Αντίλογος για τα ευρωεπιτόκια μέσα από την ΕΚΤ

«Σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως είναι η σημερινή, πρέπει να αντισταθμίζουμε τα δόγματα με τον πραγματισμό», δήλωσε ο ευρωτραπεζίτης Μίκαελ Μπονέλο απαντώντας στα «γεράκια» της ΕΚΤ που προαναγγέλλουν κι άλλες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ.



«Σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως είναι η σημερινή, πρέπει να αντισταθμίζουμε τα δόγματα με τον πραγματισμό», δήλωσε ο ευρωτραπεζίτης Μίκαελ Μπονέλο απαντώντας στα «γεράκια» της ΕΚΤ που προαναγγέλλουν κι άλλες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην θέτουμε επιπλέον εμπόδια στις χώρες που προσπαθούν να διαχειριστούν τα προβλήματα υπερχρέωσης, που αντιμετωπίζουν», εξήγησε ο Μπονέλο, ο οποίος ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας μετέχει στο 23μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

«Δεν έχουμε ξεπεράσει την κρίση χρέους και ο τραπεζικός τομέας κάποιων κρατών, ο οποίος αποτελεί το κλειδί της εξεύρεσης μιας λύσης στην κρίση, παραμένει ακόμη πολύ εύθραυστος», πρόσθεσε ο Μπονέλο.

Ο μαλτέζος ευρωτραπεζίτης τόνισε ότι η πληθωριστική δυναμική είναι σήμερα πιο περίπλοκη από όσο ήταν κατά το παρελθόν, καθώς κατά ένα μεγάλο μέρος ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι εισαγόμενος. «Ως εκ τούτου δεν έχουμε πολλά περιθώρια αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων», σημείωσε ο Μπονέλο.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει ξεπεράσει από τον περασμένο Δεκέμβριο το ανώτατο ανεκτό από την Ευρωτράπεζα όριο του 2% (το Μάρτιο είχε εκτιναχθεί στο 2,7%). Για να ελέγξει την κούρσα των τιμών η ΕΚΤ αύξησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 1,25% από το 1% στο οποίο ήταν καθηλωμένο επί σχεδόν τρία έτη για να βοηθηθεί η ευρωπαϊκή οικονομία να ξεπεράσει την χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών, η αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων οφείλεται εν πολλοίς στην κούρσα των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων. Ο δομικός πληθωρισμός (ο δείκτης που εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια) μόλις ξεπερνά το 1%, σύμφωνα με τις αναλύσεις αυτές.

Οι δηλώσεις του μαλτέζου τραπεζίτη Μπονέλο αποτελούν ουσιαστικά τον πρώτο αντίλογο στην κρατούσα, απ’ όσο φαίνεται, άποψη στην ΕΚΤ που υποστηρίζει την άσκηση σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής – πολλοί ευρωτραπεζίτες προανήγγειλαν τις τελευταίες ημέρες περαιτέρω αυξήσεις των ευρωεπιτοκίων, δηλώσεις που επηρεάζουν αρνητικά σήμερα τις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων καθώς δημιουργούν στους επενδυτές φόβους για τις επιπτώσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων από την αύξηση του κόστους δανεισμού τους και από το φρενάρισμα, που θα επιφέρει η αύξηση των επιτοκίων, στους ρυθμούς ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο «επώνυμοι» παρατηρητές των διεθνών οικονομικών και χρηματοοικονομικών εξελίξεων, που άλλωστε δεν φημίζονται για τα φιλοευρωπαϊκά τους αισθήματα, ο Τζορτζ Σόρος και ο Νουριέλ Ρουμπινί, έχουν ασκήσει κριτική στην αλλαγή νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, προειδοποιώντας για πιθανή ανακοπή της αναιμικής και εύθραυστης αναπτυξιακής ορμής που έχει ανακτήσει η ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Ρουμπινί μάλιστα προέβλεψε νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση σε περίπτωση συντονισμένης εφαρμογής αντιπληθωριστικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες. Το παρατσούκλι βεβαίως του τουρκικής καταγωγής καθηγητή του Χάρβαρντ είναι «Δρ. Καταστροφή»…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.