Πασχαλινή ομόνοια στη Νέα Δημοκρατία έφερε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής το πρωί της Τρίτης. Το ετήσιο μνημόσυνό του, στο ίδρυμα που φέρει το όνομά του στη Φιλοθέη, ήταν η αφορμή να συναντηθούν και να συνομιλήσουν ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς και ο τέως Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.
Ο θερμός εναγκαλισμός του κ. Καραμανλή στον πρόεδρο της Ν.Δ. και στη σύζυγό του κυρία Γεωργία Σαμαρά και οι ευχές για Καλό Πάσχα, αλλά και η δεκαπεντάλεπτη συνομιλία των δυο πολιτικών σημάδεψε την τελετή, στην οποία δίνουν το παρών τα «καραμανλικά» στελέχη.
Η σύντομη συζήτηση που είχαν για τις πολιτικές εξελίξεις και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, για τον οποίο εκφράστηκε έκπληξη για το πως κινείται, κυριάρχησε στο τετ α τετ που αποτέλεσε και την ευκαιρία να πείσουν, ότι οι σχέσεις τους παραμένουν σε πολύ καλό επίπεδο και δεν υπάρχουν παρασκηνιακές προστριβές.
Η συνομιλία τους έγινε στη σκιά της δημόσιας παρέμβασης της Ν.Δ. που υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Καραμανλή, προτάσσοντας το επιχείρημα, ότι το μεγαλύτερο τμήμα του χρέους, οφείλεται σε εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων και για την εξόφληση εξοπλιστικών προγραμμάτων που είχαν παραγγελθεί επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ.
Στην τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κ. Στεφανόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κ. Δ. Σιούφας, οι κκ. Πέτρος Μολυβιάτης, Αχ. Καραμανλής και Πρ. Παυλόπουλος, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος αντίστοιχα του Ιδρύματος, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης, ο πρώην υπουργός κ. Ι. Βαρβιτσιώτης και ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ελ. Ζαγορίτης, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΟΛ, κ. Στ. Ψυχάρης, κ.α.
Οι στρατηγικές Σαμαρά-Καραμανλή
Οι σχέσεις των δυο ανδρών, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται να μην υπάρχουν εντάσεις, ακολουθούν την…πεπατημένη: δηλ. όπως είναι πάντα οι σχέσεις ενός πρώην και ενός νυν, αλλά ποτέ η αντιπαράθεση δεν θα λάβει -εκτός απροόπτου- δημόσιο χαρακτήρα.
Έμπειρα κομματικά στελέχη επισημαίνουν, ότι δεν πρέπει από εδώ και στο εξής, καμία πλευρά να επιχειρήσει να δυναμιτίσει το κλίμα, διότι μια τέτοια εξέλιξη, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και άλλο την πορεία του κόμματος.
«Ο Σαμαράς προσέφερε κάλυψη στον Καραμανλή σε μια σειρά υποθέσεις που πλήγωσαν τους νεοδημοκράτες, όπως το Βατοπαίδι, η Siemens, τα ομόλογα, η εξεταστική για την οικονομία» ανέφερε βουλευτής που ανήκει στην ομάδα υποστηρικτών του κ. Σαμαρά και τόνισε με έμφαση και τη στήριξη της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων Καραμανλή.
Ο κ. Καραμανλής, δεν επιθυμεί να δημιουργήσει προβλήματα στον κ. Σαμαρά και να κατηγορηθεί ότι βάζει εμπόδια στις προσπάθειές του για ανάκαμψη της Ν.Δ. Γι’ αυτό, ακόμα και μετά τη συνομιλία τους στο μνημόσυνο του ιδρυτή της Ν.Δ., δεν θέλησαν από το περιβάλλον του να μεταδώσουν απολύτως τίποτα, για τη συνάντησή, παραπέμποντας στην ηγετική ομάδα.
Προτάσεις για κατ’ ιδίαν συνάντηση ουσίας
Πολλοί στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπεραμύνονται της ανάγκης ενότητας και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες κινήσεις υποχώρησης και οι δυο άνδρες να συναντηθούν και να συνομιλήσουν επί της ουσίας, ώστε να μεταδοθεί μήνυμα ενότητας.
Οι υποστηρικτές αυτής της πρότασης, θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα λυθούν και οι όποιες παρεξηγήσεις, έχουν υπάρξει κατά καιρούς. Δεν αποκλείεται να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες, αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμά τους.
Υπάρχουν όμως στελέχη στο εσωτερικό της Ν.Δ. που υποστηρίζουν, ότι ο κ. Σαμαράς ανέλαβε ένα φορτίο, πολύ μεγαλύτερο από όσο του αναλογούσε και θεωρούν, ότι ο τέως Πρωθυπουργός δεν βοηθάει με τη στάση του τη νέα ηγεσία, αφού η σιωπή του κ. Καραμανλή, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Καραμανλής παρακολουθεί τις εξελίξεις στη ΝΔ και, παρά τις επιμέρους ενστάσεις –όπως λένε οι συνομιλητές του- πως έχει για πτυχές της στρατηγικής και τις κινήσεις του κόμματος, αναγνωρίζει ότι χρειάζεται ακόμα χρόνο η νέα ηγεσία για να κριθεί αντικειμενικά.
Υπάρχουν, όμως και βουλευτές που σημειώνουν, ότι «ορισμένοι βλέποντας ότι δεν κερδίζει η Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, παρά την πτώση του ΠαΣοΚ, θα εισηγούνται, με βάσει τη λανθασμένη τους εκτίμηση, ότι το κόμμα χάνει λόγω του καραμανλικού παρελθόντος και γι’ αυτό δεν θα σταματήσουν να μιλάνε για βαρίδια».