«Δυνατή η εξυγίανση χωρίς αναδιάρθρωση χρέους»

Ρεπορτάζ του Wolfgang Proissl στηνεφημερίδα Financial Times Deutschland, με τίτλο «Ο Βέλλινκ θέλει ταχεία αντίδραση στον πληθωρισμό» και υπότιτλο «Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας υπαινίσσεται περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου – Προειδοποίηση για ενδεχόμενο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους», αναφέρεται σε δηλώσεις του ολλανδού τραπεζίτη στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ προς την εφημερίδα, μεταξύ άλλων και για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ρεπορτάζ του Wolfgang Proissl στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, με τίτλο «Ο Βέλλινκ θέλει ταχεία αντίδραση στον πληθωρισμό» και υπότιτλο «Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας υπαινίσσεται περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου – Προειδοποίηση για ενδεχόμενο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους», αναφέρεται σε δηλώσεις του ολλανδού τραπεζίτη στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ προς την εφημερίδα, μεταξύ άλλων και για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:

«Ακόμα δεν τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, αλλά δεν είμαστε και πολύ μπροστά απ’ αυτές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παρακολουθούμε τη νομισματική κατάσταση και να δράσουμε, εν ανάγκη, αμέσως», δήλωσε ο Βέλλινκ.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο έμπειρος διοικητής της κεντρικής ολλανδικής τράπεζας απέρριψε κατηγορηματικά όλα τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης. Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, οι πιστωτές χάνουν μέρος των χρημάτων τους. «Μελετήσαμε προσεκτικά την ελληνική περίπτωση και κάναμε μια ανάλυση βιωσιμότητας. Με αυτήν ως βάση λέμε ότι: Είναι δυνατόν να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και να τεθεί και πάλι σε τροχιά η εθνική της οικονομία», τόνισε ο Βέλλινκ.

Ο ίδιος αποδίδει σε άγνοια τα αιτήματα που διατυπώνονται για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας: «Όταν κάποιοι ζητούν αναδιάρθρωση, είναι σαν να λένε: Παρακαλώ, στείλτε μου τον λογαριασμό. Είναι πιθανό ότι στην πραγματικότητα δεν θέλουν κάτι τέτοιο. Προφανώς πολλοί δεν καταλαβαίνουν πόσο μεγάλος θα ήταν ο λογαριασμός». Ο Βέλλινκ όμως θεωρεί ότι υπάρχουν και ηθικοί λόγοι, για τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους της λιτότητας και εξυγίανσης. «Αυτές οι χώρες έκαναν λάθη κατά το παρελθόν. Το οφείλουν στον εαυτό τους να λύσουν τώρα και τα δικά τους προβλήματα», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.