Μεταφορά τραυματιών από τη Λιβύη στην Κρήτη

Βερολίνο Νίκος Χειλάς

Η Ελλάδα προετοιμάζει ένα πρώτο πλοίο για τη μεταφορά τραυματιών από τη Λιβύη. Και οι τραυματίες θα νοσηλευθούν πολύ πιθανόν στην Κρήτη. Αυτό δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο Δημήτρης Δρούτσας στο περιθώριο της διήμερης άτυπης συνόδου των υπουργών εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ.

Η προετοιμασία, πρόσθεσε ο υπουργός, γίνεται σε συνεννόηση με το Κατάρ, που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μεταφορά δικών του πολιτών. Παράλληλα, η Ελλάδα εξετάζει τη χωρητικότητα των υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Κρήτη, έτσι ώστε σε περίπτωση που τα Ηνωμένα Έθνη την επιλέξουν ως κέντρο νοσηλείας, να μπορέσει να παράσχει ένα μέγιστο υπηρεσιών.

Οι ενέργειες της Ελλάδας γίνονται στο πλαίσιο μιας γενικότερης προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής καταστροφής», είπε, που συντελείται στη Λιβύη. Στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λισαβώνα, πρόσθεσε, δόθηκε εντολή στην Επιτροπή Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Κοινότητας να προετοιμάσει σχετικά σχέδια, έτσι ώστε η βοήθεια να είναι αμέσως διαθέσιμη σε περίπτωση που ζητηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο έλληνας υπουργός απέφυγε να σχολιάσει το ενδεχόμενο, ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσε να αποτελέσει το «δούρειο ίππο» για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ή ότι και ακόμα αν αποκλειόταν τέτοια πρόθεση, η στρατιωτική διασφάλιση της θα μπορούσε να προκαλέσει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών με τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι. «Ο πόλεμος γίνεται έτσι κι αλλιώς» είπε. «Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν πρόκειται να τον επηρεάσει».

Ο κ.Δρούτσας, επανέλαβε την ελληνική θέση, ότι η τελική λύση του «Λιβυκού» θα πρέπει να είναι πολιτική. Σε αυτό, είπε, συμφώνησαν τελικά όλες οι πλευρές. Ο πόλεμος, πρόσθεσε μέλος της πολωνικής αντιπροσωπείας, αποτελεί κι εδώ συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα – όχι αντιστρόφως.

Την παράσταση πάντως στο «Λιβυκό» έκλεψαν σήμερα τρία πρόσωπα που βρίσκονται μακριά από το Βερολίνο: ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο γάλλος ομόλογός του Νικολά Σαρκοζί και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που σε κοινό άρθρο στους Times της Νέας Υόρκης υπερασπίζονται τις νατοϊκές επιθέσεις και βεβαιώνουν, ότι δεν πρόκειται να τις σταματήσουν εωσότου ο Μουαμάρ Καντάφι εκδιωχθεί από την εξουσία.

«Αυτό επιδεικνύει ενότητα σε επίπεδο κορυφής, δεν μπορεί όμως να αποκρύψει το γεγονός, ότι στο βάθος το ΝΑΤΟ είναι συντρίμμια και θρύψαλα στο θέμα της Λιβύης, όπως αυτό φάνηκε καθαρά στο Βερολίνο» ήταν το σχόλιο γερμανού αναλυτή.

Αλλά ούτε και στο θέμα του Αφγανιστάν υπήρξε ιδιαίτερη ομόνοια. Το «σόου» του επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων Ντέιβιντ Πετρέους (παρουσίασε με βίντεο την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή) δεν μπόρεσε να καλύψει τις συμμαχικές διαφορές σε ότι αφορά το «ρυθμό της εξόδου» των στρατευμάτων της ISAF από τη χώρα.

Από τη σύνοδο δεν έλειψε η αναπόφευκτη «ψιλή» ελληνοτουρκική κόντρα. Αυτή ξέσπασε, όταν το λόγο πήρε ο τούρκος υπουργός εξωτερικών ο οποίος, αφού χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «λάθος» των ιθυνόντων της, δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν αποδέχεται την κυβέρνηση της Λευκωσίας ως επίσημο συνομιλητή στο τραπέζι του ΝΑΤΟ. «Αυτή εκπροσωπεί μόνο τους Ελληνοκύπριους, όχι όλο τον πληθυσμό της Κύπρο» πρόσθεσε.

«Η απάντηση μου ήταν, με αφορμή και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, ότι το βασικό είναι να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο» είπε ο κ.Δρούτσας. «Και αυτό, όπως και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνουν καθαρά, ποιος εκπροσωπεί και πόσο την Κύπρο». Οι παριστάμενοι, πρόσθεσε, δεν πήραν ανοικτά θέση στο θέμα, στο διάλειμμα της συνόδου τον συνεχάρησαν όμως για τη στάση του.

Η ατμόσφαιρα κουφόβραζε και κατά τη σημερινή συνάντηση του κ.Δρούτσα με τον ούγρο ομόλογό του Γιάνος Μαρτόνι. Ο έλληνας υπουργός παραπονέθηκε για το γεγονός, ότι ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ούρμπαν, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε παραλογισμό το γεγονός, ότι εξαιτίας της διαμάχης για την ονομασία της FYROM, η χώρα αυτή δεν μπορεί να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα. Ο κ.Δρούτσας επισήμανε, ότι μια προεδρεύουσα χώρα πρέπει να μιλάει και να ενεργεί στο όνομα όλων των κρατών μελών της και όχι επιλεκτικά.

Η απάντηση του ούγγρου υπουργού δεν έγινε γνωστή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.