Η Εβδομάδα των Παθών κάθε χρόνο προσφέρεται για θυσίες Διοικητών και υψηλόβαθμών στελεχών ΔΕΚΟ και άλλων Νομικών Προσώπων. Σύμφωνα μάλιστα με μια διαχρονική δεισιδαιμονία, οι υπουργοί που δεν θυσιάζουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας κάποιους διοικητές των υπό την δικαιοδοσία τους Οργανισμών έχουν μεγάλες πιθανότητες να θυσιαστούν οι ίδιοι στον επερχόμενο ανασχηματισμό. Οι Θεοί της ισχύος ζητούν αίμα συνεργατών γι’ αυτό και δεν απορώ που οι κκ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Αν. Λοβέρδος ξεκίνησαν την Μεγάλη Τρίτη τον μακάβριο χορό των αποκεφαλισμών. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης ζήτησε τις παραιτήσεις του προέδρου του ΔΣ της ΔΕΘ κ. Ι. Κωνσταντίνου και του αναπληρωτή διευθυντή κ. Κ. Μαυράκη. Όσο για τον κ. Λοβέρδο δεν επρόκειτο βεβαίως να υστερήσει και ζήτησε την παραίτηση της διοικητού του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».
Πράκτοράς μου στο υπουργείο Υγείας με προετοιμάζει για το splatter που θα ακολουθήσει λέγοντας ότι ο Ανδρέας προτίθεται να συνεχίσει τις θυσίες με την αποκαθήλωση αρκετών άλλων διοικητών νοσοκομείων. Κυκλοφορεί ευρέως μάλιστα ότι ο υπουργός Υγείας έχει θέσει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων για τους διοικητές έτσι ώστε ουδείς να κατορθώσει να ανταποκριθεί και να έχει εν συνεχεία ο υπουργός την ελευθερία να στείλει στο σπίτι του όποιον θέλει. Τέλος, πολλοί στοιχηματίζουν ότι αποκλείεται η Μεγάλη Εβδομάδα να ολοκληρωθεί χωρίς να έχει προχωρήσει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε καρατομήσεις αμνών στις αναρίθμητες ΔΕΚΟ που εποπτεύει.
**
Οι αναξιοπαθούσες ελληνικές τράπεζες δεν έχουν μόνον τις επιθέσεις των αριστερών να αντιμετωπίσουν, αλλά δέχονται και εκ δεξιών πυρά και μάλιστα από την κυρία Μαριέττα Γιαννάκου σε «συμμαχία» με τον κ. Μισέλ Μπαρνιέ. Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ ζήτησε με ερώτησή της να πληροφορηθεί από την Επιτροπή αν οι ελληνικές τράπεζες εφαρμόζουν τις σύγχρονες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης. Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μπαρνιέ απάντησε ότι δεν υπάρχει κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης για τις τράπεζες στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται κάτι που δεν υπάρχει. Τόνισε ωστόσο ότι οι τράπεζες μπορούν να υιοθετήσουν τις σχετικές αρχές που υπάρχουν στην «Πράσινη Βίβλο» για την εταιρική διακυβέρνηση και να βελτιώσουν χαρακτηριστικά όπως η υπευθυνότητα, η λογοδοσία και η διαχείριση κινδύνων. Οι ελληνικές τράπεζες θα σπεύσουν άμεσα να εφαρμόσουν κατά γράμμα τις νουθεσίες της Μαριέττας και του Μισέλ; Μα εννοείται….
**
Όπως σας είχα πρώτος ενημερώσει,. ήλθαν τελικώς χθες οι Γάλλοι, υψηλόβαθμα στελέχη της PMU (γαλλικός ιππόδρομος) και συνάντησαν τους κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Χ. Παμπούκη, τον ειδικό Γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκη και τον ειδικό Γραμματέα ΔΕΚΟ κ. Γ. Κυριακό. Θα αγοράσουν όμως τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος; Η απάντηση είναι ναι μεν, αλλά όχι με πολλά. Ασφαλώς, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν ολόκληρο τον Ιππόδρομο «πακέτο» (συμπεριλαμβανομένων του οικοπέδου και των πανάκριβων σύγχρονοων εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο) αλλά μόνον την διεξαγωγή των Ιπποδρομιών και τις σχετικές υπηρεσίες των στοιχημάτων. Δεν μιλάμε δηλαδή για μια αποκρατικοποίηση των 400 εκατομμυρίων, αλλά για κάτι πολύ πιο «σεμνό και ταπεινό». Συμπέρασμα; Πρώτον, ότι το γαλλικό φιλί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν προβλέπεται να είναι τόσο καυτό όσο ήλπιζε η κυβέρνηση. Και δεύτερον, ότι ο δρόμος για τα 50 δισ. είναι στρωμένος με καβούρια που πετάγονται από τις τσέπες των επίδοξων αγοραστών.
**
Είναι ποτέ δυνατόν οι απολυμένοι της Νέας Δημοκρατίας να κινηθούν δικαστικά κατά του κόμματος; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω, κυρίως γιατί αν το κάνουν θα διαρρήξουν κάθε σχέση με τον κομματικό μηχανισμό και θα αποκλειστούν δια παντός από τα «ρουσφέτια του μέλλοντος», ωστόσο αυτό ακριβώς ακούγεται. Τους εύχομαι καλή επιτυχία, εάν φυσικά το τολμήσουν.
**
Εν τω μεταξύ συνεργάτης μου επισήμανε την απουσία του κ. Μιχ. Λιάπη από το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πρώτη φορά ο πρώην υπουργός (και αγαπημένος ανιψιός) του Καραμανλή απείχε από το μνημόσυνο. Ενδεχομένως ο μεγάλος φόρτος υποχρεώσεων που επιβάλλει μια ζωή περίσκεψης και περισυλλογής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δεν έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Λιάπη να ανταποκριθεί στην οικογενειακή υποχρέωση. Εκείνο που σίγουρα θα τον ευχαριστεί είναι ότι έχασε την ευκαιρία να συναντήσει στην Φιλοθέη τον εξάδελφό του κ. Κ. Καραμανλή. Θα σκέπτεται όμως ότι η επόμενη ευκαιρία, δηλαδή στο μνημόσυνο του 2012, δυστυχώς δεν θα αργήσει να έλθει…