Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατά της ιδιωτικοποίησης

Το σωματείο των εργαζομένων στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα παραχωρήσει το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στην οποία αναμένεται να υπογραμμίσει την αντίθεσή του στην μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ χαμηλότερα του 51%, ενώ θα αναφερθεί και στην απελευθέρωση της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ στον καταναλωτή θα αναφερθεί σήμερα Τρίτη η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Το σωματείο των εργαζομένων στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα παραχωρήσει το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στην οποία αναμένεται να υπογραμμίσει την αντίθεσή του στην μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ χαμηλότερα του 51%, ενώ θα αναφερθεί και στην απελευθέρωση της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα προβλέπει μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ από το 51% έως το 34%, το 2012, με διατήρηση δημοσίου ελέγχου και μάνατζμεντ.

Σύμφωνα με την ΓΕΝΟΠ η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ δεν θα επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα, αντίθετα θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, στην αλλοίωση του κοινωνικού χαρακτήρα της επιχείρησης.

«Θα επιφέρει δυσανάλογη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, με μόνο στόχο την πριμοδότηση των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή»
, τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που έχει παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετίζονται με τον πλήρη διαχωρισμό των δραστηριοτήτων των δικτύων μεταφοράς και διανομής από τις δραστηριότητες της παραγωγής και προσφοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου αντίστοιχα.

Ειδικότερα, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία τριών νέων εταιρειών:

1)
Μιας εταιρείας αμιγώς θυγατρικής της ΔΕΗ, σύμφωνα με το μοντέλο του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς (ΙΤΟ), με την επωνυμία “ΑΔΕΣΜΗΕ Α.Ε.”, στην οποία μεταβιβάζονται οι δραστηριότητες του κλάδου μεταφοράς της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένων και των παγίων του), καθώς και οι δραστηριότητες μεταφοράς που ασκούνται σήμερα από τον ΔΕΣΜΗΕ.

Η νέα εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για την κυριότητα, τη συντήρηση, τη διαχείριση, την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία Εποπτικού Οργάνου (Supervisory Body) του ΑΔΕΣΜΗΕ, το οποίο θα είναι αρμόδιο για σημαντικές αποφάσεις που σχετίζονται με την αξία των παγίων, καθώς και ο διορισμός.

Υπευθύνου Συμμόρφωσης, ο οποίος θα ασχολείται και με την καθημερινή δραστηριότητα του ΑΔΕΣΜΗΕ.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα μεταβίβασης μειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΑΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. σε τρίτους (οι οποίοι πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από συμφέροντα ή δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου), με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας, για την εκτέλεση των έργων που θα προβλέπονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξής της.

2)

Μιας εταιρείας υπεύθυνης για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την επωνυμία “ΛΑΓΗΕ Α.Ε.”, η οποία θα αποτελεί μετεξέλιξη του σημερινού ΔΕΣΜΗΕ. Στη νέα εταιρία το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετέχει αρχικά με ποσοστό 100%, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα μεταβίβασης μέρους της συμμετοχής του σε τρίτους.

3)
Μιας εταιρείας αμιγώς θυγατρικής της ΔΕΗ με την επωνυμία “ΑΔΔΗΕ Α.Ε.”, με αρμοδιότητα τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του δικτύου διανομής, συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Ωστόσο, η κυριότητα των πάγιων στοιχείων του δικτύου διανομής θα παραμείνει στη ΔΕΗ, που θα έχει την υποχρέωση να χρηματοδοτεί την ανάπτυξή του, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.