Ιδιωτικοποιήσεις α λα… τούρκα

«Πολλά λόγια, λίγα έργα» είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει η τρόικα σε ό,τι αφορά την πρόοδο του μνημονίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο είναι ασαφές και εν πολλοίς εικονικό και αυτή η αξιολόγηση τελεί εν γνώσει του κ. Γ. Παπανδρέου και του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Η μείωση του ελλείμματος υποστηρίζεται κυρίως από... ξόρκια κατά της σπατάλης, ενώ το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή θεωρείται αποτέλεσμα λογιστικών και πολιτικών συμβιβασμών.

«Πολλά λόγια, λίγα έργα» είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει η τρόικα σε ό,τι αφορά την πρόοδο του μνημονίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο είναι ασαφές και εν πολλοίς εικονικό και αυτή η αξιολόγηση τελεί εν γνώσει του κ. Γ. Παπανδρέου και του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Η μείωση του ελλείμματος υποστηρίζεται κυρίως από… ξόρκια κατά της σπατάλης, ενώ το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή θεωρείται αποτέλεσμα λογιστικών και πολιτικών συμβιβασμών. Συμβιβασμών ανάμεσα στις ανά υπουργείο μελέτες των εταιρειών συμβούλων που κλήθηκαν να συνδράμουν το υπουργείο Οικονομικών, στις εκθέσεις των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου και στην πολιτική ατζέντα του εκάστοτε υπουργού.

Προεξοφλείται ότι οι κκ. Γιούργκεν Κρέγκερ (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα απαιτήσουν βαθύτερη αποσαφήνιση των μέτρων, ενώ ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει εντός των κύκλων της τρόικας το κατά πόσον θα επιβληθούν στην Ελλάδα νέες περικοπές αποδοχών των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Ορισμένα στελέχη της τρόικας εκτιμούν ότι οι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι αναπόφευκτες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, ενώ άλλοι αντιτείνουν ότι μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει νέα καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας και θα επιτείνει την υστέρηση των εσόδων εγκλωβίζοντας σε αδιέξοδο το πρόγραμμα και τη χώρα. Το πιθανότερο είναι ότι η περαιτέρω μείωση του κόστους μισθών και συντάξεων θα επιτευχθεί μέσω της επιβολής του Ενιαίου Μισθολογίου, για το οποίο η κυβέρνηση έχει σχετικώς προετοιμάσει την κοινή γνώμη. Η εξοικονόμηση πόρων αναμένεται να ενισχυθεί με τη σαφέστερη συμπερίληψη στο μνημόνιο της δέσμευσης για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου.

Η σύσκεψη

Σε πρόσφατη σύσκεψη στελεχών της τρόικας στα γραφεία της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης επικράτησε εκκωφαντική αμηχανία όταν συνεργάτες του κ. Θ. Πάγκαλου υποστήριξαν ότι έπειτα από μια εργώδη ετήσια προσπάθεια συγχωνεύσεων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου επιτεύχθηκε δημοσιονομικό όφελος ύψους…

10 εκατ. ευρώ. «Οπως αποδείχθηκε, ξεκινήσαμε χαλαρά» παραδέχεται προς «Το Βήμα της Κυριακής» στέλεχος της τρόικας κάνοντας αυτοκριτική. «Επρεπε να ήμασταν πολύ περισσότερο πιεστικοί και προφανώς αυτό θα γίνει από εδώ και στο εξής. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι πρέπει να επιδειχθεί μεγαλύτερη επιμονή στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

Η αναδιάρθρωση

Οσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, παρά τους φόβους περί του αντιθέτου, αυτή θεωρείται εξασφαλισμένη για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί η μη καταβολή της μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη και να κλονίσει τις αγορές (που εμφανίζονται εσχάτως νευρικές ακόμη και απέναντι στις ΗΠΑ…). Και, δεύτερον, γιατί η ελληνική κυβέρνηση θεωρείται απίθανο ότι θα αρνηθεί να υπογράψει ένα επικαιροποιημένο μνημόνιο «ενισχυμένων δεσμεύσεων» αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα διακινδυνεύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την ομαλότητα στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, κεκλεισμένων των θυρών τα στελέχη της αντιπροσωπείας τη θεωρούν αναπόφευκτη εδώ και μήνες. Δεν την αγγίζουν, ωστόσο, διότι θεωρείται «ραδιενεργό υλικό», ο χειρισμός του οποίου γίνεται σε ανώτατο επίπεδο με τις μέγιστες προφυλάξεις.

«ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ»

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής»,οι εμπειρογνώμονες της τρόικας προετοιμάζουν οδικούς χάρτες (road maps) για μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις.Κάποιος ή κάποιοι από αυτούς θα συμπεριληφθούν στο μνημόνιο και θα προσδιορίζουν τα χρονικά όρια από την πρόσληψη συμβούλου για την αποτίμηση της αξίας της εκάστοτε δημόσιας επιχείρησης ως τη δημοσίευση της προκήρυξης για την πώλησή της.Αναφέρεται μάλιστα ως παράδειγμα η «τουρκική περιπέτεια» με το ΔΝΤ, όταν το 2002 συμπεριλήφθηκαν στο τουρκικό μνημόνιο τα στάδια για την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων,καθώς και του 51% της Turk Telekom που κατείχε το κράτος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, οι προχθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί διαθέσεως πακέτων μετοχών μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων σε βάθος χρόνου δωδεκαμήνου δύσκολα θα «επιζήσουν» της έλευσης της τρόικας.Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων,ύψους 50 δισ.ευρώ,έχει ήδη καθυστερήσει.

Εντός της τρόικας είναι κραταιά η θέση ότι πρέπει «εδώ και τώρα» να πωληθεί ό,τι μπορεί να πωληθεί προτού η ύφεση διαβρώσει ακόμα περισσότερο τις αποτιμήσεις του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων.Πιστεύεται ότι μια δυναμική εκκίνηση του προγράμματος θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών,θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια και θα αναθερμάνει το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα.Κατά τούτο το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα των πρώτων ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να είναι μεγαλύτερο των καθαρών εσόδων από αυτές.Παράλληλα τα έσοδα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για μια λίαν συμφέρουσα επαναγορά ελληνικών κρατικών τίτλων,που σήμερα αποτιμώνται περίπου στο 60% της ονομαστικής αξίας τους.

Οπως λοιπόν υποστηρίζουν στελέχη της τρόικας,«αν πωλήσετε μια δημόσια επιχείρηση προς δύο δισεκατομμύρια,θα μπορέσετε να επαναγοράσετε ομόλογα ονομαστικής αξίας τριών δισεκατομμυρίων,άρα με 2 δισ.
μειώνετε το χρέος κατά 3 δισ.,χωρίς να υπολογίζουμε το απτό όφελος από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και την αναθέρμανση της επενδυτικής δραστηριότητας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.