Οι διασημότητες αποτελούν τη νέα πολιτισμική ελίτ, γράφει ο Georg Franck, καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Βιέννης. Αυτό ισχύει και στον χώρο του Πανεπιστημίου. Πέρασε ο καιρός που ο διάλογος μεταξύ διανοητών στηριζόταν στην ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων. Σήμερα έχει καταλήξει αγορά, στην οποία προσφέρεται πληροφορία με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της μέγιστης προβολής.
Μήπως η διαρκώς εντεινόμενη στροφή προς τα μέσα μαζικής επικοινωνίας σηματοδοτεί τον εκδημοκρατισμό της υψηλής κουλτούρας; Αφελής πεποίθηση, πιστεύει ο Franck. Μάλλον πρόκειται για την ανάδυση νέων «φεουδαρχών»- και εννοεί τα μέσα επικοινωνίας- που έχουν την εξουσία να απονέμουν κατά βούληση το προνόμιο της διασημότητας.
Οσο για το νέο μέσο του Διαδικτύου, ο γερμανός δημοσιογράφος Florian R tzer γράφει ότι οι αρχικές προσδοκίες για απεριόριστη ελευθερία και ισότητα σε έναν διαφορετικό κοινωνικά και πολιτικά κυβερνοχώρο έχουν αλλάξει πολύ.
Παρακολουθούμαστε και ελεγχόμαστε όλο και περισσότερο. Νέοι κοινωνικοί διαχωρισμοί θα προκύψουν μεταξύ εκείνων που μπορούν να ξεφύγουν από αυτόν τον έλεγχο και εκείνων που αδυνατούν. Θα εμφανιστούν «ψηφιακοί αριστοκράτες», οι οποίοι θα μπορούν να αποφασίσουν πότε, πού και υπό ποιες συνθήκες θα είναι on- και offline. Στις «ψηφιακές φτωχογειτονιές» θα κατοικούν άνθρωποι που στερούνται τα μέσα για να αξιοποιήσουν ουσιαστικά τις δυνατότητες που παρέχει ο ψηφιακός χώρος ή για να εξαιρεθούν από αυτόν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ