Απαντήσεις εφ´ όλης της ύλης στα ζητήματα που έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα στο δημόσιο διάλογο, όπως είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, η πτώχευση, πότε θα βγει η χώρα από την κρίση, έδωσε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα.
«Η αλήθεια δεν κρύβεται. Κανένας δεν θέλει να την κρύψει και ιδιαιτέρως εμείς. Είμαστε στην εντατική. Πέρυσι σωθήκαμε την τελευταία στιγμή», είπε. Επιπλέον προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναγνωρίζοντας δημοσίως ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στο θέμα του ελλείμματος.
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση. Είναι στο χέρι μας αν θα βγούμε νωρίτερα ή αργότερα», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου. Πρόσθεσε επίσης ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές από κάπου θα χρειαστεί να δανειστεί η χώρα, με υψηλό επιτόκιο και θα συνεχίσει η εξάρτηση από τους δανειστές.
Ο κ. Παπανδρέου, απέρριψε την αναδιάρθρωση του χρέους λέγοντας ότι αναδιάρθρωση χρειάζεται η χώρα: «Πολλά ανεύθυνα εκτοξεύτηκαν. Δεν μιλάμε για πειραματόζωα αλλά για έναν λαό. Να σταματήσει επιτέλους αυτή η φιλολογία».
Οι τοποθετήσεις των περισσότερων βουλευτών, είχαν ισχυρή δόση κριτικής για τη λειτουργία του κράτους και δεν απέρριψαν την ιδέα της αναδιάρθρωσης. Όμως, η συνεδρίαση έγινε στα γραφεία του ΠαΣοΚ στην Ιπποκράτους και στο τέλος ο Πρωθυπουργός βρέθηκε να συνομιλεί απευθείας με τους λιγότερους από 40 βουλευτές που έμειναν στην αίθουσα. Είναι ενδεικτικό ότι οι μόνοι υπουργοί που έμειναν ως το τέλος ήταν οι κ.κ. Δ. Ρέππας και Σ. Ξυνίδης.
Στη δευτερολογία του ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στην κρατική λειτουργία και είπε ότι αν η κυβέρνηση είχε χρόνο δεν θα έκοβε μισθούς και συντάξεις αλλά θα έλυνε το πρόβλημα του κράτους.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Γ. Φλωρίδη, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει αφοσίωση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να οικοδομηθεί μια καινούργια Ελλάδα. «Οι άλλες προτάσεις είτε για το λεγόμενο «διαφορετικό μίγμα» οικονομικής πολιτικής είτε για επαναδιαπραγμάτευση είναι φρούδες και έωλες. Κρύβουν διάθεση αποφυγής και μετάθεσης των προβλημάτων. Πρόκειται για το κοινωνικό συμβόλαιο των δανεικών, μόνο που δανεικά δεν υπάρχουν», σημείωσε.
Ο κ. Φλωρίδης, διαφοροποιήθηκε από την κυρία Βάσω Παπανδρέου, η οποία ήταν παρούσα αλλά δεν έλαβε τον λόγο, στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Επισήμανε ότι το θέμα δεν μπορεί να αποτελεί ταμπού αλλά η συζήτηση δεν μπορεί να είναι αποσπασματική και πρόχειρη. «Η αναδιάρθρωση έχει μια βασική πολιτική διάσταση: Ποιοι, πως, πότε αποφασίζουν. Γιατί αν είναι να αποφασίσουν οι δανειστές, απλώς θα αναγγείλουν την πτώχευση και τη χρεοκοπία μας», πρόσθεσε.
Επιπλέον έθεσε σειρά ερωτημάτων τα οποία συγκέντρωσαν σχόλια επιδοκιμασίας όση ώρα μιλούσε: «Θα κόψουμε κομμάτια του σπάταλου κράτους ή θα ψάχνουμε για έσοδα; Θα ψηφίζουμε μόνο ή θα ελέγχουμε και την εφαρμογή των νόμων; Ανοίγουμε ή ανοιγοκλείνουμε τα κλειστά επαγγέλματα; Τι θα γίνει με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή; Θα υπάρξει οργανωμένη παρέμβαση ή συστηματικά θα αποφεύγουμε να κάνουμε κάτι;».
Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική εξάντληση στην κυβέρνηση και ότι αυτό είναι απόρροια της έλλειψης πολιτικής και ιδεολογικής ετοιμότητας του ΠαΣοΚ. Ο κ. Φλωρίδης, ζήτησε από τους συντρόφους του να σκεφτούν αν μπορούν να συνεχίσουν την προσπάθεια χωρίς επιφυλάξεις και ολιγωρίες ή αν θα εγκαταλείψουν την μεταρρυθμιστική διακυβέρνηση. «Αν δεν μπορούμε ας το ξεκαθαρίσουμε τώρα και ας αφήσουμε να πάρει το λόγο ο λαός. Και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», τόνισε.
Ο κ. Εκτ. Νασιώκας, επισήμανε ότι «η χώρα προσπαθεί να διαχειριστεί μια κατάσταση πτώχευσης. Όμως η δημόσια διοίκηση είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν πριν από 18 μήνες, η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση θα αποδειχτεί βόμβα στα θεμέλια της ανάπτυξης». Επίσης, άσκησε κριτική επειδή δεν υπάρχει ένα συνολικό πρόγραμμα αλλά και επειδή έχει χαθεί η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης. «Ο συντονισμός της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι από τα 23 δις. του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος είναι βαρύτερα τα 3 δις. των πρόσθετων μέτρων εξαιτίας της αναθεώρησης του ελλείμματος, «γιατί δείχνουν ότι αποτύχαμε». Ο κ. Νασιώκας τάχθηκε επίσης υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους, είτε με επιμήκυνση είτε με «κούρεμα».
Ένα διαφορετικό ενεργειακό σχεδιασμό από αυτόν της ΝΔ ζήτησε ο κ. Π. Κουκουλόπουλος ώστε να μην οδηγηθεί η ΔΕΗ σε απαξίωση και η χώρα σε ενεργειακή εξάρτηση. Ο βουλευτής Κοζάνης υπερασπίστηκε την άποψη του για την αναδιάρθρωση του χρέους λέγοντας ότι του φαίνεται αναπόφευκτη.
Ο κ. Κ. Σπηλιόπουλος παρατήρησε ότι δεν υπάρχει ένα σαφές και συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη. Ο κ. Ν. Σαλαγιάννης, είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο μεταίχμιο και επισήμανε ότι παρατηρούνται επικίνδυνες αρρυθμίες στη λειτουργία του κράτους. «Οι μεταρρυθμίσεις έμειναν στην κορυφή της πυραμίδας και από εκεί και κάτω δεν υπάρχει τίποτα, ούτε κόμμα για να στηρίζει». Ζήτησε να συγκροτηθεί μια ομάδα μάχης στην κορυφή και σε αυτή να συμμετάσχουν οι καλύτεροι. «Τέρμα οι φίλοι, οι παρέες και οι αρεστοί», είπε.
Κριτικές ήταν και οι τοποθετήσεις δύο κυρίων της Σούλας Μερεντίτη και της Μαρίας Θεοχάρη.
Μπροστά σε κλειστές κάμερες -έπειτα από δική του απαίτηση- ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να προτρέψει τους κ.κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη και Γ. Παπακωνσταντίνου να κινητοποιήσουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ χωρίς να απαιτείται εθνική συμμετοχή για δύο χρόνια. Ο κ. Κακλαμάνης ήταν ιδιαιτέρως καυστικός στην κριτική του για τους κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ι. Ραγκούση. «Τους ευχαριστούμε για την βοήθεια τους στην προεκλογική περίοδο αλλά ως υπουργοί δεν έκαναν την καλύτερη δουλειά ούτε στον τομέα των εσόδων ούτε στη αλλαγή της λειτουργίας του κράτους», είπε.
Επίσης επέστησε την προσοχή των παρισταμένων για τα φαινόμενα αποδοκιμασίας των πολιτικών, εκφράζοντας το φόβο ότι θα υπάρχει νεκρός. «Δυστυχώς κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα καλύπτουν τις ακρότητες και ο κόσμος έχει θυμό», πρόσθεσε.