Επιτυχώς, αλλά με υψηλότερα επιτόκια, ολοκληρώθηκε σήμερα στη Μαδρίτη η έκδοση ομολόγων της ισπανικής κυβέρνησης συνολικής αξίας 3,4 δισ. ευρώ.
Στις αγορές βγαίνουν και οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Πορτογαλίας σήμερα, μια ημέρα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ευνοϊκή για εκδόσεις χρέους, καθώς πολλά επενδυτικά κεφάλαια έχουν στραφεί στις αγορές κεφαλαίων και εμπορευμάτων.
Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον των επενδυτών για κρατικά χαρτιά της ευρωζώνης υποστηρίζεται από τις αυξημένες αποδόσεις που προσφέρουν οι κυβερνήσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας πούλησε συγκεκριμένα 10ετή ομόλογα συνολικής αξίας 2,49 δισ. ευρώ με μέση απόδοση 5,472%, ενώ στην προηγούμενη έκδοση αντίστοιχων χαρτιών που είχε γίνει στις 17 Μαρτίου η απόδοση ήταν 5,162%.
Χάρη στο υψηλότερο επιτόκιο η δημόσια προσφορά καλύφθηκε 2,1 φορές, ενώ η προσφορά του προηγούμενου μήνα είχε καλυφθεί 1,8 φορές. Είναι προφανές ότι όσο περισσότερο επιτόκιο προσφέρει ο δανειζόμενος, τόσο περισσότερους ενδιαφερομένους θα προσελκύσει.
Το κόστος δανεισμού της ισπανικής κυβέρνησης έχει ενισχυθεί στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου εξ αιτίας του φόβου χρεοκοπίας της Ελλάδας και του ανεξέλεγκτου ντόμινο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει στην ευρωζώνη μια τέτοια εξέλιξη.
Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελενα Σαλγκάδο προσπάθησε χθες να υποβαθμίσει τη σημασία της αύξησης του κόστους δανεισμού της χώρας της, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών είχε μειωθεί από τις 223 στις 215 μονάδες βάσης.
Οι αγορές απαιτούν υψηλότερα επιτόκια και από την κυβέρνηση της Ανγκελας Μέρκελ, θεωρώντας ότι κι αυτή θα έχει επιπτώσεις από το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – οι γερμανικές τράπεζες είναι από τους μεγαλύτερους κατόχους ελληνικών ομολόγων.
Το spread των πορτογαλικών ομολόγων με τα γερμανικά παραμένει σήμερα ουσιαστικά αμετάβλητο στις 580 μονάδες βάσης, ενώ χθες είχε φθάσει στο επίπεδο-ρεκόρ των 585 μονάδων βάσης.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σημειώνουν, πάντως, το απόλυτο ρεκόρ απόδοσης ομολόγων που έχουν εκδώσει χώρες της ευρωζώνης, το οποίο «πέτυχαν» σήμερα τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων διετούς διάρκειας: 20,77%!
Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της ελληνικής κυβέρνησης (θεωρητικό βεβαίως, όπως και το επιτόκιο του διετούς, καθώς έχει διακοπεί ο δανεισμός της χώρας από τις αγορές) υποχωρεί σήμερα στο 14,50% από το 14,66%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από δημιουργίας Ευρωζώνης στο οποίο είχε φθάσει χθες.