EN TAXEI

Μπροστά σε ένα άγνωστο ως τώρα υποατομικό σωματίδιο, ενδεχομένως και σε μια εντελώς νέα μορφή δύναμης στη φύση, υποστηρίζουν ότι έχουν ίσως βρεθεί ερευνητές του αμερικανικού εργαστηρίου Fermilab που εργάζονται στον Τevatron, τον μέχρι πρότινος μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον πλανήτη. Αν και προς το παρόν διατηρούν συγκρατημένη στάση αφήνοντας ένα περιθώριο σφάλματος, θεωρούν ότι η παρατήρησή τους ευσταθεί. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για τη σημαντικότερη ανακάλυψη που έχει σημειωθεί στη Φυσική τα τελευταία 50 χρόνια.

Μυστηριώδες σωματίδιο

Μπροστά σε ένα άγνωστο ως τώρα υποατομικό σωματίδιο, ενδεχομένως και σε μια εντελώς νέα μορφή δύναμης στη φύση, υποστηρίζουν ότι έχουν ίσως βρεθεί ερευνητές του αμερικανικού εργαστηρίου Fermilab που εργάζονται στον Τevatron, τον μέχρι πρότινος μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον πλανήτη. Αν και προς το παρόν διατηρούν συγκρατημένη στάση αφήνοντας ένα περιθώριο σφάλματος, θεωρούν ότι η παρατήρησή τους ευσταθεί. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για τη σημαντικότερη ανακάλυψη που έχει σημειωθεί στη Φυσική τα τελευταία 50 χρόνια. Το ενδεχομένως νέο σωματίδιο εμφανίστηκε με τη μορφή μιας «ύποπτης ανωμαλίας» στα δεδομένα του Τevatron. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανωμαλία αυτή αποτελεί μια σημαντική ένδειξη για την οποία υπάρχουν δύο πιθανές ερμηνείες: η μία είναι να δηλώνει την παρουσία μιας νέας εκδοχής του μποζονίου Χιγκς και η δεύτερη να αντιπροσωπεύει μια άγνωστη έως σήμερα δύναμη στη φύση, η οποία έρχεται να προστεθεί στη βαρύτητα, στον ηλεκτρομαγνητισμό και στις πυρηνικές δυνάμεις.

Μήλο σημαίνει υγεία

Η λαϊκή ρήση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» επαληθεύεται για άλλη μία φορά. Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριδας διαπίστωσαν ότι γυναίκες που ενέταξαν το μήλο στην καθημερινή διατροφή τους απώλεσαν βάρος και μείωσαν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα τους. Ειδικότερα, οι αμερικανοί επιστήμονες παρακολούθησαν για έναν χρόνο 160 γυναίκες ηλικίας 45 έως 65 ετών. Ογδόντα από αυτές έτρωγαν 75 γραμμάρια ξερά δαμάσκηνα κάθε ημέρα, ενώ οι υπόλοιπες 80 έτρωγαν την ίδια ποσότητα ξερών μήλων σε συνδυασμό με την κανονική διατροφή τους. Οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις σε τρεις, έξι και δώδεκα μήνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα θετικά αποτελέσματα της προσθήκης του μήλου στη διατροφή των γυναικών φάνηκαν μετά την πάροδο έξι μηνών.

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο είχαν χάσει ενάμισι κιλό σωματικό βάρος, ενώ είχαν μειώσει κατά 23% τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα τους. Επιπροσθέτως, είχαν μειώσει τα επίπεδα άλλων δεικτών κινδύνου για καρδιοπάθειες, όπως η C αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Εμβόλιο γρίπης σε σπρέι

Θετικά είναι τα αποτελέσματα των δοκιμών ενός ρινικού σπρέι που ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές το οποίο λειτουργεί ως εμβόλιο γρίπης. Το σπρέι φαίνεται μέχρι στιγμής ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και πιθανώς πιο αποτελεσματικό από τα συμβατικά εμβόλια που χορηγούνται με ένεση. Με δεδομένο ότι η λήψη του φαρμάκου μέσω του σπρέι είναι πιο απλή και ανώδυνη από την ένεση, πολλοί πιστεύουν ότι ίσως αντικαταστήσει στο μέλλον τα συμβατικά εμβόλια. Το σπρέι ανέπτυξαν επιστήμονες του Ιατρικού Κολεγίου Ολμπανι της Νέας Υόρκης, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα συστατικά που περιέχει το συμβατικό εμβόλιο προσθέτοντας μια φυσική ανοσοποιητική χημική ουσία, την ιντερλευκίνη-12, η οποία ανήκει στις κυτοκίνες. Το σπρέι λειτουργεί σε δύο επίπεδα: από τη μία πλευρά αυξάνει την αντίσταση των ρινικών διόδων στις μολύνσεις, ενώ παράλληλα εμποδίζει τη λοίμωξη να διεισδύσει και τελικά να προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ηχορρύπανση «τραυματίζει» τα κεφαλόποδα

Στη λίστα των θαλάσσιων οργανισμών που ενοχλούνται από τον θόρυβο που προκαλείται στη θάλασσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα (π.χ., σόναρς, εργασίες εξόρυξης πετρελαίου κτλ.) προστίθενται τα καλαμάρια, τα χταπόδια και οι σουπιές. Εχει διαπιστωθεί ότι η ηχορρύπανση ενοχλεί, μπερδεύει και προκαλεί ακόμη και βλάβες στην υγεία των φαλαινών, των δελφινιών και ορισμένων ψαριών. Ερευνητές του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης διαπίστωσαν ότι επιπροσθέτως η ηχορρύπανση μπλοκάρει τους μηχανισμούς ισορροπίας των κεφαλόποδων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ηχορρύπανση προκαλεί βλάβες στις στατοκύστεις, μικρούς σάκους που περιέχουν πολύ ευαίσθητα τριχίδιαείναι το όργανο που επιτρέπει στα κεφαλόποδα να προσδιορίζουν τη θέση τους σε σχέση με τον ορίζοντα.

Πορτοκάλια χωρίς κουκούτσια

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν μια νέα ποικιλία πορτοκαλιών, στο εσωτερικό των οποίων δεν υπάρχουν κουκούτσια. Συνήθως τα πορτοκάλια έχουν 15-30 κουκούτσια, ενώ οι καρποί της νέας ποικιλίας διαθέτουν το πολύ δύο-τρία κουκούτσια. Το νέο είδος πορτοκαλιού, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, θα προσελκύσει τους λάτρεις του φρούτου που τους αρέσει να το τρώνε ωμό αλλά τα κουκούτσια τούς ενοχλούσαν. Η νέα ποικιλία ονομάζεται Κinnow LS και την ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας με διασταυρώσεις. Τα πορτοκάλια της νέας ποικιλίας, τα οποία εικονίζονται στη φωτογραφία, έχουν μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μανταρίνι, λεπτή λεία φλούδα και, σύμφωνα με τους δημιουργούς τους, πολύ γλυκιά γεύση.

Αμφιβληστροειδής εργαστηρίου

Βλαστικά κύτταρα ποντικών μετετράπησαν σε μια αρχική μορφή του αμφιβληστροειδούς, εξέλιξη η οποία μπορεί μια ημέρα να οδηγήσει σε μεταμοσχεύσεις του χιτώνα του ματιού με μοσχεύματα που θα προέρχονται από κύτταρα των ίδιων των ασθενών. Το επίτευγμα ανήκει στον Γιοσίκι Σασάι από το Κέντρο Ρίκεν για την Εξελικτική Βιολογία στο Κόμπε της Ιαπωνίας και στους συνεργάτες του. Η μετατροπή των βλαστικών κυττάρων σε κύτταρα του αμφιβληστροειδούς έγινε με χρήση ενός γονιδίου που εκφράζεται στον συγκεκριμένο χιτώνα. Στη συνέχεια τα κύτταρα καλλιεργήθηκαν σε μια πρωτεϊνούχο μήτρα ώστε να δημιουργήσουν ιστό. Μέσα σε διάστημα 12 ημερών τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς δημιούργησαν μια κοιλότητα· στα έμβρυα το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ιστού εξελίσσεται στον αμφιβληστροειδή, τη φωτοευαίσθητη μεμβράνη που «ντύνει» το εσωτερικό του ματιού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.