιας αδιάβλητης αξιολόγησης».