Ο Ελβετός οικονομολόγος Jan Egbert Sturm παραχώρησε συνέντευξη στη Stuttgarter Zeitung με τον τίτλο «Η Αθήνα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς υποστήριξη».
Ο Καθηγητής Sturm σημειώνει εισαγωγικά ότι παρά τις διαψεύσεις των πολιτικών, αρκεί μία ματιά στις αγορές για να αντιληφθεί κανείς ότι αναμένουν μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Με το πρόγραμμα βοηθείας για την Ελλάδα κερδήθηκε χρόνος και η χώρα καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης, αλλά «δεν θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα μετά το 2013 χωρίς υποστήριξη», υποστηρίζει ο Sturm.
Ο Ελβετός οικονομολόγος έχει αναπτύξει από κοινού με συναδέλφους του μία θεωρία για την αναδιάρθρωση χρέους χωρών της Ευρωζώνης. Στη θεωρία αυτή υπάρχουν τρεις βαθμίδες – στάδια. Εάν ένα κράτος έχει βραχυπρόθεσμα προβλήματα χρηματοδότησης, λαμβάνει βοήθεια για μία περίοδο δύο ετών. Εάν τα προβλήματα επιμένουν μετά το διάστημα αυτό, μιλάμε πλέον για «επαπειλούμενη χρεωκοπία». Σε αυτό το στάδιο, οι πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν τμήματος των απαιτήσεών τους (από 20% μέχρι 50%). Το υπόλοιπο του χρέους μετατρέπεται σε ομόλογα, τα οποία «ασφαλίζονται» σε ποσοστό 80% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Εάν ούτε αυτή η λύση αποδώσει αποτελέσματα, ακολουθεί η χρεωκοπία του κράτους.
Η Ελλάδα βρίσκεται, σύμφωνα με τον Καθηγητή Sturm, στο δεύτερο στάδιο. Για την προτεινόμεη λύση, ως προϋπόθεση τίθεται η δυνατότητα ενός reprofiling των ομολόγων. Τέτοια πρόβλεψη υπάρχει για νέα μόνο ομόλογα από το 2013 και μετά στην Ευρώπη.
Στο ερώτημα πώς θα αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση μέχρι τότε, ο Sturm υποστηρίζει ότι, εάν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις των πολιτικών, δεν εργάζονται στην κατεύθυνση μίας βιώσιμης λύσης για τη χώρα. Κατά συνέπεια, στην περίπτωση της Ελλάδας θα εφαρμοστεί μία ad hoc λύση. Το ευκολότερο θα ήταν να υπάρξει ένα «κούρεμα» στις απαιτήσεις των πιστωτών.
«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φοβούνται, ωστόσο, ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν είναι αρκετά ανθεκτικό, ώστε να αντέξει ένα τέτοιο χτύπημα», εκτιμά ο Sturm. Είναι πάντως καλύτερα τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι όσο πιο άμεσα γίνεται: «Είναι προτιμότερο, εάν είναι απαραίτητο από συστημική άποψη, να στηρίζονται απευθείας οι τράπεζες, παρά πλαγίως μέσω της Ελλάδας».
Όσον αφορά την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ο Ελβετός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι οι χώρες αυτές είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα. «Μόνο με την ανάπτυξη θα σωθεί η Ελλάδα», τονίζει ο Sturm.
Τέλος, ερωτηθείς για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο κόστος διάσωσης κρατών μετά το 2013, ο Sturm δηλώνει ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα είναι αναμενόμενη συνέπεια αυτής.
Frankfurter Allgemeine Zeitung:
«Παρά τις έντονες διαψεύσεις, στις χρηματαγορές αναμένεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σ’ αυτή την περίπτωση οι επενδυτές θα πρέπει να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους. Οι εναλλακτικές που συζητούνται εκτείνονται από “haircut” έως συμφωνία τύπου Paris Club» (Reuters).
Frankfurter Rundschau:
«Η Ελλάδα δε θα καταφέρει να “βγάλει” το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση, πιστεύουν μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, όπως πληροφορήθηκε το Reuters από κυβερνητικούς κύκλους. Αυτό όμως, όπως υποστηρίζουν, δε σημαίνει και ότι η κυβέρνηση θα το επιδιώξει. Σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα έχει ήδη διαβουλευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ για ένα τέτοιο βήμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε τέτοιου είδους εικασίες. “Δεν υπάρχουν σε κανένα επίπεδο συζητήσεις επ’ αυτού του θέματος”, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Η ελληνική κυβέρνηση απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. Κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες στη χώρα, προειδοποίησε η ελληνική κεντρική τράπεζα».