Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ συμφώνησαν να δώσουν στην Ουκρανία οι διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις -δωρητές, που συγκεντρώθηκαν χτες στο Κίεβο: όμως ακόμη κι αυτό το τεράστιο ποσό δεν αρκεί, όπως όλα δείχνουν για να τιθασεύσει το αόρατο τέρας της ραδιενέργειας.
Ο λόγος της διεθνούς διάσκεψης είναι απλός: εικοσιπέντε χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα του Τσερνομπίλ, η σαρκοφάγος από χάλυβα και τσιμέντο που περιβάλλει τον μοιραίο ουκρανικό αντιδραστήρα αποσυντίθεται μέρα με την μέρα. Όμως η ουκρανική κυβέρνηση δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή νέου, και ζητά από την διεθνή κοινότητα να καταβάλλει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια (740 εκατομμύρια ευρώ) που απαιτούνται για το νέο περίβλημα, αλλά και για την κατασκευή νέας αποθήκης για τα αναλωθέντα πυρηνικά καύσιμα.
Πριν μερικούς μήνες, το πιθανότερο είναι πως η έκκληση των Ουκρανών δεν θα εισακούγονταν: άλλωστε η διάσκεψη είχε αναβληθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Τώρα όμως, μετά το παγκόσμιο σοκ της Φουκουσίμα, πάνω από 550 εκατομμύρια ευρώ μαζεύτηκαν μέσα σε λίγες ώρες, ενώ κρίνεται πλέον εφικτό να ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας ασπίδας –ως το 2015…
Η νέα ασπίδα θα έχει ύψος 100 μέτρων, πλάτος 250 και μήκος 160 μέτρων. Δεν θα κατασκευαστεί επί τόπου, αλλά θα μεταφερθεί στο σημείο και θα συναρμολογηθεί
«Ν΄ απαλλαγούμε από αυτή την οδυνηρή κληρονομιά… Δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν από το Κίεβο, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή της Γαλλίας με 47 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόσφατη καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας «ξυπνά μνήμες», επεσήμανε ο
Γάλλος πρωθυπουργός.
«Περισσότερο από ποτέ έχουμε ευθύνη να συμμετάσχουμε στις προσπάθειες να περιοριστούν οι συνέπειες αυτών των καταστροφών και να προετοιμάσουμε το μέλλον»– σημειώνοντας ότι μετά την νέα της προσφορά, το συνολικό ποσό που θα έχει ξοδέψει η Γαλλία για την «αποκατάσταση» του Τσερνομπίλ θα ξεπεράσει τα 160 εκατομμύρια ευρώ.
Τουλάχιστον 110 εκατομμύρια ευρώ έχει υποσχεθεί να δωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ Καναδάς και Ιταλία αναμένεται να παρουσιάσουν τα δικά τους δώρα μέχρι το απόγευμα σήμερα. Να σημειωθεί ότι μετά τη διάσκεψη των δωρητών θ΄ ακολουθήσει το απόγευμα μια διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια, μετά και τις δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αρκετές χιλιάδες μέλη των συνεργείων καθαρισμού, που με αυταπάρνηση εργάστηκαν για μέρες στο μολυσμένο εργοστάσιο για να «σφραγίσουν» τον αντιδραστήρα διαδήλωσαν χτες στο Κίεβο, διαμαρτυρόμενοι για τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις και τα ειδικά επιδόματα, που αποφάσισε η ουκρανική κυβέρνηση στα πλαίσια του νέου πακέτου λιτότητας…