Πορτογαλία: «Δανειζόμαστε για την αναχρηματοδότηση του χρέους»

Με υψηλότερο κόστος αλλά και με αυξημένη ζήτηση από πλευράς επενδυτών δανείστηκε 1 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων η Πορτογαλία.Το επιτόκιο των τρίμηνων τίτλων έφτασε το 4,046% από 3,403 που κινήθηκε στην αντίστοιχη δημοπρασία του περασμένου Δεκεμβρίου.

Με υψηλότερο κόστος αλλά και με αυξημένη ζήτηση από πλευράς επενδυτών δανείστηκε 1 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων η Πορτογαλία.

Το επιτόκιο των τρίμηνων τίτλων έφτασε το 4,046% από 3,403 που κινήθηκε στην αντίστοιχη δημοπρασία του περασμένου Δεκεμβρίου.

Αντίστοιχα το επιτόκιο των εξάμηνων τίτλων διαμορφώθηκε στο 5,529% από 5,117. Η ζήτηση για τα εξάμηνης διάρκειας γραμμάτια ξεπέρασε κατά 3,7 φορές την προσφορά ενώ για τα τρίμηνα γραμμάτια το ενδιαφέρον των επενδυτών κάλυψε κατά δύο φορές την προσφορά από τη Λισαβόνα.

Την ίδια στιγμή το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 15%, ενώ οι δημόσιες δαπάνες περιορίστηκαν κατά 3,6%.

Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Εμανουέλ ντος Σάντος στον τηλεοπτικό σταθμό SIC Noticias «η Πορτογαλία δεν ζήτησε εξωτερική βοήθεια για να πληρώσει μισθούς συντάξεις αλλά μόνο για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της».

Παράλληλα συνεχίζονται, έστω και χωρίς τη συναίνεση όλων των κοινωνικών εταίρων, οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων της τρόικας με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς προκειμένου να καθοριστούν οι προϋποθέσεις δανεισμού των 80 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να οριστικοποιηθούν οι όροι του πορτογαλικού μνημονίου πριν τη σύνοδο του eurogroup στις 16 Μαΐου.

Η αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών αποχώρησε από τις συνομιλίες με την ΕΕ και το ΔΝΤ εκφράζοντας αντιρρήσεις για τις «νέες θυσίες που συνεπάγεται η οικονομική βοήθεια» αλλά και για το ύψος του δανείου.

Αλλωστε οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών ενώσεων προσήλθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καταθέτοντας προτάσεις που εναρμονίζονται πλήρως με το πνεύμα των διαρθρωτικών αλλαγών που ζητούν οι δανειστές της χώρας. Μεταξύ των προτάσεων των πορτογάλων επιχειρηματιών περιλαμβάνεται το «πάγωμα» του κατώτερου μισθού (των 485 ευρώ) για ένα τουλάχιστον χρόνο.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του εγχώριου τύπου, μέτρα όπως η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων αναμένεται να ληφθούν «κοινή συναινέσει» από τη μεταβατική κυβέρνηση και το συντηρητικό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, το οποίο προηγείται σταθερά στην πρόθεση ψήφου ενόψει των εκλογών της 5ης Ιουνίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.