Ποια είναι τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος

Μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου από 51% στο 34% σε μια σειρά ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, άντληση 2,3 δις. ευρώ από την αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΑΣΑ, ΕΡΤ, ΕΑΒ) και πώληση της ΛΑΡΚΟ εντός του 2011 περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και στο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων.

Μέτρα ύψους 23+3 δισ. ευρώ θα λάβει η κυβέρνηση έως το 2015, σύμφωνα με το μεοσπρόθεσμο πρόγραμμα που ανακοίνωσε την Παρασκευή.

Τα 3 δισ. είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν εφέτος για να καλυφθούν οι «αστοχίες» στον προϋπολογισμό και να διασφαλισθεί η επιτυχία των δημοσιονομικών στόχων του 2011.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέτρα θα εξειδικευτούν και θα παρουσιαστούν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μετά το Πάσχα.

Οι δαπάνες, που το 2009 έφτασαν να αντιστοιχούν στο 53% του ΑΕΠ, προβλέπεται ότι θα μειωθούν έως το 2015 στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2003, περίπου 44% του ΑΕΠ.

Για τα έσοδα, που το 2009 κατέρρευσαν στο 38% του ΑΕΠ, ο στόχος είναι το 2015 να φτάσουν στα επίπεδα του 2000, περίπου στο 43% του ΑΕΠ.

Μεγαλύτερο εμπόδιο στην κυβερνητική προσπάθεια είναι οι υψηλές δαπάνες για τόκους που από το επίπεδο του 4-5% του ΑΕΠ σε όλη την περίοδο 2000-2006 έφτασαν πλέον να ξεπερνούν το 7% του ΑΕΠ. Μέχρι το 2015 η επιβάρυνση από τόκους θα αυξηθεί περίπου 8,5 δισ. ευρώ.
Μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ, πώληση της συμμετοχής των καζίνο, επέκταση των αδειών κινητής τηλεφωνίας και της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι τα βασικά στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) για το διάστημα 2012-2015 το οποίο ανακοίνωσε την Παρασκευή το μεσημέρι ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, στην κοινοβουλευτική ομάδα του Πα.Σο.Κ.

Το ίδιο πλαίσιο προβλέπει , ακόμη την κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και επανεξέταση των κοινωνικών επιδομάτων. Σε ότι αφορά, ειδικότερα, τον Δημόσιο τομέα, προβλέπεται η μείωση μισθολογικών και λειτουργικών δαπανών με περιορισμό των προσλήψεων, η αναδιάρθρωση φορέων και ΔΕΚΟ, ο εξορθολογισμός της Υγείας και της Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και η μείωση των δαπανών ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, εντός του 2011 προβλέπεται:

-Μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ
-Πώληση της δημόσιας συμμετοχής στα καζίνα
-Πώληση της ΛΑΡΚΟ
-Επέκταση των αδειών κινητής τηλεφωνίας
-Μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 34%
-Μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΠΑΠ
-Πρόσκληση ιδιωτών επενδυτών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
-Μετοχοποίηση κρατικών λαχείων
-Ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών (φρουτάκια)
-Επέκταση σύμβασης παραχώρησης στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και σταδιακή μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου.

Από το 2012 και έπειτα : Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαχωρίζεται . Το Παρακαταθηκών διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα του προκειμένου να χρηματοδοτεί τους δήμους. Το εμπορικό κομμάτι θα πωληθεί εντός του 2012.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα μετεξελιχθεί ως το 2013 και η συμμετοχή του δημοσίου σε αυτό θα μειωθεί.
Στα ΕΛΤΑ θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.
Στον ΟΔΙΕ (Οργανισμός Ιπποδρομιών) θα ξεκινήσει διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Ειδική αναφορά υπάρχει για την Αγροτική Τράπεζα, η οποία βρίσκεται όπως αναφέρεται στο σχέδιο σε διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Στο τέλος της πορείας αυτής σημειώνεται θα υπάρξει μείωση της συμμετοχή του δημοσίου.

Επίσης, προβλέπεται αναδιοργάνωση σε μια σειρά ΔΕΚΟ όπως ο ΟΣΕ, ο ΟΑΣΑ, η ΕΡΤ, η ΕΑΒ, κ.α. Επιπλέον, καταργήσεις φορέων αλλά και συγχωνεύσεις σε Εφορίες, τελωνεία, προξενεία, γραφεία Τύπου και μείωση αστυνομικών τμημάτων.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του δημοσίου, προβλέπεται διατήρηση της ισορροπίας 5:1 στις αποχωρήσεις/ προσλήψεις, μείωση των συμβασιούχων σε ποσοστό 10% κατ´ έτος, και άυξηση του ωραρίου από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.